Keresés
Close this search box.

A foglalkoztatás biztonsága legyen az első a helyi béralkuknál

Borsik János az elmúlt év eredményének tekinti, hogy a társadalmi válságot sikerült elkerülni, s a munkanélküliség 2010 második félévében várhatóan már nem nő tovább.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint bár sztrájkok sorozata, a keresetek csökkenése és a munkalehetőségek miatti bizonytalanság feszült helyzetet teremtett a munka világában tavaly is, azonban az eredménynek tekinthető, hogy a társadalmi válságot sikerült elkerülni, s a munkanélküliség 2010 második félévében várhatóan már nem nő tovább.

Az Autonómok elnöke az MTI-nek nyilatkozva a helyi béralkuk során, a korábbinál bonyolultabb egyeztetést valószínűsített. Mivel a korábban, az OÉT-en született sávos ajánlás helyett a mostani megegyezés kevesebb támpontot ad a helyi bértárgyalásokon, de Borsik szerint 2009 decemberében az OÉT történetében az első, igazán a szolidaritáson alapú megegyezés született. A helyi egyeztetéseknél továbbra is foglalkoztatás biztonságának kell első helyen állnia, míg második helyre sorolta a kollektív szerződést, harmadikra pedig az éves béremelés mértékét.

Az OÉT tavalyi eredményei közé sorolta még, hogy 2010 végéig meghosszabbították a korengedményes nyugdíj intézményét és azt, hogy decemberben sikerült megállapodni a minimálbér, valamint a szakmunkás bérminimum emeléséről, valamint a 160 ezer forint alatti kerestek reálértékének megőrzéséről.

A munkaadók által felvetett javaslatra, vagyis a sztrájktörvény módosítására azonban véleménye szerint nincs szükség, de a sztrájkok értékelése hasznos lehet, s a tárgyalófelek magatartását befolyásoló normatívák elfogadását érdemes lenne megfontolni. Ebben a kérdésben azonban Borsik szerint csak akkor lehet érdemi döntést hozni, ha az OÉT három oldala nyilvánosan megvitatja a sztrájkok tapasztalatait, levonja a következtetéseket.

A minimálbér adómentességét illetően úgy vélte, hogy a kérdés rendezése hosszú távon nem odázható el. Megadóztatását azonban az érdekvédő csak felbruttósítással tartja elképzelhetőnek.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik