Keresés
Close this search box.

Ennyi idő alatt egy szélesebb körben támogatott megoldást is lehetett volna találni

Varga László SZEF-elnök a Duna Tv reggeli műsorában a nyugdíjrendszer átalakításáról és a szakszervezeti demonstráció sikerességéről beszélt…

Varga László SZEF-elnök 2010. december 14-én (kedden) a Duna Tv reggeli magazinműsorának, a Hattól nyolcignak volt a vendége.

A műsorvezető elsőként a magán-nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban kérdezte az elnök urat, aki elmondta: a SZEF azt szeretné elérni, hogy a nyugdíjrendszer egésze legyen komplexen áttekintve. A kormány jelenlegi intézkedése ugyanis csak részmegoldás, és a megvalósításának módszere nem teljesen világos, tiszta és igazságos, valamint nem kezel egy sor problémát (korkedvezményes, korengedményes nyugdíj, a nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatósága, stb.).

Varga László véleménye szerint a kormány megalakulásától kezdve egy megfelelő szinten működtetett szociális és társadalmi párbeszédrendszerrel ennyi idő alatt egy sokkal stabilabb és szélesebb körben támogatott és elfogadott megoldást lehetett volna találni nem csak a nyugdíjrendszer átalakításra, de sok más problémára is.
A kormány tavaszi megalakulása óta az a szakszervezetek legfőbb problémája, hogy nem kiérlelt előterjesztésekről folyik a vita az érdekegyeztetés rendszerében, hanem egyéni képviselői módosító indítványokkal történik például az alkotmánymódosítás vagy a munkajogi szabályokba való durva beavatkozás.

A szakszervezetei vezetők magán-nyugdíjpénztári tagságáról szóló híreket félrevezetőnek nevezte, mivel a kollégák döntő többsége a nyugdíjpénztárak önkéntes ágában vállalt vezető szerepet, azt is csak azért, hogy a tagok öngondoskodását próbálják ezzel ösztönözni.

A szakszervezetek által szervezett december 4-i demonstrációval kapcsolatban – amelyet a közszféra 2011-es költségvetési pozícióinak és bérpozícióinak javítása miatt rendeztek – elmondta, hogy a kormány nem akar foglalkozni azzal, amiért a szakszervezetek tüntettek, a közvélemény pedig félreérti őket. A műsorvezetői felvetésre jelezte: hiába növekszik minden elemzés szerint jövőre a magyar gazdaság, a közszolgálatban dolgozók bérén ez nem változtat, mivel a kormány nem tervezi emelni az illetménytáblák tételeit.
Azonban már abból a szempontból is sikeresnek tekinthető a demonstráció, hogy a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette: találtak a költségvetésben majdnem 22 milliárd forintot az adóváltozások miatt nettó keresetveszteséget elszenvedő kollégák kompenzációjára.

A 98 százalékos különadóról az elnök úr elmondta: a legfőbb probléma a jogszabállyal, hogy akinek a törvény alapján jár egy meghatározott havi illetmény, annak jogszerűen nem lehet jó erkölcsbe ütköző jövedelme. A nem törvényen alapuló, „pofátlan” végkielégítések visszaszerzését természetesen támogatják a szakszervezetek is.

Az adás megtekinthető a Duna Tv honlapján az alábbi linken (a Varga Lászlóval folytatott beszélgetés a videó 45. percénél kezdődik): http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=681485&pid=870735

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.