A foglalkoztatás biztonsága legyen az első a helyi béralkuknál

Borsik János az elmúlt év eredményének tekinti, hogy a társadalmi válságot sikerült elkerülni, s a munkanélküliség 2010 második félévében várhatóan már nem nő tovább.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint bár sztrájkok sorozata, a keresetek csökkenése és a munkalehetőségek miatti bizonytalanság feszült helyzetet teremtett a munka világában tavaly is, azonban az eredménynek tekinthető, hogy a társadalmi válságot sikerült elkerülni, s a munkanélküliség 2010 második félévében várhatóan már nem nő tovább.

Az Autonómok elnöke az MTI-nek nyilatkozva a helyi béralkuk során, a korábbinál bonyolultabb egyeztetést valószínűsített. Mivel a korábban, az OÉT-en született sávos ajánlás helyett a mostani megegyezés kevesebb támpontot ad a helyi bértárgyalásokon, de Borsik szerint 2009 decemberében az OÉT történetében az első, igazán a szolidaritáson alapú megegyezés született. A helyi egyeztetéseknél továbbra is foglalkoztatás biztonságának kell első helyen állnia, míg második helyre sorolta a kollektív szerződést, harmadikra pedig az éves béremelés mértékét.

Az OÉT tavalyi eredményei közé sorolta még, hogy 2010 végéig meghosszabbították a korengedményes nyugdíj intézményét és azt, hogy decemberben sikerült megállapodni a minimálbér, valamint a szakmunkás bérminimum emeléséről, valamint a 160 ezer forint alatti kerestek reálértékének megőrzéséről.

A munkaadók által felvetett javaslatra, vagyis a sztrájktörvény módosítására azonban véleménye szerint nincs szükség, de a sztrájkok értékelése hasznos lehet, s a tárgyalófelek magatartását befolyásoló normatívák elfogadását érdemes lenne megfontolni. Ebben a kérdésben azonban Borsik szerint csak akkor lehet érdemi döntést hozni, ha az OÉT három oldala nyilvánosan megvitatja a sztrájkok tapasztalatait, levonja a következtetéseket.

A minimálbér adómentességét illetően úgy vélte, hogy a kérdés rendezése hosszú távon nem odázható el. Megadóztatását azonban az érdekvédő csak felbruttósítással tartja elképzelhetőnek.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább