Keresés
Close this search box.

Nemek közti bérkülönbség

Beszámoló a nemek közti egyenlőségről és érvényesítésről webináriumról.

Csőke Csaba a SZEFIT egyik alelnöke a nemek közötti egyenlőségről és azok kollektív érdekérvényesítéséről szóló webináriumon vett részt az ETUI szervezésében 2023 február elején.

Az online tudásmegosztás megismerkedhettünk Kalina Arabadjieva jóvoltából az eddig elért, hamarosan Uniós törvények közé kerülő jogszabályokról, azok hiányosságairól és a lehetséges további célokról.

A nemek közötti egyenlőség már a Római Szerződés részét is képezi, ám megvalósítása a tagállamok egyéni érdekei miatt ez mindmáig lassan halad. Itt – sajnos – kiemelésre került Magyarország is, melynek vezetése a gender szó hallatán mindent próbál fékezni vagy elérni, hogy ne legyen kötelező mindenkire nézve. Jelenleg átlagosan 11.2%-kal kevesebbet keres egy nő országunkban, de akár úgy is mondhatnánk, hogy ennyivel többet kell dolgoznia a hölgyeknek, miközben az otthoni munkák nagy része is hagyományosan rájuk hárul.

Kitekintve saját környezetünk kollektív szerződéseire és az azok által lefedett munkavállalókra szomorú eredmény, hogy mindenhol utolsó helyen van hazánk. A szakszervezeti lefedettség 9%-os és sok kollektív szerződést kötelezettségként kötnek meg, nem pedig mindkét fél érdekei mentén alakul ki. Itt a nemek közötti egyenlő bérezés, mint irányelv szerepel, azonban a megkövetelt titoktartás miatt és főleg a piaci szektorra jellemző egyedi szerződések miatt nehéz azt maradéktalanul ellenőrizni partneri keretek között.

Később Aline Brüser ETUC anyagai és Agnieszka Piasna kitekintése révén megismerkedhettünk a spanyol és a szlovén szakszervezeti szövetségek tevékenységével, bemutatva egy kis jogkörnyezeti hátteret is.

Az itteni szakszervezetek sikerei révén csökkent a bérkülönbség, növekszik a női vezetők aránya, azonban a munkahelyi megkülönböztetés és a zaklatás elleni védekezés területén nincsenek ilyen arányú sikerek.

Főleg az otthonról végzett munka területén megfigyelhető a növekedése és az egyenlő munkáért egyenlő bér elv sérülése a nőknél, mint a háztartás tradicionális vezetői és a részmunkaidő lehetőségének visszaszorulása nemzeti szinteken. Itt az ETUC prezentációban kiemelték, hogy a nők 77%-a úgy érzi, a munkáltató nem tett eleget a munkahelyi zaklatás ellen.
Összességében itt hangzott el legfontosabb feladatként a nők munkakörülményeinek javítása és elismerése céljából a leghatározottabban, hogy a szakszervezeteknek kell felmérnie, érvényesítenie az EU-s irányelveket a kollektív szerződésekben. Ezen felül növelni a női vezetők, tisztségviselők arányát és felkészíteni, oktatni őket, mert sok esetben nem konfrontálódnak egy férfi dominált tárgyaláson.

A képzés végén a nemek közötti bérkülönbségek és a kollektív szerződések száma valamint a taglétszám közötti összefüggésekről esett szó Heather Wakefield előadásában. Azonnal visszaköszönt országunk, mint nagymértékben lemaradt terület a felzárkózás területén. Bár jelentős eltérés van az örökké utolérni kívánt osztrák számokban, de régiós szinten is alacsony a kollektív szerződéssel védett munkavállalók aránya.

Összességében elmondható az örök igazság: annyira vagyunk képesek a jogokat érvényesíteni, amennyire sokan vagyunk és amennyire szervezettek vagyunk. Hatványozottan igaz a nemek közötti bérkülönbségre, a nőket ért munkahelyi online és offline zaklatásokra, megkülönböztetésre is.

A legfontosabb feladat a női tisztségviselők képzése, tárgyaló képességének növelése és aktív szerepeltetésük az érdekérvényesítésben. A pulárisabb szakszervezet több tagot vonzanak magukhoz így a növekedés is garantált.

A beszámolót készítette Csőke Csaba a SZEFIT alelnöke, a T-Net Szakszervezet alelnöke.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik