Keresés
Close this search box.

Mindent megpróbálnak a szakszervezetek

A 168 Óra online szerkesztősége a szombati demonstráció apropóján interjút készített Lázár Andrással, a SZEF alelnökével…

Lázár András, a SZEF alelnöke a portálnak elmondta: 4-5 ezer ember részvételére számítanak a SZEF, az MSZOSZ és az Autonómok, valamint tagszervezeteik által szervezett szombati Roosevelt téri demonstrációra, de remélik, hogy “szolidaritásból azok is megállnak a Roosevelt téren, akik átérzik a közszolgálati munkavállalók problémáit”.
A főszervezők mellett 15-16 ágazati szakszervezet képviselői is részt vesznek a tüntetésen, amelyen a kormány magyar munkavállalók, emberek számára hátrányos intézkedései ellen akarnak tiltakozni.

„Eredetileg a költségvetési időszakban próbáltuk felhívni a hatalom figyelmét arra, hogy a munkavállalók érdekében át kellene tekinteni néhány költségvetési számot, elsősorban a bér és jövedelem kérdései tekintetében” – mondta Lázár András, aki külön felhívta a figyelmet az egészségügyben dolgozókra, akiknél a 16 százalékos, egysávos adó következtében 2011-ben a dolgozók 90 százaléka rosszabbul jár.

Az alelnök úgy látja: „aki szakszervezetet működtet, az nem teheti fel a kezét csak azért mert ilyen-és-ilyen politika van, még ha reménytelennek is tűnik a helyzet. Márpedig ma elég reménytelen a helyzet, mivel a kormányzó erők kétharmados többségük teljes tudatában azt gondolják, hogy a munka világában is kétharmados politikai súlyuknak megfelelően kell működniük, pedig ez nem igaz”.

A következő lépést firtató kérdésre pedig leszögezte: „mi mindent meg fogunk próbálni – ha így folytatódnak a dolgok, akkor el fogunk jutni oda, hogy nagyon sok munkavállaló vonul utcára, és azt már nem lehet figyelmen kívül hagyni”.
Azonban bizonyos sikereket már most elértek, mivel „történtek puhítások a költségvetés tekintetében”. Mint ismeretes: a gyermektelen közszolgálati munkavállalóknál kompenzálni akarja a kormány a 16 százalékos egykulcsos adóból származó veszteségeket, s erre a célra állítólag 22 milliárd forintot különítenek majd el a jövő évi büdzsében.

Forrás: 168ora.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.

Munkaidő-csökkentés az igazságos átmenet érdekében

Munkaidő-csökkentés az igazságos átmenet érdekében – ETUI kurzus 2024. 05. 29-31. Bruges A litván Solidarumas és a montenegrói SSCG szakszervezeti szövetségek által szervezett képzésen litván, montenegrói, lett, olasz és spanyol