Keresés
Close this search box.

5-10 százalékos közszolgálati leépítés várható jövőre?

Az állami kiadások csökketnése érdekében a kormány 5-10 százalékos leépítést tervez az évek óta sorozatos megszorításokkal sújtott közszférában, de az MKKSZ szerint ezzel újabb emberek válhatnak állástalanná…

A minisztériumokban már köröztetés alatt álló 2011-es költségvetési köriratban a Nemzetgazdasági Minisztérium azt vetíti előre a minisztériumoknak és az igazgatási szerveknek, hogy jövőre az állami takarékoskodás és költségcsökkentés jegyében ötszázalékos létszámcsökkentést kell végrehajtaniuk, a háttérintézményeknek pedig munkatársaik tíz százalékától kell megválniuk. A kormány ajánlása egyelőre csak a központi költségvetési intézményekre vonatkozik, mert a kabinetnek erre a körre van közvetlen befolyása.

Az Index internetes hírportál szerint ezekben az intézményekben durván 250 ezer köztisztviselő és közalkalmazott dolgozik, vagyis a létszámcsökkenés ebben a körben 12-25 ezer embert érinthet.

A közszolgák nagyobbik része, körülbelül 450 ezer ember az önkormányzatoknál dolgozik. A kormány ugyan nem adhat utasíthatja a helyi közigazgatási szerveknek, de a normatívák csökkentésével képes hatni a gazdálkodásukra.Ha a helyhatóságok is hasonló leépítésre kényszerülnek, akkor további 22–45 ezer ember léphet ki a közszférából.

De a maradók sem ússzák meg: a tervezési körirat szerint jövőre nem lehet jutalmat tervezni és a cafetériakeret csupán kétszázezer forint lehet személyenként (idén ennek két-háromszorosát is ki lehet osztani több minisztériumban).

Ezen túlmenően a kormány az intézmények működési költségein is spórolni szeretne, ezért várhatóan az irodaszer-beszerzést negyedével, a folyóirat-vásárlást negyven százalékkal fogják csökkenteni, a bérleti díjon és a szállítási szolgáltatáson pedig húsz százalékot kell megtakarítaniuk az intézményeknek.

Ezekkel az intézkedésekkel – ha az önkormányzatokat is ugyanilyen szigorú gazdálkodásra kényszerítik – az Index becslése szerint 2-300 milliárd forintot vehetnek ki az államigazgatásból.

A SZEF-hez tartozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete közleményben tiltakozott a tervezett lépések ellen, mondván: “az elmúlt három-négy évben „sorozatos” megszorítások kényszerű elviselése” után elfogadhatatlan számukra bármilyen létszám-csökkentés. S habár “a közszolgálat munkavállalói tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével és reálisan látják a 2011. évi költségvetési mozgásteret is”, mégis félő, hogy elbocsátásuk esetén nem találnak képzettségüknek megfelelő munkahelyet a versenyszférában.

Az MKKSZ közleménye az alábbi honlapon olvasható: http://www.mkksz.org.hu/

Forrás: Index

Ehhez kapcsolódó, további hírünk:
Elfogadhatatlan a további közszolgálati létszámcsökkentés (SZEF-közlemény), 2010. október 13.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a