Keresés
Close this search box.

„Ajándék” a Standard & Poor’s-tól

Tegnap a kora esti órákban komoly „ajándékot” kapott az ország karácsonyra. A Standard & Poor’s leminősítette hazánkat, a bóvli kategóriába rontva az ország besorolását. …

Tegnap a kora esti órákban komoly „ajándékot” kapott az ország karácsonyra. A Standard & Poor’s leminősítette hazánkat, a bóvli kategóriába rontva az ország besorolását. Ez a bóvli nagy abszolút értékű „ajándék”, csak az a baj, hogy negatív az előjele. Ez az „ajándék” nem hoz, hanem visz. Mindenből és mindenkitől.

A tv műsorokat nézve, a friss újságokat lapozva úgy tűnik, hogy egy dologból nem vitt el egy cseppet sem. Ez Matolcsy úr hallatlan önbizalma. Nem érti az érthetőt, nem fogadja el a szinte mindenki számára világosat. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt hetek, napok és órák nemzetközi üzenetei és hazai tiltakozásai világosak.

Az amerikai diplomáciai jegyzék, a Barroso levél, a S&P leminősítése, a szakszervezeti és civil demonstrációk valóban nem, és nem elsősorban a magyar gazdaságnak szóló üzenetek. Ez valójában a kormányzati gazdaságpolitikának szól, a kiszámíthatatlanságnak, annak a másfél éves jogalkotásnak, amely előállította hazánkról a nemzetközi politikai és pénzügyi világban a jogbiztonság hiányának a képét.

Mondhatja a kormány és az összes szóvivő, hogy ez téves vízió, Magyarország elleni összeesküvés. Mi, akik itt élünk és a magunk képességhiánya okán nem értünk és látunk át minden globális összefüggést, a jogbiztonság romlását, a kiszámíthatatlanságot láttuk, látjuk és nagyon gyakran a saját bőrünkön érezzük.
Megnyilvánul mindez a visszamenőleges hatályú törvénykezésben, a társadalmi párbeszéd teljes mellőzésében, a gazdasági racionalitást figyelmen kívül hagyó jogalkotásban.
Ennek a veszélyeire sokan és sokszor – köztük a SZEF és a többi szakszervezet is – felhívták a döntéshozók figyelmét. Úgy tűnik, hiába. Ma az ország jövője kiszámíthatatlanabb lett, mint tegnap. Ez karácsony előtt rossz „ajándék”, az újévre rossz üzenet.

Az üzenet a globális politikai és pénzügyi világtól jött, de az „ajándékot” igazából mi raktuk az ország karácsonyfája alá. A rendszerváltás után elvesztegetett több mint két évtizeddel, az alaptalan illúzióinkkal és félelmeinkkel, a demokrácia folyamatos és mindig a pillanatnyi hatalom érdekeit szolgáló félre- és átértelmezésével, az őszinteség, a nyílt beszéd hiányával, a fülkeforradalommal, az értelmezhetetlen „szabadságharccal”.
Ezt az „ajándékot” igazából csak közösen és végre őszintén együttműködve tüntethetjük el. Ennek az együttműködésnek az elindításához ma a miniszterelnök, a kormány, a kormány mögött álló politikai pártok és parlamenti frakciók kezében van a legtöbb eszköz. De kell hozzá az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, az egész társadalom józan, illúziókkal és félelmekkel leszámoló hozzáállása is. A sorrend nem cserélhető fel! A miniszterelnök, a kormány, a mögöttük álló pártok, politikusok, parlamenti képviselők önvizsgálata és az ország valós helyzetéből és érdekeiből fakadó érdemi döntések nélkül hiába szeretne bárki bármilyen egyetértésre jutni.

Ez, ha megvalósul, a szakszervezetek számára egyszerű és világos feladat: párbeszéd, párbeszéd, párbeszéd!!! Nem egy leereszkedő, csak a látszattal és ebből fakadóan látszat-megállapodásokkal törődő hatalommal, hanem olyannal, amely valóban értünk, a magyar nemzetért akar kormányozni. A parlamenti többségnek – ha ez valóban demokratikus többség – ma még meg van arra a lehetősége, hogy a nemzeti párbeszédhez szükséges kormányzati szándékot és képességet kialakítsa. Ha kell, kikényszerítse. Minden más út a nagyon nehéz helyzetnél csak rosszabbat, tragikusabbat eredményez.

láva

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Nőnap 2024-ben is!

Nemcsak a virágok hervadnak – a gyermekvédelmi rendszer is!   Időpont: 2024. március 8. (péntek) 10:00 óra Helyszín: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (13. kerület, Visegrádi utca 49.) Felszólalók: Csóti Csaba

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt. A belga

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino