Nemsokára döntés születhet a különadóról?

Az Alkotmánybíróság talán még azelőtt dönthet a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról, hogy bárkinek visszamenőleg be kellene fizetnie azt…

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló beadványt, így várhatóan még azelőtt sikerül hatályon kívül helyeztetni a jogszabályt, mielőtt bárkinek visszamenőleg be kellene fizetnie az adót. Az október elsején hatályba lépett szabály szerint a 98 százalékos mértékű különadó azt a magánszemélyt terheli, aki meghatározott – állami vagyonnal gazdálkodó – szervezeteknél munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és akinek ezen jogviszony megszűnésével összefüggésben megszerzett bevétele (végkielégítése, szabadságmegváltása) meghaladja a kétmillió forintot.

Sereg András, a taláros testület sajtófőnöke az MTI-nek megerősítette, hogy a testület napirendje szerint a hétfői és keddi ülésen tárgyalja az előterjesztést az Alkotmánybíróság, ugyanakkor hozzátette: nem valószínű, hogy határozatot hoznának az alkotmánybírák az ügyben, hiszen azt most tárgyalják első alkalommal.

Emlékezetes: a SZEF is tiltakozott az új szabályozás ellen, mivel annak visszamenőleges hatálya alkotmánysértő, és – mint az a SZEF Szövetségi Tanácsa által elfogadott tiltakozó nyilatkozatban is szerepel – „tisztességesen dolgozó pedagógusokat, rendőröket, köztisztviselőket, orvosokat, mentősöket, művészeti, közművelődési és bölcsődei dolgozókat, a közszolgálat minden munkavállalóját fenyegeti, miközben a végkielégítések alapját képező bérrendszerek a tisztes megélhetést sem biztosítják”.

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Négymillió forint felett érvényes csak a 98 százalékos adó?, 2010. augusztus 23.
Mégis 2 millió forint felett adóznak a végkielégítések, 2010. július 14.
Tiltakozunk, 2010. július 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a