A szakszervezetek szavazásra buzdítanak és megfogalmazták követeléseiket

Mai sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?” című dokumentumot és a szövetség által készített választási részvételre ösztönző video spotot.

Mai sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Milyen legyen Magyarország következő 4 éve? – A Magyar Szakszervezeti Szövetség 14 elvárása a következő kormánytól” című dokumentumot és a szövetség által készített választási részvételre ösztönző „Menj el szavazni!” című video spotot, amelyet a választásokig hátralévő időben terjesztenek.

Mint azt Pataky Péter, a szövetség elnöke elmondta, azért szólalnak meg a választási kampány során, mert a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyan pártpolitikától mentes, de a politikától nem függetlenítheti magát, hiszen a munkavállalók érdekeit a választások idején is meg kell jeleníteni.

Erre szolgál a bemutatott dokumentum, amely az elvárások mellett helyzetértékeléseket is tartalmaz, egy minimum demokratikus értékrendet közvetít. Ha valamely politikai erő el akarja nyerni a Magyar Szakszervezeti Szövetség bizalmát, akkor világos és később számon kérhető programot kell bemutatnia. A dokumentum A video spot üzenete, hogy ha felelősek vagyunk magunkért, akkor el kell menni választani.

Varga László, a szövetség alelnöke kiemelte, hogy Magyarország – Romániával és Bulgáriával együtt – a felzárkózó országok közé tartozik az Európai Unióban. Ezekben az országokban vannak jelenleg a legnagyobb társadalmi feszültségek, ezért itt lenne a legnagyobb szükség a tripartit szociális párbeszéd rendszerére, amely állandósult rendszerben működik, kormányzati ciklusonként átívelően és politikai színezettől függetlenül.

Ma Magyarországon több terület is radikális kiigazításra szorul. Ilyen az egészségügy, a gazdaság, a közszféra szinte teljes egésze. Ennek helyrehozásához több hónapos tárgyalássorozatra és hosszú éves egymásra épülő lépéseire van szükség. Erre a stratégiai kérdésekben való egyeztetésre, az értelmes párbeszédre és közös erőfeszítésre hajlandó a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hiszen ennek eléréséhez a politikai, érdekképviseleti és társadalmi szereplők közötti egyetértésre, megegyezésre van szükség. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk