A közszolgálatban dolgozók több mint 80 százalékának csökken jövőre a bére

A közszolgálati szakszervezetek készek megállapodni a kormánnyal hosszú távra is egy méltányos bérrendszerről, ha azonban közeledésüket elutasítják, akár utcára is vonulnának…

A közszféra és az abban dolgozók jövőjéről volt szó az OKM Demokratikus Szakszervezete tegnap délutáni közgyűlésének nyilvános részén, amelyen Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az országos érdekegyeztetés helyzetéről adott tájékoztatást, s a kormány eddigi érdekegyeztetési gyakorlatát kritizálta. Mint mondta: sok fontos tervezetről csak az interneten vagy a sajtóból értesültek, példaként említette a 98 százalékos különadót.

Varga László szerint a jövő évi költségvetés tervezetében a közszolgálat összes bérrendszerénél nulla növekménnyel számolnak, miközben az új adószabályok miatt a közszolgálati dolgozók több mint 80 százalékának csökken jövőre a nettó fizetése, ha nincs a családi adókedvezmény szempontjából figyelembe vehető gyermekük. Ez a közszféra számára elfogadhatatlan, ezért kérték a kormányt, hogy legalább a kieső jövedelmet pótolja.
Mivel választ nem kaptak, múlt héten két másik konföderációval (Autonómok, MSZOSZ) együtt Közszolgálati Demonstrációs Bizottságot alakítottak. Ez azonban az elnök úr szerint csak egy eszköz ahhoz, hogy megállapodjanak a kormánnyal, nem akarnak feltétlenül tüntetni. Napokon belül kiderül, hogy a kormánynak van-e szándéka a megállapodásra. Ha nincs, még a 2011-es költségvetés megszavazása előtt, december első heteiben készek utcára vonulni.

A kormány ígérete szerint még ezen a héten összeül ismét az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, de erről eddig nem kaptak meghívót, a kormány esetleges újabb ajánlatát sem ismerik.

Varga László azt is elmondta a jelenlévőknek, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén a kormány nemet mondott arra, hogy a jövő évi költségvetésben módosítsa a közszolgálati tarifatáblákat. Az érdekképviseletek azonban a jövő évi bérek emelése mellett hosszú távú megállapodást szeretnének kötni egy méltányos bérrendszerről, amelynek keretében akár a 13. havi fizetést is visszahoznák. Emellett még ebben a ciklusban szeretnének megállapodni egy egységes béren kívüli juttatásrendszerről is a közszolgálatban, amelyet jogi és finanszírozási szempontból egyaránt garantálnának.

Az egykori Oktatási és Kulturális Minisztérium dolgozóit tömörítő szakszervezet hétfői közgyűlésének zárt részén a SZEF elnökének helyzetértékelése után Polt-Palásthy Mariann, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium humánügyekért felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást a tárca dolgozóit érintő átszervezésekről.

Forrás: Független Hírügynökség

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós