Keresés
Close this search box.

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató

 

2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

A konferenciát a SZEF Nyugdíjas Szervezetének elnöke, dr. Mayer Lajos nyitotta meg, majd Csóti Csoba SZEF elnök köszöntötte a jelenlévő nyugdíjas szervezetek vezetőit és a meghívott vendégeket. Kifejtette a szakszervezeti munka fontosságát a nehéz körülmények ellenére és ígéretet tett a nyugdíjas szervezet támogatására.

Az első előadó Inotai András nemzetközileg ismert közgazdász professzor volt, aki az Európai Unió megfelelő forrásaiból a magyar államot megillető anyagi támogatásról adott tájékoztatást. Kifejtette, hogy a jelenleg folyamatban lévő, mintegy 14,5 milliárd eurós uniós igény kifizetésével kapcsolatos problémák megoldását célzó uniós bizottsági kormányzati intézkedések, valamint a sebtében, az ígért társadalmi egyeztetések nélkül megszületett törvények kétes elfogadhatóságát indokolta. Reményét fejezte ki, hogy a még megoldásra váró problémák ellenére Magyarország, ha nem is a teljes összeget, de annak egy részét 2023 első felében meg fogja kapni.

Dr. Katona Tamás közgazdász egyetemi tanár a nagyon magas magyarországi inflációról beszélt. Nem az ukrajnai orosz agressziót látja a fő oknak, mert már 2021-ben is jelentősen emelkedtek az árak, különösen az élelmiszer-termékcsoportban. Az emelkedő árszínvonalhoz persze az orosz agresszió is hozzájárult, de a magyar infláció jelentősen meghaladja az EU-tagállamokét, ami az eurózónában még kevesebb. Az MNB forintpolitikája és a kormány gazdaságirányítása egyáltalán nem hűti le az inflációs várakozásokat, sőt azokat emeli, illetve az úgynevezett termékárplafonok előbb-utóbb hiányhoz vezet az érintett árucikkekből.

Ez már az üzemanyagpiacon is meglátszik, mert sok vidéki kis benzinkút kénytelen volt bezárni vagy 1-5 literre korlátozni az üzemanag kiadást. A forint jelentős gyengülése az árakat is emeli, ami nemcsak az importtermékeket, hanem a hazai termelésű cikkeket is érinti. A minden árut érintő magas energiaköltség, a bizonytalan ellátási piac miatt az infláció egyhamar nem fog csökkenni. Az orosz olaj és gáz Magyarországra irányuló árát és a hozzá kapcsolódó költségkalkulációt a kormány titkosnak minősítette, így ennek további hatása nem jelezhető előre, de a hivatalos propaganda ellenéresem látszunk kiemelt haszonélvezőknek.

Inotai professzor úrral egyetértésben elmondta, hogy a magyar uniós forrásokkal, ha sikerül megállapodásra jutni a Bizottsággal, 2023-ban valamelyest csökkenthető a jelenlegi magas költségvetési hiány.

A következő előadó Rauh Edit szociológus volt, aki power point előadást tartott a magyar egészségügyről és a lakossági szükségletek nem megfelelő kielégítéséről. Az európai társadalmakra jellemző a túlzott elöregedés, ami hazánkat sem kíméli, így egyre nagyobb mértékű törődésre, ápolásra lenne szükség. Sajnos a kormány nem elégíti ki a követelményeket, sőt a korábbi években tapasztalt szűkös kiadásokat még jobban csökkentette. Nagy szükség lenne a rendszeres egészségügyi szűrésekre, amivel mérsékelni lehetne a súlyosabb betegségek kialakulását, a korán felismert betegségek az egészségügyi és kórházi kiadásokat is csökkentenék. Ebből a szempontból fontos lenne egy olyan integrált egészségügyi rendszer bevezetése, amely a jelenleg rosszul ellátott vidékre is kiterjedne. Az időskorúak intézményi vagy otthoni ellátása is nagyrészt elégtelen, a demens betegek ellátása pedig még kedvezőtlenebb.

Dr. Mayer Lajos az előadásokhoz kapcsolódóan elmondta, hogy a jelenlegi infláció, valamint a gazdasági és energiaválság következtében eltérő mértékben bár, de romlik Európa-szerte az idősek helyzete. Ezek a tényezők nagymértékben rontják az idős nyugdíjasok életminőségét. Emiatt a FERPA többek között követeli az EU-tól egy kötelező érvényű, a szegénységi szint feletti európai nyugdíjminimum megállapítását, a krónikus betegségek hosszú távú egészségügyi ellátásának kötelező érvényű európai törvényként történő létrehozását, valamint a Szociális Jogok Európai Pillére elveinek mielőbbi érvényesítését.


(fotók dr.Marosi János)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.

Munkaidő-csökkentés az igazságos átmenet érdekében

Munkaidő-csökkentés az igazságos átmenet érdekében – ETUI kurzus 2024. 05. 29-31. Bruges A litván Solidarumas és a montenegrói SSCG szakszervezeti szövetségek által szervezett képzésen litván, montenegrói, lett, olasz és spanyol