Hiányosak a fiatalok munkavállalói ismeretei

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a kötelező iskolai tananyagba kerüljenek be a munkavállalói ismeretek, ezen belül a munkajogi, szakszervezeti ismeretek.

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a kötelező iskolai tananyagba (az alapfokú oktatásban a végzős évfolyamban, a középfokú oktatásban az utolsó két évfolyamon, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként minden oktatási intézményben) kerüljenek be a munkavállalói ismeretek, ezen belül a munkajogi, szakszervezeti ismeretek. Továbbá, hogy a pedagógusképzésben és -továbbképzésben a lehető leghamarabb jelenjen meg a munkajogi ismeretek oktatásának ellátására való felkészítés.

A LIGA Szakszervezetek ifjúsági tagozata (Fiatalok Ligája) azt tapasztalta, hogy az ifjúság és a fiatal munkavállalók munkavállalói ismeretei alapvetően hiányosak. Ezt támasztja alá a kormányzat által megrendelt „Ifjúság 2008” kutatás is, amely szerint a feketemunkában részt vevő fiatalok száma aggasztó mértéket öltött. Az alkalmazottaknak csupán 69 százaléka, az alkalmi munkásoknak 37 százaléka jelentette ki, hogy teljes fizetését legálisan kapja.

Ennek ellenére a köz-, és felsőoktatásban továbbra sincs tematikus oktatás a témában, s ma úgy kerül ki egy fiatal az iskolapadból, hogy még életében nem látott munkaszerződést és a feketemunkáról, annak következményeiről önmagára és az államra nézve, nem is hall.

Forrás: Liganet.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és