Igent mondunk egy valóban együttműködő társadalomra

Varga László, a SZEF elnökének tüntetésen elmondott beszéde

A szombati szakszervezeti demonstrcáión mindhárom konföderációvezető tartott egy rövid, ámde lelkesítő beszédet. Varga László, a SZEF elnöke a következőket mondta:

Kedves Barátaim!

“Megint itt vagyunk a téren! Itt vagyunk, mert semmibe veszik jogainkat, és rólunk, nélkülünk döntenek.”
Ezt a mondatot több mint egy évtizede mondtam ugyanezen a helyen. Az volt az első tüntetés, amin országos szakszervezeti vezetőként beszélhettem.
Azóta – s erre sokakat emlékeztetni kell – mindig, minden évben és minden kormány alatt, legyen az narancsos vagy szegfűs – hol itt, hol egy másik helyen –, de kint voltunk a téren.
És mindig azért, mert semmibe vették, veszik jogainkat, mert rólunk, nélkülünk és ellenünkre döntöttek, döntenek.
Időnként még akkor is, amikor egyébként azt mondják, hogy igazunk van.

És erre hadd mondjak egy nagyon friss példát.
Ezen a héten csütörtökön a parlament szociális bizottsága vitát folytatott a nyugdíjtörvény újratárgyalását kérő sikeres népi kezdeményezésünkről. Ehhez a SZEF szakmai anyagot készített, s a vitában én is részt vettem. Amit elmondtam, amit leírtunk, arra nem mondtak nemet! Amikor szavazott a bizottság, a kormánypárti képviselők nem szavaztak ellene, mind a 16 tartózkodott!
Így a parlament nagy valószínűséggel elutasítja a kezdeményezésünket.
Nem mondtak nemet, de igent sem!

Ezért is vagyunk itt a téren!

Azért, hogy egyértelmű és határozott igeneket és nemeket mondjunk.

Nemet mondunk a szociális és társadalmi párbeszéd semmibe vételére!
Nemet mondunk a keresetek vásárlóértékének csökkentésére, a közszféra bérbefagyasztására, a közkiadások csökkentésére, az igazságtalan adórendszerre.
Nemet mondunk a hatalmi politizálására és a félelemre.

De igent mondunk a munkahelyekre, a foglalkoztatás bővítésére.
Igent mondunk a tisztességes és mindenki számára elérhető oktatási, egészségügyi és nyugdíjrendszerre.
Igent mondunk az elvégzett munkáért járó méltányos bérre, amelyből lehet élni, családot alapítani, gyermekeket nevelni bölcsődei dolgozónak, pedagógusnak, rendőrnek, köztisztviselőnek, orvosnak, muzeológusnak, mindenkinek.
Igent mondunk egy olyan szociális ellátórendszerre, amely nem megbélyegzi, hanem segíti az elesetteket.
Igent mondunk egy valóban együttműködő társadalomra, ahol az azonosságok fontosabbak, mint a különbségek, ahol a jövő érdekében mindenki kész megkötni a jelen érdekeinek kompromisszumát.
Igent mondunk egy boldog, bizakodó Magyarországra, mert szeretjük a hazánkat.

Ezért vagyunk itt a téren, hogy nemjeinket és igenjeinket meghallják, hogy elérjen a hatalom füléhez!

Kedves Barátaim!

És most szálljon el egy csokor mindabból, amit nekünk ígértek!
Köszönöm, hogy meghallgattatok!

A beszéd végén a kormány elszálló ígéreteinek jelképeként 40 darab narancssárga lufit engedtek fel a demonstráció résztvevői.

Lázár Andrásnak, a SZEF alelnökének szintén a demonstráción elmondott beszéde az alábbi linken olvasható: http://www.szef.hu/hirek/dem-biz-lazar-beszed

A beszéd meghallgatható a YouTube videómegosztó oldalon is: http://www.youtube.com/watch?v=H0nnpbRCpD4

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és