Keresés
Close this search box.

Lyukas a cipőnk – demonstrált az MKKSZ és a KSZSZ

A közszolgálati dolgozók illetményalap-emelését követelte az MKKSZ és a KSZSZ a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt rendezett villámtüntetésen.

Az MKKSZ a hat éve befagyasztott köztisztviselői illetményalap miatt demonstrált, tiltakozásukhoz ugyanakkor csatlakozott – a különböző szakszervezeti konföderációkhoz tartozó – Magyarországon működő összes közszolgálati szakszervezet.

A összegyűlt demonstrálók előtt Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára – többek között – arról beszélt, hogy a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és a közalkalmazottak körében napjainkra érzékelhető mértékben megjelent a nélkülözés, az elszegényedés. Ország – világ előtt ki kell mondanunk, hogy a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és közalkalmazottak körében napjainkra érzékelhető mértékben megjelent a nélkülözés, az elszegényedés.

Leértékelődik a hivatás is, mert immáron 6 éve nem változott a kereseteket döntően meghatározó illetményalap, és befagyasztották a közalkalmazotti illetménytételeket is. Az elmúlt több mint 20 évben erre még nem volt példa. Mint ahogy arra sem, hogy egy teljes kormányzati ciklus idő tartamában azaz 4 éven keresztül az illetményalap ugyanaz az összeg.

Boros Péterné ez úton is a közvélemény tudomására kívánta hozni, hogy a közszolgálatban dolgozók, a köztisztviselők, a kormánytisztviselők, vagy a  könyvtárosok, a  múzeumi dolgozók,  a  szociális munkások , vagy a rendőrök abba a körbe tartoznak, akiknek egy fillérrel sem növekedett évek óta a bére.


Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára beszél a villámtüntetésen
(Fotó: Szakszervezetek.hu)

Leértékelődik emiatt a hivatás is, mert immár hat éve nem változik a kereseteket döntően meghatározó illetményalap – tette hozzá. Boros Péterné kijelentette: megfélemlített kollégáik helyzete tarthatatlan, húsz százalékos illetményalap-emelést akarnak – közölte.

Boros Péterné összefogásra kérte a közszolgálati szakszervezeteket, és arra hívta fel őket, hogy alakítsanak közös demonstrációs és sztrájkbizottságot.


Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke beszél a demonstráción
(Fotó: Szakszervezetek.hu)

Dr. Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének (KSZSZ) elnöke azt mondta, támogatják a demonstrációs és sztrájkbizottság megalapítását, azért, hogy a kormányt rákényszerítsék az érdemi tárgyalásokra.

Felszólalásában arról beszélt, hogy a „Munka alapú társadalomban” a tisztességes munkáért tisztességes bér jár. A közszolgálati tisztviselőket több mint 10 többlet követelmény sújtja a versenyszférában dolgozókhoz képest: különböző vizsgák, eskü, összeférhetetlenségek sora, másodállás tilalma, túlóráztatás ellenszolgáltatás nélkül, bizalomvesztés, méltatlanság, szakszervezeti tagság megnehezítése, stb.

Az elmúlt évek bérpolitikája nem akceptálta a köz szolgálóinak ezeket a  kötelmeit. A „Jogok és kötelezettségek közötti egyensúlyt” helyre kell állítani. A szociális párbeszéd rendszere alig-alig működik, érdemi egyeztetésre lenne szükség.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége is követeli, hogy a köz szolgálóinak reáljövedelme végre növekedjen, valamint az ILO egyezmények, az Európai Unió és a magyar jogszabályok által előírt érdekegyeztető fórumok érdemben működjenek.

A demonstráció végén egy kisteherautó platójáról – a szegénységet jelképezendő – közszolgálati dolgozók elhasznált cipőit dobálták a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti útra.

Forrás: www.mkksz.org.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.