Keresés
Close this search box.

Kitüntetés helyett büntetés lesz a közszférában dolgozni

A kormány 15 százalékos bértömeg-csökkentési tervének eredményeképpen akár 100 ezer munkahely is megszűnhet…

Fehér József, a SZEF alelnöke és az MKKSZ főtitkára az Inforádiónak nyilatkozott a kiadott közleménnyel kapcsolatban. Az alelnök úgy látja, hogy a jelenlegi kormány a közszférát illetően ott folytatja, ahol az elődje abbahagyta, és a 15 százalékos bértömeg-csökkentéssel „az elmúlt években agyonsanyargatott közszolgálati dolgozókról további bőrt kíván lehúzni”. A miniszterelnök bejelentésére reagálva elmondta: a költségvetési szektort illetően 1 százalékos bérintézkedés 6500-6800 álláshelyet érint, tehát a 15 százalékos bértömeg-csökkentés körülbelül 100 ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

Emellett az éves kereset 8,3 százalékát jelenti egyhavi kereset, tehát ha a 15 százalékos csökkentés következik be, akkor az közel kéthavi kereset értékével egyenlő. Ezzel a Gyurcsány-Bajnai-kormány által elvett 13. havi illetmény után, most a 12. és adott esetben a 11. havi fizetése is veszélybe került a közszolgáknak.

Az egykulcsos adórendszer jövőbeli bevezetése nem kompenzálja a kiesést, mivel a magyar közszolgálat szinte minden munkavállalója ma 17 százalékos adókulcs alá tartozik.

Az elmúlt három-négy évben a közszféra minden előnyt elveszített a versenyszférával szemben olyannyira, hogy lassan már nem kitüntetés lesz a közszférában dolgozni, hanem büntetés. A felkészült szakemberek pedig valószínűleg el fognak vándorolni a közigazgatásból.

Forrás: Inforádió

A SZEF ezzel kapcsolatos közleménye ITT OLVASHATÓ.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet