Keresés
Close this search box.

Hiányosak a fiatalok munkavállalói ismeretei

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a kötelező iskolai tananyagba kerüljenek be a munkavállalói ismeretek, ezen belül a munkajogi, szakszervezeti ismeretek.

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a kötelező iskolai tananyagba (az alapfokú oktatásban a végzős évfolyamban, a középfokú oktatásban az utolsó két évfolyamon, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként minden oktatási intézményben) kerüljenek be a munkavállalói ismeretek, ezen belül a munkajogi, szakszervezeti ismeretek. Továbbá, hogy a pedagógusképzésben és -továbbképzésben a lehető leghamarabb jelenjen meg a munkajogi ismeretek oktatásának ellátására való felkészítés.

A LIGA Szakszervezetek ifjúsági tagozata (Fiatalok Ligája) azt tapasztalta, hogy az ifjúság és a fiatal munkavállalók munkavállalói ismeretei alapvetően hiányosak. Ezt támasztja alá a kormányzat által megrendelt „Ifjúság 2008” kutatás is, amely szerint a feketemunkában részt vevő fiatalok száma aggasztó mértéket öltött. Az alkalmazottaknak csupán 69 százaléka, az alkalmi munkásoknak 37 százaléka jelentette ki, hogy teljes fizetését legálisan kapja.

Ennek ellenére a köz-, és felsőoktatásban továbbra sincs tematikus oktatás a témában, s ma úgy kerül ki egy fiatal az iskolapadból, hogy még életében nem látott munkaszerződést és a feketemunkáról, annak következményeiről önmagára és az államra nézve, nem is hall.

Forrás: Liganet.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a