Keresés
Close this search box.

Május 1. – A dolgozók ünnepe

A demokrácia fontos sarokköve a dolgozók munkahelyi érdekérvényesítésének joga. Ha erről vagy általában a szakszervezeti akciókról, a kollektív közéleti és munkahelyi nyomásgyakorlások megszervezéséről szeretnétek hallani, akkor idén Május Elsején a Városliget helyett gyertek el a SZEF és a Szikra Mozgalom közös szervezésében rendezett majálisunkra, ami a H13 Közösségi Térben kerül megrendezésre (1085 Budapest, Horánszky utca 13.).

A családi programok, a progresszív színházi előadás és koncertek mellett (a HOLI féle Hiúz, Varsányi
Szirének) beszélni fogunk arról, aminek erről a napnak szólnia kell: a dolgozók önszerveződésének lehetőségeiről!

A program röviden:

9:00 – 10:00 || Reggeli

Az első 100 érkezőt házi készítésű finomságokkal várjuk.

10:00 – 11:00 || Közösségépítés Szakszervezetekben és a Mozgalomban

Közösségépítés a munkahelyeken, miért szükséges és hogyan érdemes? Ismerkedjünk, jó példákkal és hasznos technikákkal!
Különbözik-e a szakszervezeti és a mozgalmi közösségépítés, mik a hasonlóságok és mik a különbségek? Lehetséges-e inspirációt meríteni egymás tapasztalataiból?
Szakszervezeti vezetők és szervezők kerekasztal-beszélgetése szikrás szervezőkkel. A színpadon Würth Boglárka (MSZSZ/MZTSZ) , Turcsányi Ildikó a PSZ, valamint Csepregi Dávid, a Szikra Mozgalom tagja fognak beszélni a közösségépítés szükségességéről és nehézségeiről. A beszélgetést Juhász-Boylan Kincső a Mérce hírportál szerkesztője moderálja.

11:15 – 12:15 || Fellépnek a Varsányi Szirének

12:00 – 13:00 || Ebéd

12:45 – 14:00 || Szakszervezetek, civilek és önkormányzatok

A beszélgetés alatt a színpad a SZEF tagszervezeteié lesz: Kiss Krisztina az ATESZ, Dobrovits Orsolya a KKDSZ, Köves Ferenc a SZÁD, valamint Migács Tibor az SZTDSZ képviseletében vesznek részt a fórumon, továbbá a szervezeti vezetők mellett Szaniszló Judit az Utcáról a Lakásba Egyesület Lakásügyi Koordinátora is részt vesz. Mind a mai napig több intézmény tartozik az önkormányzatok tulajdonába, hatáskörébe, ezért a beszélgetés résztvevői a jelenlegi nehézségekkel teli helyzet mellett azt járják körül, hogy az önkormányzatok hozzáállása hogyan befolyásolhatja az ott dolgozók és a szakszervezetek mozgásterét. Valamint, hogy milyen együttműködések vannak és milyen együttműködések lehetnek a szakszervezetek, az önkormányzatok és a civil szervezetek között. A beszélgetést Sándor Zoltán a Szikra mozgalom tagja moderálja.

14:15 – 15:45 || Workshopok és Programok

– Olvasókör Fehér Renátóval
– Szakszervezeti Szervezés Workshop
– Légy Tudatos Munkavállaló Társasjáték
– Politika és Performativitás Workshop
– Plakát Készítő Workshop

16:00 – 17:30 || Szakszervezetek és Politika

A szakszervezetek és a politika viszonya eredendő kapcsolódási pontjaik miatt megkerülhetetlen kérdés. Szoros, de sokszor konfliktusokkal terhelt viszony, melyre fontos újra és újra ránézni, tisztázni a kapcsolódások mikéntjét. Mit látnak a szakszervezetek ma a politikában? Lehetőség vagy átok? Milyen a tagság hozzáállása? Minek kellene változnia a szakszervezetekben és hogyan kellene változnia a politikának ahhoz, hogy létrejöhessenek együttműködések? Mit tehetünk ennek érdekében? Az eseményen erről fog beszélni Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, valamint Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője. Az eseményt Tóth Jakab, a Partizán műsorvezetője moderálja.

17:45-19:05 || Színdarab – Nizsinszkij El

„Megtudtam, hogy doktor Fränkel azt kérdezte a feleségemtől, “nihilista” vagyok-e? Nem tudom, mit jelent az, hogy “nihilista”, keveset tudok a “nihilizmus” -ról. Nem bízhatom meg többé a feleségemben, mert megéreztem, hogy oda akarja adni a füzeteimet Fränkel doktornak vizsgálatra. Megmondtam, hogy a füzeteimhez senkinek sincs joga hozzányúlni. Nem akarom, hogy megnézzék őket. Megmondtam a feleségemnek, hogy ha valaki a füzeteimhez nyúlna, lelőném. Sírni fogok, ha lelövöm. Én nem vagyok gyilkos és szeretem az embereket, de lelőném. Ezt a füzetet mindig magammal fogom hordani, a többit elrejtem. El fogom rejteni valamennyit, mert az emberek nem szeretik az igazságot. Szeretem a feleségemet. Ő is szeret engem, de azt hiszi, doktor Fränkel Isten. Én vagyok Isten, nem pedig Fränkel doktor.”

20:00-21:00 || Hiúz Koncert

Az esemény elérhető a facebookon is. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a