Keresés
Close this search box.

Kétmillió felett lenne csak különadó

A közszférában csak a kétmillió forint feletti összegekre fog vonatkozni a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó…

A közszférában csak a kétmillió forint feletti összegekre fog vonatkozni a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondása szerint így, akinek a végkielégítése – legyen szó akár hat havi pénzről – nem éri el a kétmillió forintot, az a teljes összeghez hozzájut. Lesznek kivételnek számító járandóságok is, például a katonáknak kifizetett leszerelési segélyre, az adott évre vonatkozó szabadságmegváltásra, illetve a jubileumi jutalmakra elve nem vetik ki a különadót.

A kormányszóvivő közölte: 2010 első öt hónapjában csak végkielégítésre több mint egymilliárd forintot fizettek ki a költségvetési szervek, így a különadótól mintegy kétmilliárd forint megtakarítást remél, mivel a törvény a tárgyévre visszamenőleges hatályú lenne, és a köztulajdonban lévő gazdasági társaságokra (például a BKV-ra) is vonatkozna. A kormány pénteken nyújtotta be azt az alkotmánymódosító javaslatot, ami ezt lehetővé tenné.

Emlékezetes: a szakszervezetek csütörtökön sajtótájékoztatón tiltakoztak az eredeti tervezet ellen, amely még valamennyi közszférában dolgozó végkielégítésének két hónapon felüli részére vonatkozott volna, majd Varga László, a SZEF elnöke kilátásba helyezte: a köztársasági elnökhöz és szükség esetén az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy megakadályozzák a jogszabály általuk problémásnak vélt pontjainak életbe lépését.

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Alkotmányosan aggályos a 98 százalékos “büntetőadó” terve, 2010. július 2.
Beadták a szakszervezetek az alkotmánybírósági beadványukat, 2010. július 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet