Ennyi idő alatt egy szélesebb körben támogatott megoldást is lehetett volna találni

Varga László SZEF-elnök a Duna Tv reggeli műsorában a nyugdíjrendszer átalakításáról és a szakszervezeti demonstráció sikerességéről beszélt…

Varga László SZEF-elnök 2010. december 14-én (kedden) a Duna Tv reggeli magazinműsorának, a Hattól nyolcignak volt a vendége.

A műsorvezető elsőként a magán-nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban kérdezte az elnök urat, aki elmondta: a SZEF azt szeretné elérni, hogy a nyugdíjrendszer egésze legyen komplexen áttekintve. A kormány jelenlegi intézkedése ugyanis csak részmegoldás, és a megvalósításának módszere nem teljesen világos, tiszta és igazságos, valamint nem kezel egy sor problémát (korkedvezményes, korengedményes nyugdíj, a nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatósága, stb.).

Varga László véleménye szerint a kormány megalakulásától kezdve egy megfelelő szinten működtetett szociális és társadalmi párbeszédrendszerrel ennyi idő alatt egy sokkal stabilabb és szélesebb körben támogatott és elfogadott megoldást lehetett volna találni nem csak a nyugdíjrendszer átalakításra, de sok más problémára is.
A kormány tavaszi megalakulása óta az a szakszervezetek legfőbb problémája, hogy nem kiérlelt előterjesztésekről folyik a vita az érdekegyeztetés rendszerében, hanem egyéni képviselői módosító indítványokkal történik például az alkotmánymódosítás vagy a munkajogi szabályokba való durva beavatkozás.

A szakszervezetei vezetők magán-nyugdíjpénztári tagságáról szóló híreket félrevezetőnek nevezte, mivel a kollégák döntő többsége a nyugdíjpénztárak önkéntes ágában vállalt vezető szerepet, azt is csak azért, hogy a tagok öngondoskodását próbálják ezzel ösztönözni.

A szakszervezetek által szervezett december 4-i demonstrációval kapcsolatban – amelyet a közszféra 2011-es költségvetési pozícióinak és bérpozícióinak javítása miatt rendeztek – elmondta, hogy a kormány nem akar foglalkozni azzal, amiért a szakszervezetek tüntettek, a közvélemény pedig félreérti őket. A műsorvezetői felvetésre jelezte: hiába növekszik minden elemzés szerint jövőre a magyar gazdaság, a közszolgálatban dolgozók bérén ez nem változtat, mivel a kormány nem tervezi emelni az illetménytáblák tételeit.
Azonban már abból a szempontból is sikeresnek tekinthető a demonstráció, hogy a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette: találtak a költségvetésben majdnem 22 milliárd forintot az adóváltozások miatt nettó keresetveszteséget elszenvedő kollégák kompenzációjára.

A 98 százalékos különadóról az elnök úr elmondta: a legfőbb probléma a jogszabállyal, hogy akinek a törvény alapján jár egy meghatározott havi illetmény, annak jogszerűen nem lehet jó erkölcsbe ütköző jövedelme. A nem törvényen alapuló, „pofátlan” végkielégítések visszaszerzését természetesen támogatják a szakszervezetek is.

Az adás megtekinthető a Duna Tv honlapján az alábbi linken (a Varga Lászlóval folytatott beszélgetés a videó 45. percénél kezdődik): http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=681485&pid=870735

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és