Nyílt hadüzenet a szakszervezetek ellen

Négy szakszervezeti konföderáció közös közleményben tiltakozik a szakszervezeti jogosítványok tervezett csorbítása ellen…

Négy szakszervezeti konföderáció (az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) közös közleményben egyöntetűen és határozottan azt követeli a kormánytól, hogy „akadályozza meg annak a jelenleg még szerző nélküli törvénymódosítási javaslatnak az országgyűlési beterjesztését, amely alapvető munkavállalói és szakszervezeti jogokat akar korlátozni”.

Ezzel azt a birtokukba jutott, állítólagos parlamenti bizottsági törvénymódosító indítványt utasítják vissza, amely megtiltaná a sztrájkot a közszolgáltatások terén, ha nem születik megállapodás a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatások mértékéről.
A négy konföderáció szerint azonban a javasolt rendelkezések a sztrájkjog gyakorlását lehetetlenítenék el, ami ellentétes a nemzetközi jogi kötelezettségekkel. Véleményük szerint a Parlament honlapján még fenn nem lévő javaslat mögött semmilyen racionális cél vagy gondolat sem fedezhető fel, csak a szakszervezetek és rajtuk keresztül a munkavállalók megbüntetéseként, a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának megnehezítéseként, a munkáltatók és a munkavállalói érdekképviseletek közötti konszolidált munkaügyi kapcsolatok rendszerének tönkretételeként fogható fel.

A szintén a javaslatban szereplő munkavállalói érdekképviseleti tagdíj fizetésével kapcsolatos megszüntető, illetve tiltó elképzelés pedig nyílt hadüzenet a szakszervezetek ellen.

A szakszervezetek kezdeményezik az Országos Érdekegyeztető Tanács haladéktalan összehívását egy széleskörű társadalmi konfliktus elkerülése érdekében.

Még december 9-én, csütörtökön a LIGA Szakszervezetek tette közzé honlapján azt a parlamenti bizottsági törvénymódosító javaslatot, amely úgy módosítaná a sztrájktörvényt, hogy a közszolgáltatásokban dolgozók csak akkor tarthatnak munkabeszüntetést, ha előbb a munkaadóval megállapodnak a még elégséges szolgáltatás mértékéről, vagy ezt bíróság meghatározta. A még be nem nyújtott, minisztériumok közti körözésen lévő anyag szerint a jövőben megszüntetnék a független szakszervezeti tisztségviselő intézményét, és megtiltanák, hogy az érdekvédelmi tisztségviselők több kedvezményt kapjanak, mint amit a Munka Törvénykönyve megállapít. Emellett megszüntetnék annak lehetőségét, hogy a munkaadók maguk vonják le a fizetésekből és utalják tovább a szakszervezeti tagdíjakat.

A javaslat pontos szövege a csatolmányban olvasható.

A közlemény teljes terjedelmében pedig ezen az oldalon tekinthető meg: http://www.szef.hu/hirek/kozlemeny-sztrajkjog

Forrás: Független Hírügynökség

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk