Hátrányos lépések a munkavállalók számára az Európai Bizottság részéről

Az Európai Bizottság október másodikán deregulációs programokról tett bejelentést. Ezek komoly mértékben érintik a munka világát, a munkavállalói érdekeket.

Az Európai Bizottság október másodikán deregulációs programokról tett bejelentést. Ezek komoly mértékben érintik a munka világát, a munkavállalói érdekeket. A deregulációs törekvések az elmúlt években rendszeresen felerősödtek a bizottság munkájában – komoly tagállami és munkáltatói támogatást élvezve.

A deregulációs intézkedések előkészítéséhez, politikai megrendelésre kezdte meg munkáját a „Stoiber csoport”, aminek eredményeképpen az eredetileg meghirdetett „okos szabályozáson” – azaz a ténylegesen felesleges, az uniós polgárokat irritáló, és a gazdasági életet, a versenyképességet akadályozó szabályozáson – túlmenő, az unió szociális vonatkozásait negatívan érintő javaslatok láttak napvilágot. Ez ellen folyamatosan fellépett az Európai Szakszervezeti Szövetség.

A Stoiber csoport működése által a munkahelyi biztonság és egészség területe vált az egyik leg veszélyeztetettebbé, így a munkavédelmi szabályozás és az unió hétéves munkavédelmi stratégiája. Ez utóbbi annak ellenére, hogy a területtel foglalkozó tripartit uniós testületek (Munkavédelmi Tanácsadó Bizottság – ACHS, a Munkavédelmi Ügynökség – EU-OSHA) és a Munkavédelmi Főfelügyelők Uniós Bizottsága –SLIC is egyhangúan állt ki mellette.

Mindezekkel a háttérben született az alábbi ESZSZ nyilatkozat: Az Európai Szakszervezeti Szövetség nemet mond a deregulációra és a munkavállalói jogokat érő támadásokra

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a ” Célravezető és hatásos szabályozás a növekedésért / Refit – fit for growth ” kommunikációját. Az Európai Szakszervezeti Szövetség sajnálkozását fejezi ki a bizottság által követett deregulációs irányvonalat és “nemet” mond a munkavállalói jogokat érő támadásokat.

Nem lesz új Munkavédelmi program, megakadt a szociális partnerek által a fodrászati szakmára megkötött munkavédelmi megállapodás; a Bizottság gyengíteni és a munkáltatóknak kedvezőbbé tenni akarja a munkavállalók információs és konzultációs jogainak szabályait. Mindezeken túl a Bizottság bejelentette a részmunkaidőre és a határozott idejű munkaszerződésekre vonatkozó, a szociális partnerek tárgyalásai eredményeképpen megszületett fontos jogi szabályozás felülvizsgálatát. Ugyancsak a visszavágást célzó vizsgálat alatt van a munkaszerződésekre és a munkaerő kölcsönzésre vonatkozó jogi szabályozás.

A múltban a Bizottság a társadalmakat felemelő szociális programokkal állt elő. Az ESZSZ
felháborodásának ad hangot a munkavállalók védelme érdekében alkotandó, vagy azt
megerősítendő, kiegyenlítő kezdeményezések jelenlegi hiánya miatt.

Bernadette Ségol, az ESZSZ főtitkára a következőt nyilatkozta: “A belső piac csak erős
szociális szabályokkal fogadható el. A Bizottság jelen szabályozási (refit) programja
teljességgel leblokkolja az ebbe az irányba mutató előrelépést. Minden uniós dolgozó
számára szociális jogokat kell biztosítani. Az Európai Unió szociális dimenziója,
indikátoraival együtt sem felel meg ennek a követelménynek.”

Mellékelve az Európai Bizottság közleménye.

Összeállította: György Károly

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább