Az OKÉT azonnali összehívását kérik a szakszervezetek

Az OKÉT Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetek a tanács azonnali összehívását kérik, amelyen elsősorban a jövő évi közszolgálati bérfejlesztési kérdésekről tárgyalnának…

Fehér József, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának ügyvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján a tanács azonnali összehívását sürgette, mivel a szakszervezetek szerint mielőbb napirendre kell venni a jövő évi közszolgálati bérfejlesztési kérdéseket, valamint a törvénykezési gyakorlat megváltoztatásának ügyét.

Fehér József a jövő évi közszolgálati bérfejlesztésről szólva elmondta: mostanáig nem rendelkeznek semmilyen érdemi információval a kormány által vállalt 21,7 milliárd forintos kompenzációs keret elosztásának módjáról, arról, hogy kiket érint, milyen módon történik annak kifizetése, és milyen részletszabályokat tervez a kormány.
Emlékezetes: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrég ígéretet tett arra, hogy 2011-ben a közszolgálatban dolgozók keresete a személyi jövedelemadó-változás miatt nem lehet kevesebb, mint az idei. A szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy az említett, közel 22 milliárd forintos forrás nem lesz elegendő a célra.

Emellett továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a mintegy 680 ezer munkavállalót érintő közszféra egészében a reálkeresetek szinten maradjanak, és nem szeretnék, ha a munkateljesítmény után járó díjazást és gyerekek után járó adókedvezményeket összekevernék.

Az érdekvédők kifogásolják azt a törvényhozási gyakorlatot is, amely szerint kormány-előterjesztések helyett egyéni és bizottsági módosító indítványokat terjesztenek be, és így megkerülik az intézményes érdekegyeztető fórumokat. Az elmúlt időszakban két olyan, a közszférát érintő egyéni képviselői törvénymódosítási indítvány is érkezett, amiben nem volt egyeztetés: az egyik a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt érinti, míg a másik a sztrájktörvényt.
Az ilyen súlyú törvényeket nem bizottsági indítvánnyal és nem is önálló képviselői módosító indítvánnyal, hanem kormány-előterjesztésként, a megfelelő érdekegyeztető fórumokon történő konzultáció után lehetne módosítani.

Bárdos Judit, az OKÉT munkavállalói oldalának tagja egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tudomása szerint „közigazgatási egyeztetésen kétszer már átment” a jogszabálytervezet, így szerinte „hiú ábránd arról beszélgetni, hogy azt senki nem ismeri”.

Forrás: Szakszervezetek.hu

A miniszter úrnak írt levél, amelyben az OKÉT összehívását kéri a munkavállalói oldal, a csatolmányban olvasható.

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Ismételt kérés az OKÉT összehívására, 2010. október 18.
Az OKÉT összehívását kezdeményezik a szakszervezetek, 2010. október 7.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk