Keresés
Close this search box.

Bert Van Caelenbergnek, az EUROOFEDOP főtitkárának KSZSZ-nél tett látogatást

Bert Van Caelenbergnek, az EUROOFEDOP főtitkárának

KSZSZ-nél tett látogatásáról

2018. január 12., péntek

Az EUROFEDOP (Közszolgálati Dolgozók Európai Szövetsége), melynek tagja a KSZSZ is, európai szinten igyekszik a közszolgálat és közigazgatás területén működő szakszervezeteket összefogni, érdekeiket a különböző európai uniós fórumokon, szervezeteknél képviselni. Képzéseket, konferenciákat, szemináriumokat szervez tagjai részére az aktuális, munkavállalókat érintő kérdésekről, kihívásokról, hogy teret engedjen az eszmecseréknek, a vitáknak és a jó gyakorlatok megosztásának. Külön figyelemmel segíti a volt szocialista és a Balkán területén elhelyezkedő országokban a szociális párbeszéd kereteinek és intézményeinek kiépülését, az együttműködést a munkáltatók és a munkavállalói érdekképviseletek között.

A szervezet főtitkára, Bert Van Caelenberg Magyarországra látogatott, és ennek keretében találkozott január 12-én a KSZSZ Elnökségével és Földiák Andrással, a SZEF elnökével is.

A megbeszélést Agg Géza nyitotta, aki mindenek előtt üdvözölte Caelenberg urat és a többi megjelent résztvevőt, akiket bemutatott, majd röviden tájékoztatást adott az alábbiakról ( a megbeszélés zökkenőmentességét tolmács segítette):

  • Az érdekegyeztetés helyzete Magyarországon, jogszabályi környezet (OÉT megszüntetése, tripartizmus megszűnése)
  • Az országos és ágazati szintű érdekegyeztető fórumok munkája (OKÉT, KÉF)
  • A Nemzeti ILO tanács működése
  • A különböző karok működése (Kormánytisztviselői Kar és hatása a szakszervezeti munkára)
  • A KSZSZ helyzete, nehézségek, eredmények
  • Az érdekképviseleti munka ellehetetlenítése egyes területeken (NSZÉSZ), ebben az ügyben az ügyben a KSZSZ által megtett lépéseket ( ombudsman, Alkotmánybíróság)

 

    Ezek után Földiák András SZEF elnök néhány mondatban bemutatta a SZEF-et, majd tájékoztatást adott a nemzeti szintű érdekegyeztetés rendszeréről, a konföderációk helyzetéről és együttműködésének lehetőségeiről és terepéről. Elmondta, hogy az OÉT megszűnésével és a VKF létrejöttével megszűnt a lehetősége annak, hogy a munka világának valamennyi szereplője egyszerre egy asztalhoz üljön, és ez sok ponton hátrányosan érinti a közszféra munkavállalóit. A szakszervezetek kevés eredményt tudnak felmutatni, az egyeztetések sokszor formálisak.

   A következő időszak fő feladatának jelölte meg, hogy az előttünk álló választásokon való részvételre buzdítsuk tagjainkat, hogy ismét létrejöjjön egy minden szereplőt asztalhoz ültető érdekegyeztető fórum, hogy a 10 éve már mindenféle béremelésből kimaradt közszolgálati dolgozók bérügye mielőbb rendeződjön és a „felszeletelt” közszolgálati életpályák a lehetőségekhez mérten újra egyesüljenek.

 

   Az elhangzottak után Caelenberg úr fejtette ki mondanivalóját. Először is köszönetét fejezte ki, hogy a KSZSZ Elnöksége teljes létszámban megjelent, pedig tudatában van annak, hogy január elején nem könnyű ennyi embert egy asztalhoz ültetni.

Az EUROFEDOP főtitkára áttekintést adott a szervezet jelenlegi helyzetéről, különös tekintettel a CESI-vel (Független Szakszervezetek Európai Szövetsége) folytatott együttműködésről, annak eredményéről.

   Elmondta, hogy az együttműködéshez fűzött elképzelések nem váltották be teljesen a reményeket, ezért az EUROFEDOP tavaly kiköltözött a CESI irodából, hogy függetlenebben tudjon működni. A szervezetből nem léptek ki, ahol lehet, közösen lépnek fel, de az EUROFEDOP törekszik arra, hogy a már jól kialakított és bejáratott ágazati szintű szakszervezeti munkát fent tartsa. Ennek érdekében Bécsben tavaly hozzájutottak egy tárgyalóhelységhez, amit felújítottak és az ágazati találkozók helyszínéül kívánnak hasznosítani.

Ismertette az újfajta együttműködést az EZA-val is, melynek keretében az EUROFEDOP tagszervezetei több mint 70 különböző szemináriumon vehetnek részt, melynek utazási és szállás költségét igyekszik a szervezet fedezni (az erről szóló tájékoztatást megküldtük a tagszervezeteknek).

Végezetül átadta a SZEF elnökének az EUROFEDOP fennállásának 50. évfordulójára készített könyvet, mely a KSZSZ irodában is megtekinthető.

A jóhangulatú, hasznos találkozót közös ebéd zárta.

 

Budapest, 2018. 01. 15.

 

Készítette: Pető Andrea sk.

Jóváhagyta: dr. Agg Géza sk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.