Keresés
Close this search box.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakszervezetek

Fehér József, az MKKSZ főtitkára a Népszabadságban, Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette be: az AB-hez fordulnak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban…

Az Alkotmánybíróságon támadják meg a szakszervezetek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló tegnap elfogadott törvényt az indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tevő passzusa miatt, de készek akár Európai Közösségek Bíróságáig is menni.

A Népszabadságnak nyilatkozó Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a jogszabály ilyen formában való elfogadásával a munkavállalók számára a legsötétebb és legnagyobb kiszolgáltatottságot jelentő 1930-as évek gyakorlata, a cselédtörvény időszaka tér vissza.

Az érdekvédők nem értik, a kormány hogyan beszélhet a nemzeti együttműködés rendszeréről, miközben nem hívja össze az OÉT-et, negligálja a szociális párbeszéd intézményét és kiszorítja a szakszervezeteket. A főtitkár elmondta: eddig már három levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, de választ még egyikre sem nem kapott.

Fehér József (aki a SZEF alelnöki tisztét is betölti) fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez nemcsak a 65 ezer köztisztviselő belügye, hanem az ügyeiket intézni kívánó állampolgároké is. A szakszervezetek ezért valamennyi elbocsátott köztisztviselőnek azt javasolják, hogy kezdeményezzen pert, és a szakszervezet felkészült rá, hogy ehhez segítséget nyújtson. A főtitkár szerint az indoklás nélküli elbocsátáskor érdemes lesz arra hivatkozni, hogy a menesztés oka például az érintett neme vagy életkora, mivel ekkor megfordul a bizonyítási teher, vagyis az elbocsátásra a munkáltatónak kell magyarázattal szolgálnia.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára (s egyben szintén a SZEF alelnöke) az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga kérdésére válaszolva elmondta: a BRDSZ az MKKSZ-szel és a SZEF-fel együtt fordul az Alkotmánybírósághoz. A főtitkár Európában példa nélkülinek nevezte azt, hogy indoklás nélkül lehet a jövőben elbocsátani az állami igazgatásban dolgozókat. Félőnek nevezte, hogy az őszi önkormányzati választások után esetleg az önkormányzati köztisztviselők körére is kiterjeszthetik ezt a szabályozást.

Jelen törvény nem csak az esetlegesen pártpolitikai érdekek miatt kinevezett vezetőket, hanem a szakmai munkát végző kollégákat is negatívan érinti. Bárdos Judit szerint ki kéne mondani, hogy az új kormánynak 3-4-5000 köztisztviselői helyre van szüksége, azonban véleménye szerint más jogszabályi lehetőséget kellett volna találniuk az elbocsátásokra.

Az Alkotmánybírósághoz való fordulásnak a főtitkárasszony szerint az az egyik problémája, hogy nem ítél gyorsan a testület (a szakszervezetnek volt olyan sztrájkkezdeményezése, amelyről 9 év után született csak ítélet), míg ha Sólyom László egyből az AB elé utalta volna felülvizsgálatra a törvényt, akkor az soron kívüliséget élvezett volna.

A cikk teljes terjedelmében a Népszabadság internetes oldalán olvasható.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának részlete pedig az alábbi linken tekinthető meg: http://atv.hu/belfold/20100621_bardos_judit

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Megszavazták a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, 2010. június 22.
Marad az indoklás nélküli elbocsátás?, 2010. június 21.
Sólyom László levele Schmitt Pálnak, 2010. június 15.
Nem írta alá a köztársasági elnök a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, 2010. június 14.
A köztársasági elnökhöz fordul a SZEF, 2010. június 2.
Tiltakozunk, 2010. május 27.
Tovább küzdenek a szakszervezetek az új szabályozás ellen, 2010. május 27.
Kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselőket az új törvény, 2010. május 26.
A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt, 2010. május 21.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.