Keresés
Close this search box.

A szakszervezetek érdemi érdekegyeztetést várnak az új kormánytól

Az MTI-nek vasárnap este, az első hivatalos választási eredmények kommentálását kérte a szakszervezeti vezetőktől, akik elsősorban a korrekt partneri kapcsolatok folytatását és érdemi társadalmi párbeszédet várnak az új kormánytól..

A Liga Szakszervezet azt várja a választáson nyertes Fidesztől, hogy a társadalmi párbeszédben érdemi, azaz tartalmi kérdésekkel foglalkozzon, mivel Gaskó István, a konföderáció elnöke szerint az előző négy évben a társadalmi párbeszédben a tartalmi kérdések helyett inkább formai kérdések kerültek terítékre. Emellett a munka világának fontos kérdéseiben az új kormánynak erőteljesebben kell figyelembe vennie a meghatározó szakszervezetek álláspontját.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke a korrekt partneri kapcsolatok fontosságát emelte ki az MTI-nek. Az érdekvédő az Országos Érdekegyeztető Tanácsot pedig a hazai demokrácia fontos intézményének nevezte. Habár a szakszervezetekkel való korrekt együttműködést várnak az új kormánytól és a pártoktól, azonban az érdekvédelmet nem szabad kiszolgáltatni egyetlen pártnak sem.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta: konkrét, a munkavállalókat érintő ügyekben csak akkor alakítják ki álláspontjukat és elvárásaikat, amikor ismert lesz a részletes kormányprogram, különös tekintettel az adórendszerre vonatkozó elképzelésekre. Ám konföderációja azt várja, hogy az érdekegyeztetés az új kormány idején is érdemi konzultációként működik a szociális partnerek között.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége arra számít, hogy az új kormány jobb környezetet teremt a munkavállalók számára. Palkovics Imre elnök kifejezte abbéli reményét, hogy a Fidesz-KDNP-kormány a lehető legtöbb új munkahelyet hozza létre, valamint hogy javuljanak a munkavállalók jövedelmi viszonyai, és tűnjön el Magyarország lemaradása a bérek tekintetében. Fontos a munkavállalók jogainak megerősítése, különös tekintettel a munkaidőre és a méltóság megőrzésére.

Forrás: Napi Gazdaság

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a