Keresés
Close this search box.

Az OKÉT azonnali összehívását kérik a szakszervezetek

Az OKÉT Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetek a tanács azonnali összehívását kérik, amelyen elsősorban a jövő évi közszolgálati bérfejlesztési kérdésekről tárgyalnának…

Fehér József, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának ügyvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján a tanács azonnali összehívását sürgette, mivel a szakszervezetek szerint mielőbb napirendre kell venni a jövő évi közszolgálati bérfejlesztési kérdéseket, valamint a törvénykezési gyakorlat megváltoztatásának ügyét.

Fehér József a jövő évi közszolgálati bérfejlesztésről szólva elmondta: mostanáig nem rendelkeznek semmilyen érdemi információval a kormány által vállalt 21,7 milliárd forintos kompenzációs keret elosztásának módjáról, arról, hogy kiket érint, milyen módon történik annak kifizetése, és milyen részletszabályokat tervez a kormány.
Emlékezetes: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrég ígéretet tett arra, hogy 2011-ben a közszolgálatban dolgozók keresete a személyi jövedelemadó-változás miatt nem lehet kevesebb, mint az idei. A szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy az említett, közel 22 milliárd forintos forrás nem lesz elegendő a célra.

Emellett továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a mintegy 680 ezer munkavállalót érintő közszféra egészében a reálkeresetek szinten maradjanak, és nem szeretnék, ha a munkateljesítmény után járó díjazást és gyerekek után járó adókedvezményeket összekevernék.

Az érdekvédők kifogásolják azt a törvényhozási gyakorlatot is, amely szerint kormány-előterjesztések helyett egyéni és bizottsági módosító indítványokat terjesztenek be, és így megkerülik az intézményes érdekegyeztető fórumokat. Az elmúlt időszakban két olyan, a közszférát érintő egyéni képviselői törvénymódosítási indítvány is érkezett, amiben nem volt egyeztetés: az egyik a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt érinti, míg a másik a sztrájktörvényt.
Az ilyen súlyú törvényeket nem bizottsági indítvánnyal és nem is önálló képviselői módosító indítvánnyal, hanem kormány-előterjesztésként, a megfelelő érdekegyeztető fórumokon történő konzultáció után lehetne módosítani.

Bárdos Judit, az OKÉT munkavállalói oldalának tagja egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tudomása szerint „közigazgatási egyeztetésen kétszer már átment” a jogszabálytervezet, így szerinte „hiú ábránd arról beszélgetni, hogy azt senki nem ismeri”.

Forrás: Szakszervezetek.hu

A miniszter úrnak írt levél, amelyben az OKÉT összehívását kéri a munkavállalói oldal, a csatolmányban olvasható.

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Ismételt kérés az OKÉT összehívására, 2010. október 18.
Az OKÉT összehívását kezdeményezik a szakszervezetek, 2010. október 7.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás

SZEF alapszintű oktatás 2. csoport zárónap

Szervezkedő munkavédelem a közszférában. 2024. március 9-én ezzel a témával zárult az alapszintű képzési programunk. “Nem is tudtam, hogy ilyen izgalmas a munkavédelem. Feszélyezett eddig, hogy nincs elég tudásom, de

Megjelent az EGSZB Munkavállalói csoportjának a kiadványa

A SZEF elkötelezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) prioritási dokumentumában megfogalmazott célok elérése tekintetében. A most közzétett kiadvány különösen fontos, hiszen az EU soros elnökségét 2024 második felétől