Egyeztetni akar a SZEF a tervezett kormányzati lépésekről

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A közszolgálati szakszervezetek – miközben számos támogatható elemmel is találkoztak a tegnap bejelentett 29 pontos intézkedési tervben – elhibázottnak tartják azokat a kormányzati döntéseket, amelyek következtében további megszorítások sújthatják a társadalom egésze és az egyes emberek érdekében egyaránt dolgozó közszolgálati munkavállalókat, s rajtuk keresztül az oktatási, egészségügyi, kulturális, szociális, közrendvédelmi, igazgatási közszolgáltatásokat naponta igénybe vevő állampolgárokat.

Ezek a tervezett módosítások, s azok esetleges végrehajtása számos olyan kockázatot hordoznak és társadalmi feszültséget gerjesztenek, amelyeknek éppen az elkerülése lenne ésszerű. A változatlan mértékű minimálbér megadóztatása, az egykulcsos 16 %-os személyi jövedelemadó bevezetése a ma is alacsony keresetű közszolgálati dolgozók tömegeit hozhatja a jelenleginél is hátrányosabb helyzetbe. A költségvetési forrásokból működő közintézményeknél és hivataloknál tervezett anyagi forráscsökkentés és az elhangzottak alapján nehezen értelmezhető 15 %-os bértömeg-csökkentés hátrányosan érintheti az intézményeket – köztük bölcsődéket, óvodákat, kórházakat, iskolákat stb. –, valamint akár több tízezres létszámcsökkenést és a bérek csökkenését okozhatják. Az előző kormány elvette a 13. havi, az új pedig elveheti a 11-12. havi béreket is a közszolgálattól, megnehezítve, akár lehetetlenné téve 120-130 ezer közszolgálati munkavállaló devizahitelének visszafizetését, amely gazdasági érdekeket is veszélyeztet.

A kormány eddig semmilyen párbeszédet nem folytatott a szociális partnerekkel. Előzetes egyeztetés nélkül, tiltakozásaink ellenére fogadtatta el a parlamenttel a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt is. E törvény általános indoklása összehangolt közszolgálati szabályozást, kiszámítható életpályát és egyéb komparatív előnyöket ígér a közszolgálatokban dolgozók számára. Fel kell tenni a kérdést, hogy a bejelentett elképzelésekben mi az összehangolt, mi a kiszámítható.

A közszolgálati szakszervezetek nem csupán tagjaik, hanem a közszolgáltatásokat igénybevevő adófizető polgárok érdekében is kérik a társadalom segítségét! Van más, a szakszervezetek részéről hosszú ideje szorgalmazott megoldás is a gazdasági, költségvetési gondjaink orvoslására. Például a korrupció elleni küzdelem összehangolása, jogi szabályozása és a törvény kivételek nélküli érvényesítése, a foglalkoztatás élénkítése, a fekete-szürke gazdaság kiszűrése, szigorú büntetése, és – nem utolsó sorban – a társadalmi tudás, műveltség növelése révén a munkaerő-piaci és a nemzetközi gazdasági térben való részvétel, a versenyképesség jobbítása.

A közszolgálati szakszervezetek fontosnak tartják, hogy elinduljon az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban az elképzelések, a tervezett jogszabályok részletes érdemi vitája, mert az abban foglalt pozitív elképzelések így válnak széles körűen támogathatóvá, a negatívnak látszó hatások pedig világossá és átalakíthatóvá. Ezért felszólítjuk a kormányt a szociális párbeszéd intézményeinek működtetésére, valóságos nemzeti együttműködés rendszerének kialakítására, és ennek keretében a közszolgáltatásokat – megítélésünk szerint – veszélyeztető tervezett intézkedések átgondolására.

Budapest, 2010. június 9.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk