A szakszervezetek érdemi érdekegyeztetést várnak az új kormánytól

Az MTI-nek vasárnap este, az első hivatalos választási eredmények kommentálását kérte a szakszervezeti vezetőktől, akik elsősorban a korrekt partneri kapcsolatok folytatását és érdemi társadalmi párbeszédet várnak az új kormánytól..

A Liga Szakszervezet azt várja a választáson nyertes Fidesztől, hogy a társadalmi párbeszédben érdemi, azaz tartalmi kérdésekkel foglalkozzon, mivel Gaskó István, a konföderáció elnöke szerint az előző négy évben a társadalmi párbeszédben a tartalmi kérdések helyett inkább formai kérdések kerültek terítékre. Emellett a munka világának fontos kérdéseiben az új kormánynak erőteljesebben kell figyelembe vennie a meghatározó szakszervezetek álláspontját.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke a korrekt partneri kapcsolatok fontosságát emelte ki az MTI-nek. Az érdekvédő az Országos Érdekegyeztető Tanácsot pedig a hazai demokrácia fontos intézményének nevezte. Habár a szakszervezetekkel való korrekt együttműködést várnak az új kormánytól és a pártoktól, azonban az érdekvédelmet nem szabad kiszolgáltatni egyetlen pártnak sem.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta: konkrét, a munkavállalókat érintő ügyekben csak akkor alakítják ki álláspontjukat és elvárásaikat, amikor ismert lesz a részletes kormányprogram, különös tekintettel az adórendszerre vonatkozó elképzelésekre. Ám konföderációja azt várja, hogy az érdekegyeztetés az új kormány idején is érdemi konzultációként működik a szociális partnerek között.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége arra számít, hogy az új kormány jobb környezetet teremt a munkavállalók számára. Palkovics Imre elnök kifejezte abbéli reményét, hogy a Fidesz-KDNP-kormány a lehető legtöbb új munkahelyet hozza létre, valamint hogy javuljanak a munkavállalók jövedelmi viszonyai, és tűnjön el Magyarország lemaradása a bérek tekintetében. Fontos a munkavállalók jogainak megerősítése, különös tekintettel a munkaidőre és a méltóság megőrzésére.

Forrás: Napi Gazdaság

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább