A szakszervezetek előzetes normakontrollra küldenék az MNÜA-t átalakító törvényt

Az alapító konföderációk levele Schmitt Pál köztársasági elnöknek…

Az alapító szakszervezetek (Autonóm Szakszervezeti Szövetség, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) közösen tiltakozik az ellen, hogy az 1992-ben alapított Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt a kormány egy törvénymódosítással nonprofit gazdasági társasággá alakítja át, amelyben azonban kisebbségbe kerülnek az alapításhoz vagyonukkal is hozzájáruló szakszervezeti konföderációk.
A törvényt ráadásul anélkül módosították, hogy konzultáltak, egyeztettek volna az érdekvédőkkel.

Az alapító konföderációk elnökei ezért levélben fordulnak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy küldje előzetes normakontrollra a törvényt az Alkotmánybírósághoz, mivel véleményük szerint annak több pontja is az állami alapító részére biztosít aránytalan többletjogot. Azonban az Alkotmány rendelkezései szerint az államot polgári jogi viszonyokban egyéb jogalanyokhoz képest semmiféle többletjogok nem illethetik meg.

Ezen túlmenően az elfogadott módosítások az alapítványokra vonatkozó polgári jogi szabályokkal és elvekkel is ellentétesek, ezáltal sértik a jogbiztonságot.

A levél teljes terjedelmében a csatolmányban olvasható.

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Kiszorítják a szakszervezeteket az MNÜA-ból?, 2010. július 23.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az