„Ajándék” a Standard & Poor’s-tól

Tegnap a kora esti órákban komoly „ajándékot” kapott az ország karácsonyra. A Standard & Poor’s leminősítette hazánkat, a bóvli kategóriába rontva az ország besorolását. …

Tegnap a kora esti órákban komoly „ajándékot” kapott az ország karácsonyra. A Standard & Poor’s leminősítette hazánkat, a bóvli kategóriába rontva az ország besorolását. Ez a bóvli nagy abszolút értékű „ajándék”, csak az a baj, hogy negatív az előjele. Ez az „ajándék” nem hoz, hanem visz. Mindenből és mindenkitől.

A tv műsorokat nézve, a friss újságokat lapozva úgy tűnik, hogy egy dologból nem vitt el egy cseppet sem. Ez Matolcsy úr hallatlan önbizalma. Nem érti az érthetőt, nem fogadja el a szinte mindenki számára világosat. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt hetek, napok és órák nemzetközi üzenetei és hazai tiltakozásai világosak.

Az amerikai diplomáciai jegyzék, a Barroso levél, a S&P leminősítése, a szakszervezeti és civil demonstrációk valóban nem, és nem elsősorban a magyar gazdaságnak szóló üzenetek. Ez valójában a kormányzati gazdaságpolitikának szól, a kiszámíthatatlanságnak, annak a másfél éves jogalkotásnak, amely előállította hazánkról a nemzetközi politikai és pénzügyi világban a jogbiztonság hiányának a képét.

Mondhatja a kormány és az összes szóvivő, hogy ez téves vízió, Magyarország elleni összeesküvés. Mi, akik itt élünk és a magunk képességhiánya okán nem értünk és látunk át minden globális összefüggést, a jogbiztonság romlását, a kiszámíthatatlanságot láttuk, látjuk és nagyon gyakran a saját bőrünkön érezzük.
Megnyilvánul mindez a visszamenőleges hatályú törvénykezésben, a társadalmi párbeszéd teljes mellőzésében, a gazdasági racionalitást figyelmen kívül hagyó jogalkotásban.
Ennek a veszélyeire sokan és sokszor – köztük a SZEF és a többi szakszervezet is – felhívták a döntéshozók figyelmét. Úgy tűnik, hiába. Ma az ország jövője kiszámíthatatlanabb lett, mint tegnap. Ez karácsony előtt rossz „ajándék”, az újévre rossz üzenet.

Az üzenet a globális politikai és pénzügyi világtól jött, de az „ajándékot” igazából mi raktuk az ország karácsonyfája alá. A rendszerváltás után elvesztegetett több mint két évtizeddel, az alaptalan illúzióinkkal és félelmeinkkel, a demokrácia folyamatos és mindig a pillanatnyi hatalom érdekeit szolgáló félre- és átértelmezésével, az őszinteség, a nyílt beszéd hiányával, a fülkeforradalommal, az értelmezhetetlen „szabadságharccal”.
Ezt az „ajándékot” igazából csak közösen és végre őszintén együttműködve tüntethetjük el. Ennek az együttműködésnek az elindításához ma a miniszterelnök, a kormány, a kormány mögött álló politikai pártok és parlamenti frakciók kezében van a legtöbb eszköz. De kell hozzá az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, az egész társadalom józan, illúziókkal és félelmekkel leszámoló hozzáállása is. A sorrend nem cserélhető fel! A miniszterelnök, a kormány, a mögöttük álló pártok, politikusok, parlamenti képviselők önvizsgálata és az ország valós helyzetéből és érdekeiből fakadó érdemi döntések nélkül hiába szeretne bárki bármilyen egyetértésre jutni.

Ez, ha megvalósul, a szakszervezetek számára egyszerű és világos feladat: párbeszéd, párbeszéd, párbeszéd!!! Nem egy leereszkedő, csak a látszattal és ebből fakadóan látszat-megállapodásokkal törődő hatalommal, hanem olyannal, amely valóban értünk, a magyar nemzetért akar kormányozni. A parlamenti többségnek – ha ez valóban demokratikus többség – ma még meg van arra a lehetősége, hogy a nemzeti párbeszédhez szükséges kormányzati szándékot és képességet kialakítsa. Ha kell, kikényszerítse. Minden más út a nagyon nehéz helyzetnél csak rosszabbat, tragikusabbat eredményez.

láva

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a