Keresés
Close this search box.

A szakszervezetek szavazásra buzdítanak és megfogalmazták követeléseiket

Mai sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?” című dokumentumot és a szövetség által készített választási részvételre ösztönző video spotot.

Mai sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Milyen legyen Magyarország következő 4 éve? – A Magyar Szakszervezeti Szövetség 14 elvárása a következő kormánytól” című dokumentumot és a szövetség által készített választási részvételre ösztönző „Menj el szavazni!” című video spotot, amelyet a választásokig hátralévő időben terjesztenek.

Mint azt Pataky Péter, a szövetség elnöke elmondta, azért szólalnak meg a választási kampány során, mert a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyan pártpolitikától mentes, de a politikától nem függetlenítheti magát, hiszen a munkavállalók érdekeit a választások idején is meg kell jeleníteni.

Erre szolgál a bemutatott dokumentum, amely az elvárások mellett helyzetértékeléseket is tartalmaz, egy minimum demokratikus értékrendet közvetít. Ha valamely politikai erő el akarja nyerni a Magyar Szakszervezeti Szövetség bizalmát, akkor világos és később számon kérhető programot kell bemutatnia. A dokumentum A video spot üzenete, hogy ha felelősek vagyunk magunkért, akkor el kell menni választani.

Varga László, a szövetség alelnöke kiemelte, hogy Magyarország – Romániával és Bulgáriával együtt – a felzárkózó országok közé tartozik az Európai Unióban. Ezekben az országokban vannak jelenleg a legnagyobb társadalmi feszültségek, ezért itt lenne a legnagyobb szükség a tripartit szociális párbeszéd rendszerére, amely állandósult rendszerben működik, kormányzati ciklusonként átívelően és politikai színezettől függetlenül.

Ma Magyarországon több terület is radikális kiigazításra szorul. Ilyen az egészségügy, a gazdaság, a közszféra szinte teljes egésze. Ennek helyrehozásához több hónapos tárgyalássorozatra és hosszú éves egymásra épülő lépéseire van szükség. Erre a stratégiai kérdésekben való egyeztetésre, az értelmes párbeszédre és közös erőfeszítésre hajlandó a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hiszen ennek eléréséhez a politikai, érdekképviseleti és társadalmi szereplők közötti egyetértésre, megegyezésre van szükség. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.