Keresés
Close this search box.

Az idős nők bántalmazása ellen

2025. november 25.
a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi napja

2023. november 25-én, a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi Napján, a Nyugdíjasok és Idősek Európai Szövetsége (FERPA) megerősíti támogatását minden olyan intézkedéshez, amely felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra és tesz azért, hogy megelőzze és felszámolja azt.

A FERPA hangsúlyozza, hogy az idős nők elleni erőszak továbbra is tabu sok társadalomban, amelyek gyakran szexista és életkori előítéleteken és sztereotípiákon alapulnak. Ezek ugyanazok a diszkriminációk, amelyek segítenek eltitkolni azt a tényt, hogy egyes idős nők háztartáson, családon belül, vagy éppen idősgondozó intézetben szenvednek el bántalmazást.
Az ENSZ Nőbizottsága adatai szerint a 60 év feletti nők 34%-a nyilatkozott úgy, hogy a világjárvány kezdete óta tapasztalt már bántalmazást, vagy ismer olyan kortársat, aki átélt ilyet. Az a mód, ahogyan a kormányok kezelték a COVID-19-et, súlyosbította a helyzetet.

Az elöregedő népesség európai összefüggésében alapvető fontosságú annak felismerése és dokumentálása, hogy az idős nők elleni erőszak milyen mértékben elterjedt a társadalomban, és ennek megszüntetésére konkrét és intézkedések révén lépéseket kell tenni.

A FERPA követeli az európai tagállamoktól, hogy kötelezzék el magukat az idős nők elleni bántalmazás és erőszak minden formájának felszámolása mellett, biztosítsák védelmüket és hatékony részvételüket a társadalomban. Támogassák emberi jogaikat, vegyék figyelembe az életkort a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos adatgyűjtésben, és hatékonyan lépjenek fel az elterjedt szexizmus és az életkori megkülönböztetése ellen.

Nyugdíjasok és Idősek Európai Szövetsége (FERPA)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino