Keresés
Close this search box.

Május elseje legyen a munkavállalók igazi ünnepe!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma köszönti a munkavállalókat május elseje alkalmából…

Május elseje a munka ünnepe. De vajon üzen-e még számunkra, a XXI. század munkavállalói számára valamit ez az ünnep?
A nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt nap eredetileg a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Manapság az 1890 óta ünnepelt, immár 120 éves múltra visszatekintő napon azok iránt fejezzük ki tiszteletünket, akik munkájukkal igyekeznek gyarapítani hazánkat, közösségüket.

Nem szabad szégyellnünk ezt a sokszor idejétmúltnak kikiáltott ünnepet. Inkább fel kell hívni a figyelmet arra, hogy sokszor éppen a legtöbbet és a legkeményebben dolgozók keresete alig haladja meg a létminimumot.
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy vannak dolgozók, akiknek munkakörülményei méltatlanok egy uniós tagországhoz; hogy a szabadidő kellemes, pihentető eltöltése sok munkavállaló számár elérhetetlen; hogy a megfizethető szakszervezeti üdülők megszűnése óta egyesek csak álmodoznak a közös családi nyaralásról.
Meg kell állnunk egy napra és tudnunk kell megünnepelni azokat, akik azért dolgoznak, hogy mindannyian egy jobb országban élhessünk.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma számára különösen fontos május elseje. A közszolgálatban sokan dolgoznak kevés fizetésért egyre romló körülmények között. Az ő ünnepük is május elseje: a túlórázni kényszerülő kórházi, önkormányzati, adóhatósági dolgozóké, a társadalmilag megfelelően el nem ismert tanároké, rendőröké, bölcsődei és szociális dolgozóké, az egyre csökkenő létszámú és egyre több munkát magukra vállaló köztisztviselőké.

Május elseje üzenete a mai rohanó világunk embere számára az, hogy igenis kell egy napot szakítani arra, hogy megálljunk és megünnepeljük Magyarország munkavállalóit!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az ünnepnap előtt és után, a dolgos hétköznapokon sokszor kemény küzdelmek árán küzd az általa képviselt közszolgálati munkavállalók érdekeiért, hogy évről évre jobb hangulatban, felhőtlenebbül köszöntsön ránk május elseje, hogy ez a nap valóban a munkavállalók, a munka igazi ünnepe lehessen.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet