Keresés
Close this search box.

Tájékoztató a FERPA főtitkárának budapesti látogatásáról

A FERPA 7. kongresszusán, Budapesten megválasztott új főtitkár, Carla Cantone asszony a MASZSZ és a SZEF meghívására 2016 február 9-10-én rövid látogatást tett Budapesten.

A FERPA 7. kongresszusán, Budapesten megválasztott új főtitkár, Carla Cantone asszony a MASZSZ és a SZEF meghívására 2016 február 9-10-én rövid látogatást tett Budapesten.

A képen balról jobbra: Juhász László, Korózs Lajos képviselő, Carla Cantone főtitkár, Livio Melgari FERPA, Tóth Mihály és dr. Mayer Lajos

Az első este közös vacsorán folytatott megbeszélést a két FERPA-tag szakszervezeti konföderáció elnökével, Kordás László MSZSZ elnökkel és Földiák András SZEF elnökkel, valamint a konföderációk nyugdíjasainak vezetőivel. 

A megbeszélésen áttekintettük a nyugdíjasok magyarországi helyzetét, melynek egyik fő problémája a kormánnyal való párbeszéd hiánya. Kordás László a versenyszféra, Földiák András a közszféra dolgozóinak és nyugdíjasainak helyzetét ismertette, külön kiemelve, hogy a közszférában 2008 óta nem volt általános béremelés, ami a nyugdíjba vonulók nyugdíját érezhetően csökkenti.

Carla Cantone elmondta, hogy  az európai tagországokban is hasonlóan nehéz a nyugdíjasok élete  ezért is programjának kiemelt szempontja  elsősorban  az előzőeknél aktívabb, „láthatóbb” FERPA megjelenítése úgy az ETUC, mint az Európai Unió Bizottsága tekintetében.

A szerda délelőtt, a Parlamentben Korózs Lajos országgyűlési képviselővel, az Országgyűlés szociális bizottságának alelnökével találkozott.

A megbeszélésen két javaslat került ismertetésre:

–          Ismeretes, hogy az Európai Parlament és Tanács a 2012. évet az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Évének nyilvánította. A kezdeményezés arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. Ezek a tényezők lehetőségeket tartogatnak számunkra. Ennek megfelelően indítványoztuk, hogy a FERPA kezdeményezze egy európai idősügyi stratégia kidolgozását, amely a demográfiai trendek vizsgálatával, az idősek társadalmi megítélésével, annak megjelenítésével, a generációk közötti együttműködéssel és az élethosszig való tanulással foglalkozna, valamint évente konkrét cselekvési programok megvalósításával javítaná az idősek és nyugdíjasok helyzetét

–          Hozzunk létre az Európában szinte általános demográfiai kihívásokkal, az idősek helyzetével foglalkozó tudományos munkacsoportot, közös adatbankot, melyet a FERPA koordinálna. Ehhez a magunk részéről minden segítséget  megadunk.

Carla Cantone mindkét javaslatot pozitívan fogadta, és politikai programjába illeszthetőnek tartotta, mivel megítélése szerint ezek javíthatnák a FERPA ismertségét és elfogadottságát.

Ezt követően Korózs Lajos a magyarországi politikai helyzetről adott átfogó tájékoztatást.

A főtitkár asszonnyal való további megbeszéléseinken még két további javaslatot tettünk.

–          Növelni szükséges a FERPA befolyását és tagjainak számát Európában. Ehhez azokban az országokban kell szervező munkát folytatni, ahol a FERPA nincs jelen, melyhez az aktív dolgozók szakszervezeteivel való kapcsolatrendszerünket kell igénybe  venni és kétoldalú kapcsolatok létesítésével  mielőbb megkezdeni.

–          Szükségesnek tartjuk, hogy személyes kapcsolatot  teremtsünk az Európai Parlament képviselőivel és az európai női szervezetek vezetőivel, igénybe véve ehhez az európai parlamenti pártok nemzetközi kapcsolatrendszerét. Ígéretet tettünk arra, hogy megvalósításához az általunk ismert EP képviselőket is megkeressük.

Az eredményesség biztosítása érdekében javasoltuk továbbá, hogy kedvező fogadtatás esetén az egyes témaköröknek legyen személyes felelőse az Irányító Bizottságban.

Carla Cantone mindkét javaslatot elfogadta és megvalósíthatónak tartotta.

A délutáni programban találkozót szerveztünk  a NYugdíjasok Országos Képviseletének  vezetésével,  melynek során dr.Hegyesiné Orsós Éva elnök és dr Talyigás Katalin bemutatták a szervezetet, ismertették működési nehézségeiket, többek között a kormánnyal való párbeszéd hiányát.

Ezt követően a SZEF és az MSZSZ nyugdíjas rétegszervezeteinek elnökségi tagjaival volt találkozott, ahol lehetőség nyílt kérdések feltevésére, a FERPA tevékenységének és a következő időszak teveinek megismerésére.

A főtitkár asszony elégedetten nyilatkozott a budapesti látogatásán elhangzott javaslatokról, szerzett ismereteiről és ígéretet tett egy következő látogatására, amelynek során több lehetősége lesz a magyar nyugdíjasok szakszervezeteivel való ismerkedésére.

2016. február 12.                                                                                     

összeállította:   Juhász László és dr. Mayer Lajos

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.