Keresés
Close this search box.

A szakszervezetek előzetes normakontrollra küldenék az MNÜA-t átalakító törvényt

Az alapító konföderációk levele Schmitt Pál köztársasági elnöknek…

Az alapító szakszervezetek (Autonóm Szakszervezeti Szövetség, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) közösen tiltakozik az ellen, hogy az 1992-ben alapított Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt a kormány egy törvénymódosítással nonprofit gazdasági társasággá alakítja át, amelyben azonban kisebbségbe kerülnek az alapításhoz vagyonukkal is hozzájáruló szakszervezeti konföderációk.
A törvényt ráadásul anélkül módosították, hogy konzultáltak, egyeztettek volna az érdekvédőkkel.

Az alapító konföderációk elnökei ezért levélben fordulnak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy küldje előzetes normakontrollra a törvényt az Alkotmánybírósághoz, mivel véleményük szerint annak több pontja is az állami alapító részére biztosít aránytalan többletjogot. Azonban az Alkotmány rendelkezései szerint az államot polgári jogi viszonyokban egyéb jogalanyokhoz képest semmiféle többletjogok nem illethetik meg.

Ezen túlmenően az elfogadott módosítások az alapítványokra vonatkozó polgári jogi szabályokkal és elvekkel is ellentétesek, ezáltal sértik a jogbiztonságot.

A levél teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Kiszorítják a szakszervezeteket az MNÜA-ból?, 2010. július 23.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a