Keresés
Close this search box.

A KSZSZ elítéli Szijjártó Péter kijelentéseit

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2020. augusztus 26-án a misszióvezetők féléves értekezletén elfogadhatatlan kijelentést tett a szociális párbeszéddel és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. Szövetségünk két hét elmúltával kifejti álláspontját ezekről a kinyilatkoztatásokról, mivel azok korrekciójára a kormány részéről eddig nem került sor.

 A kijelentést idézve: „Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük ezt természetesen a jövőben sem.”

 A munkavállalók érdekvédelmét a szakszervezet látja el, ami a jogállamiság és a demokrácia egyik alapintézménye. Az Európai Unió tagállamaiban ennek figyelmen kívül hagyása elfogadhatatlan, különösen a kiemelt állami funkciókat ellátó személyektől.

 A szakszervezetek világszerte több mint egy százada legitim érdekképviseleti szervezetek, amit az 1919-ben létrehozott ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) létesítő okirata szentesít. A munkavállalók kollektív képviseleti jogát az ENSZ Alapegyezménye, az Európai Unió Szociális Kartája és Szociális Pillére, Magyarország Alaptörvénye és a minisztériumi dolgozókra vonatkozó Kormányzati igazgatásról szóló   törvény is tartalmazza. A munka világában a szociális párbeszéd az alapja a munkahelyi békének. A szakszervezetek a munkahelyi békére törekszenek munkahelyi, ágazati, országos és nemzetközi szinten egyaránt.

 A kijelentést idézve: „Azt kértem a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze, azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik.”

 A miniszter beszédéből kiderült, hogy az otthoni munkavégzést kérőknek kirúgással kellett volna számolniuk.

Az otthoni munkavégzés (Home Office) a munka világában a leggyorsabban terjedő munkaforma. A koronavírus járvány kitörése után a kormány egyik jelszava is az volt, hogy ”Maradj otthon!” Az otthoni munkavégzés teljes kizárása egy munkahelyen a huszonegyedik században érthetetlen és irracionális. Az otthon végzett munka éppen olyan hasznos és hatékony lehet, mint a munkahelyen végzett munka. Természetesen az otthoni munkavégzés feltételeit meg kell teremteni szakmai, személyi, technikai, jogi és biztonsági szempontból ahhoz, hogy a munkaadó és a munkavállaló számára is elfogadható és előnyös legyen. Az otthon végzett munka nem lógás, hanem racionális munkavégzési forma lehet.

 A KSZSZ felajánlja jogi segítségét azoknak a munkavállalóknak, akiket bármilyen jogtalanság ért, vagy érni fog az otthoni munkavégzés kezdeményezésével kapcsolatban.

Üdvözöljük azt a kezdeményezést, ami az otthoni munkavégzés korszerű szabályozására irányuló háromoldalú tárgyalásokra vonatkozik.

 Egyetértünk Szijjártó Péter azon kijelentésével, mely szerint „Külpolitikát csinálni felelősség, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozni különleges felelősség, amely nem csak a jó időkben, hanem a rossz időkben is feladatokat jelent.”

A követségeket járvány idején sem lehet a diplomatáknak elhagyni, mint ahogy a hajóskapitány is csak utolsóként hagyhatja el a hajót végszükség esetén.

 A nagykövetek előtt, de a világhálón közvetített miniszteri beszéd napokon belül bejárta a világsajtót és nem tett jót a magyar jogállamiságról és demokráciáról alkotott képnek.

A KSZSZ álláspontja szerint a jogállami alapelvek és a jogszabályok betartása egyaránt érdeke a munkavállalóknak, a munkaadóknak és a kormányoknak. Mindenki követhet el hibát, aki dolgozik. Aki a hibát beismeri, az méltó az elismerésre, felelős tisztsége betöltésére.

 A munkahelyi béke megteremtése és megőrzése közös felelősségünk!

 

Budapest, 2020. szeptember 14.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.