Május elseje legyen a munkavállalók igazi ünnepe!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma köszönti a munkavállalókat május elseje alkalmából…

Május elseje a munka ünnepe. De vajon üzen-e még számunkra, a XXI. század munkavállalói számára valamit ez az ünnep?
A nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt nap eredetileg a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Manapság az 1890 óta ünnepelt, immár 120 éves múltra visszatekintő napon azok iránt fejezzük ki tiszteletünket, akik munkájukkal igyekeznek gyarapítani hazánkat, közösségüket.

Nem szabad szégyellnünk ezt a sokszor idejétmúltnak kikiáltott ünnepet. Inkább fel kell hívni a figyelmet arra, hogy sokszor éppen a legtöbbet és a legkeményebben dolgozók keresete alig haladja meg a létminimumot.
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy vannak dolgozók, akiknek munkakörülményei méltatlanok egy uniós tagországhoz; hogy a szabadidő kellemes, pihentető eltöltése sok munkavállaló számár elérhetetlen; hogy a megfizethető szakszervezeti üdülők megszűnése óta egyesek csak álmodoznak a közös családi nyaralásról.
Meg kell állnunk egy napra és tudnunk kell megünnepelni azokat, akik azért dolgoznak, hogy mindannyian egy jobb országban élhessünk.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma számára különösen fontos május elseje. A közszolgálatban sokan dolgoznak kevés fizetésért egyre romló körülmények között. Az ő ünnepük is május elseje: a túlórázni kényszerülő kórházi, önkormányzati, adóhatósági dolgozóké, a társadalmilag megfelelően el nem ismert tanároké, rendőröké, bölcsődei és szociális dolgozóké, az egyre csökkenő létszámú és egyre több munkát magukra vállaló köztisztviselőké.

Május elseje üzenete a mai rohanó világunk embere számára az, hogy igenis kell egy napot szakítani arra, hogy megálljunk és megünnepeljük Magyarország munkavállalóit!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az ünnepnap előtt és után, a dolgos hétköznapokon sokszor kemény küzdelmek árán küzd az általa képviselt közszolgálati munkavállalók érdekeiért, hogy évről évre jobb hangulatban, felhőtlenebbül köszöntsön ránk május elseje, hogy ez a nap valóban a munkavállalók, a munka igazi ünnepe lehessen.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a