Keresés
Close this search box.

6 magyarországi konföderáció közös nyilatkozata

    

NYILATKOZAT

 

A jelen nyilatkozatot aláíró 6 magyar szakszervezeti konföderáció kezdeményezi, hogy a Covid-19 járványhelyzet ismételt erősödése miatt Magyarország Kormánya az országos érdekegyeztetési intézményrendszer (VKF és OKÉT) keretei között folytasson érdemi konzultációt a következő negyedév és az előttünk álló két év gazdaság- és munkaerőpiaci védelmének kérdéseiről.

 Javasoljuk ezt annál is inkább, hiszen a járványveszély mértékének ismételt erősödésére tekintettel Magyarország miniszterelnökének felkérésére jelenleg is gazdasági szakértők dolgoznak azon, hogy a szükséges makrogazdaságvédelmi megoldásokra felkészítsék Magyarországot.

 A szakszervezeti konföderációk egységesen azt az álláspontot képviselik, figyelembe véve a járvány első hulláma idején tapasztalt, a munkavállalók széles körét érintő negatív foglalkoztatási következményeket, hogy nem lehet arányos mértékű az a teherelosztás a magyar társadalomban, mely nem veszi kellő mértékben figyelembe a bérből- és fizetésből élők foglalkoztatási érdekeit.

 Meggyőződésünk, hogy a tervezéshez és a társadalmi koherencia megőrzéséhez nem csak a gazdasági szakértők és a munkaadói érdekképviseletek szempontrendszerére kell tekintettel lenni, hanem a magyar állampolgárok nagy többségét alkotó munkavállalók véleményét is mérlegelni kell.

 Ezt a véleményt kívánjuk a magyar munkavállalók országos szakszervezeti konföderációiként, egymással együttműködve, megjeleníteni.

 Ennek részeként most, az iskolai tanév elindulásakor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járvány esetleges belobbanására felkészülve az államnak gondoskodnia kell arról, hogy a karanténhelyzet beálltakor vagy egy esetleges digitális oktatási rend ismételt megvalósulásakor a 6-14 éves korosztály esetében az otthoni tanulást segítő feladatok ellátása is a szülőkre, egyúttal többségében aktív munkavállalókra, hárul.

 Minden magyar állampolgár, minden magyar munkavállaló és munkadó érdeke, hogy egy ilyen helyzetre már most megkezdjük a felkészülést. Álláspontunk szerint meg kell vizsgálni, hogy a gyermekfelügyelet miatt a munkából kiesők esetében a gazdaságvédelmi csomag keretében folyósítható célzott bértámogatás segítségével és/vagy az egészségbiztosítási törvény módosításával teremthető meg a kiszámítható egzisztenciális környezet.

 A munkahelyek megőrzése és a generációk védelme a Covid-19 válság idején egyaránt érdeke a magyar társadalomnak és a magyar gazdaságnak is!

 Az aláíró konföderációk korábban már több konkrét javaslatot, megoldási lehetőséget is megfogalmaztak.

 Ezért ismételten kérjük Magyarország Kormányát arra, hogy az érdekegyeztetési intézményrendszer keretein belül folytasson szakértői szintű egyeztetéseket az iskolakezdés kapcsán már aktuálissá vált problémákról, majd e példa nyomán átfogó, a munkavállalói szempontrendszert hangsúlyosan megjelenítő egyeztetést a középtávú gazdaságvédelmi és gazdaságélénkítési kérdésekről is.

 

Budapest, 2020. szeptember 1.

 

                   dr. Mészáros Melinda                         Kordás László                           Palkovics Imre

                          s.k.                                               s.k.                                           s.k.

                      LIGA Szakszervezetek                      MASZSZ                          Munkástanácsok

 

                       Kuti László                                      Csóti Csaba                                   Cser Ágnes 

                            s.k.                                              s.k.                                                 s.k.

                           ÉSZT                                           SZEF                                        Hetedik Szövetség

               

 Sajtómegjelenések a témában:https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-szakszervezet-masodik-hullam-munkavallalo-bertamogatas-tappenz.712698.html

https://infostart.hu/belfold/2020/09/02/jarvanyhatas-osszeallnak-a-szakszervezetek-hatha-igy-jobban-halljak-oket 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a