A szakszervezetek érdemi érdekegyeztetést várnak az új kormánytól

Az MTI-nek vasárnap este, az első hivatalos választási eredmények kommentálását kérte a szakszervezeti vezetőktől, akik elsősorban a korrekt partneri kapcsolatok folytatását és érdemi társadalmi párbeszédet várnak az új kormánytól..

A Liga Szakszervezet azt várja a választáson nyertes Fidesztől, hogy a társadalmi párbeszédben érdemi, azaz tartalmi kérdésekkel foglalkozzon, mivel Gaskó István, a konföderáció elnöke szerint az előző négy évben a társadalmi párbeszédben a tartalmi kérdések helyett inkább formai kérdések kerültek terítékre. Emellett a munka világának fontos kérdéseiben az új kormánynak erőteljesebben kell figyelembe vennie a meghatározó szakszervezetek álláspontját.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke a korrekt partneri kapcsolatok fontosságát emelte ki az MTI-nek. Az érdekvédő az Országos Érdekegyeztető Tanácsot pedig a hazai demokrácia fontos intézményének nevezte. Habár a szakszervezetekkel való korrekt együttműködést várnak az új kormánytól és a pártoktól, azonban az érdekvédelmet nem szabad kiszolgáltatni egyetlen pártnak sem.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta: konkrét, a munkavállalókat érintő ügyekben csak akkor alakítják ki álláspontjukat és elvárásaikat, amikor ismert lesz a részletes kormányprogram, különös tekintettel az adórendszerre vonatkozó elképzelésekre. Ám konföderációja azt várja, hogy az érdekegyeztetés az új kormány idején is érdemi konzultációként működik a szociális partnerek között.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége arra számít, hogy az új kormány jobb környezetet teremt a munkavállalók számára. Palkovics Imre elnök kifejezte abbéli reményét, hogy a Fidesz-KDNP-kormány a lehető legtöbb új munkahelyet hozza létre, valamint hogy javuljanak a munkavállalók jövedelmi viszonyai, és tűnjön el Magyarország lemaradása a bérek tekintetében. Fontos a munkavállalók jogainak megerősítése, különös tekintettel a munkaidőre és a méltóság megőrzésére.

Forrás: Napi Gazdaság

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk