Cikkajánló - 2015. december 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Bod: a jelenlegi bérezés felerősíti az elvándorlást

http://www.atv.hu/videok/video-20151206-bod-a-jelenlegi-berezes-felerositi-az-elvandorlast

Hosszú távú bérmegállapodást akar a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szervezet alelnöke szerint ez azért is szükséges, mert a közszolgálatban dolgozók jelentős részének 8 éve nem volt béremelése. Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint a jelenlegi bérezés fenntarthatatlan, mert felerősíti az elvándorlást.

Nem kérnek a kormány ígéretéből, tüntetnének, sztrájkolnának a tanárok

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-kernek-a-kormany-igeretebol-tuntetnenek-sztrajkolnanak-a-tanarok-1207?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Pedagógusok Szakszervezete hétvégi kongresszusán úgy döntöttek, jövőre sztrájkkal, tüntetéssel indulhat az év, ha a kormány nem változtat alkalmazásuk feltételein.

A közszférában még nem kapott mindenki fizetést

http://www.origo.hu/gazdasag/20151204-a-kozszferaban-meg-nem-kapott-mindenki-fizetest.html

Az új, központosított illetményszámfejtő rendszer, a KIRA bevezetése miatt közalkalmazottak tízezrei várnak még a novemberi fizetésükre.

Kapcsolódó hír: http://www.atv.hu/belfold/20151204-szazezrek-fizetese-csuszik/hirkereso

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194120

Módosították a rendvédelmi dolgozók szolgálati törvényét

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=25850

Elfogadták a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosítását

Problémás a szakképzési centumok finanszírozása

http://szakszervezetek.hu/hirek/2421-problemas-a-szakkepzesi-centumok-finanszirozasa

A tanárok egy része továbbra is elégedetlen a szakmai közoktatás működésével. A Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek küldött levelében azt írja: gondokat látnak a szakképzési centrumok költségvetési támogatása körül, a szakképző iskolák pénzügyi helyzete továbbra is bizonytalan.

A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

http://divany.hu/poronty/2015/12/06/a_bolcsisnenik_nyomorogjanak_csak_tovabb/

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

Kordás László: a bérfelzárkóztatás növeli a gazdaság versenyképességét

http://szakszervezetek.hu/hirek/2412-kordas-laszlo-a-berfelzarkoztatas-noveli-a-gazdasag-versenykepesseget

A mai alacsony bérszínvonal gátja egy nagyobb arányú gazdasági növekedésnek Magyarországon, ezért fontos a bérek felzárkóztatása, ami pozitívan hatna a belső fogyasztásra, ezáltal a gazdaság versenyképességére is - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke pénteken.

Kapcsolódó hír:

http://figyelo.hu/cikkek/426998-vegre-egy-gazdasagi-program--amit-mindenki-tamogatna

http://magyarhirlap.hu/cikk/42016/Kordas_Laszlo_A_berfelzarkoztatas_noveli_a_gazdasag_versenykepesseget

 

Állásokat veszélyeztet a rezsicsökkentés

http://nepszava.hu/cikk/1078642-allasokat-veszelyeztet-a-rezsicsokkentes/

Összefogott négy szakszervezet a rezsicsökkentés miatt veszélybe került közműszolgáltatói munkahelyeken dolgozók megmentésére. Az erről szóló megállapodást és a cselekvési tervet pénteken közös sajtótájékoztatón ismertették.

Kapcsolódó cikk: http://figyelo.hu/cikkek/426994-a-rezsiharc-kirugasokhoz-vezet

http://mno.hu/tarsadalom/szakszervezetek-kuzdenek-a-rezsicsokkentes-aldozataiert-1317452

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/szakszervezetek-fogtak-ossze-a-kozmuszolgaltatoi-munkahelyekmegovasaert-61632.html

Leépít és kiszervez, de a nyári olimpiára új stúdiót épít az állami média

http://nol.hu/belfold/leepit-es-kiszervez-de-a-nyari-olimpiara-uj-studiot-epit-az-allami-media-1578321

Újabb kiszervezésekre készül az MTVA vezetése, úgy tudjuk, a 129 fős csoportos leépítés részeként elküldik a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak és a műszaki gárda egy részét. Idén közel 10 milliárd forint ment el az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítására, a 80 milliárdos büdzsé is úgy elég, hogy az MTVA február óta nem fizeti a hiteleit, így 8-9 milliárd forintja maradt pluszban.

DSZ: a kormány több felsőoktatási oktatói bérbesorolást változatlanul hagyna

http://szakszervezetek.hu/hirek/2395-fdsz-a-kormany-tobb-felsooktatasi-oktatoi-berbesorolast-valtozatlanul-hagyna

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

ÍGY ÉLNEK ÁLLAMI KÖLDÖKZSINÓRON A SZAKSZERVEZETEK

http://vs.hu/kozelet/osszes/igy-elnek-allami-koldokzsinoron-a-szakszervezetek-1205?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Idén is irdatlan állami támogatást kaptak. De nem panaszkodhatnak a munkaadói érdekképviseletek sem. Évi 100-200 millió forint a tarifájuk.

Korrupciós képzésre küldenék a közszféra dolgozóit

http://szakszervezetek.hu/hirek/2410-korrupcios-kepzesre-kuldenek-a-kozszfera-dolgozoit

Korrupciós képzésre küldené az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszféra dolgozóit, illetve a veszélyeztetett – a kísértésnek jobban kitett – munkakörökben gyakrabban váltogatná az alkalmazottakat. Az ÁSZ ötödik alkalommal elkészített integritásfelmérése szerint rendszeressé kellene tenni a korrupciós kockázatelemzést az állami szférában, és a szervezetek nagyobb hangsúlyt fektethetnének a megelőzésre is – írja a Világgazdaság.

Kirúgják az alkalmazottakat a Kliknél, hogy közmunkásként vegyék vissza

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/5/14/klik_kirugja_az_embereket_kozmunkaskent_veg_QPYOP8

Egyre gyakoribb, hogy elbocsátják a közalkalmazottakat a Klik-hez tartozó oktatási intézményeknél, hogy közmunkásként vegyék vissza őket – írta a Világgazdaság.

Szolgálati idő nyugdíjhoz: más az idő és más a mérték

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Szolgalati_ido_nyugdijhoz_mas_az_ido_es_a_m_OWO6QN#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Hiába érezzük, hogy bizonyos éveink duplán számítanak, a nyugdíjra készülve bizony szembesülnünk kell vele, hogy vannak olyan évek, amelyek még csak egyet sem érnek. Mások viszont igen, megint mások: is-is. Hogy is van ez? Winkler Róbert nyugdíjszakértő megmondja.

 


KÖZÉLET

 

Éger István: Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázatot jelent

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/eger_istvan_az_egeszsegugy_helyzete_nemzetbiztonsagi_kockazatot_jelent/2454929/

- Azonnali bérrendezésre, és legalább öt évre előre tervezhető életpályamodellre van szükség az egészségügyben - véli dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara újraválasztott elnöke.

PM: Forma-1-rendezés helyett az ország problémáit kellene megoldani

http://www.stop.hu/belfold/pm-forma-1-rendezes-helyett-az-orszag-problemait-kellene-megoldani/1383704/#null

A gyermekéhezés felszámolására, valamint az egészségügy, az oktatás és a közszféra fejlesztésére fordítaná a Párbeszéd Magyarországért (PM) azt a 145 milliárd forintot, amit a kormány a következő tíz évben a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának megrendezésére kíván költeni.

Az MSZP a miniszterekkel fizettetné ki az elmaradt béreket

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/az-mszp-a-miniszterekkel-fizettetne-ki-az-elmaradt-bereket?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Az MSZP azt javasolja, hogy minden miniszter a saját vagyonával álljon helyt az általa irányított területen dolgozó emberek fizetésének késedelme vagy elmaradása miatti károkért.


GAZDASÁG

 

TÖBB SZÁZEZER GYERMEK ÉHEZIK

http://figyelo.hu/cikkek/427034-tobb-szazezer-gyermek-ehezik

Évente 31,96 milliárd forinttal kerülne többe az, ha a legrászorultabb gyerekek a hétvégeken és a szünidőben is naponta legalább egyszer kapnának meleg ételt, de ebből az összegből már a leghátrányosabb helyzetű várandós nők is élelemhez jutnának.

Pár hónap alatt felélhető az átlag magyar nyugdíj-megtakarítása

http://www.bankmonitor.hu/cikk/par-honap-alatt-felelheto-az-atlag-magyar-nyugdij-megtakaritasa.htm

Mindössze 202 ezer forintot tesz ki a magyar lakosság egy főre eső nyugdíj-megtakarítása. Figyelembe véve, hogy az állami nyugdíjak kapcsán egyre több kétely merül fel, ennek nagyságát mindenképpen növelni kell a jövőben. Az öngondoskodás tehát nem megkerülhető, aminek jelenleg három típusa érhető el. Hogy melyek ezek, és melyik kinek ajánlott, kiderül az alábbiakból!

10 perc alatt százezreket spórolhatsz: csak ilyen számlát kell nyitnod

http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/10_perc_alatt_szazezreket_sporolhatsz_csak_ilyen_szamlat_kell_nyitnod.1047315.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A TBSZ számla nyitásával egy átlagos takarékoskodó magyar család 5 év alatt 200 ezer forintot spórolhatna meg, ennek ellenére még mindig kevesen választják ezt a konstrukciót. A kedvezmények maximális kihasználásához persze nem árt tisztában lenni a számla sajátosságaival.

Hétszer tehetősebb az átlag svájci, mint az átlag Magyar

http://www.szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2415-hetszer-tehetosebb-az-atlag-svajci-mint-az-atlag-magyar

A most következő számoktól minden magyarnak kinyílhat a svájci bicska a zsebében. A svájci és a magyar jegybank adatait összevetve ugyanis kiszámítottuk, hogy egy átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint egy átlag magyar, és megtakarításaikért a svájciak 7-szer annyit tudnának vásárolni, mint a magyarok. A svájci lakások jóval többet érnek, mégis kisebb a lakások jelentősége a svájciak vagyonán belül, mint nálunk – írja a Portfolio.


KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Kérés nélkül is átvehetné a tagországok határvédelmét a Frontex

http://www.portfolio.hu/gazdasag/keres_nelkul_is_atvehetne_a_tagorszagok_hatarvedelmet_a_frontex.223698.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az Európai Unió olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex beavatkozzék egy tagállam határvédelmébe és az ottani határ őrzésébe - közölték uniós tisztviselők és diplomaták pénteken a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozása kapcsán.

Szakszervezeti vezetőket tartóztattak le a kommunista Kínában

http://444.hu/2015/12/06/szakszervezeti-vezetoket-tartoztattak-le-a-kommunista-kinaban

Dél-Kínában a rendőrség őrizetbe vett három embert, akik a munkások jogaiért akartak fellépni. Az ország déli részén, ami a világ egyik legfontosabb ipari központjának számít, egyre nagyobb az elégedetlenség a munkakörülmények miatt, ezért a Kommunista Párt minden szerveződést igyekszik felszámolni.

Belgrád: több mint 14 ezer embert küldenek el a közszférából

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2015/12/05/belgrad_tobb_mint_14_ezer_embert_kuldenek_el_a_kozszferabol/

Több mint 14 500 embert küldenek el a következő két hónapban a szerbiai közszférából - hozta nyilvánosságra a belgrádi kormány döntését a Večernje novosti című szerb napilap pénteken.


EGYÉB

 

Egy szempillantás alatt eltűnhet a szegények fele Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/egy-szempillantas-alatt-eltunhet-a-szegenyek-fele-magyarorszagon-462005

Jövőre eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenki meggazdagszik. A KSH csavar egyet a számítási modellen.

Országszerte véglegesítették az új fix traffipaxok helyét, itt a lista

http://gazdasagportal.hu/index.php/orszagszerte-veglegesitettek-az-uj-fix-traffipaxok-helyet-itt-a-lista/

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét végleges

0
0
0
s2sdefault

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk

Rendben

Weboldalunk bizonyos területein sütiket („cookies”) alkalmazunk. A sütik lehetővé teszik a weboldal számára, hogy felismerje, amennyiben Ön korábban azt már meglátogatta. A sütik segítenek nekünk megérteni, hogy a weboldal melyik része a legnépszerűbb, mert látni engedik, hogy látogatóink mely oldalakra lépnek be és mennyi időt töltenek ott. Ennek tanulmányozásával a weboldalt jobban tudjuk igazítani az Ön igényeihez, és még változatosabb felhasználói élményt tudunk nyújtani Önnek azáltal, hogy a sütik egyebek mellett megjegyzik a beállításokat, így nem kell azokat újra bevinnie, ha egy új oldalra lép, emlékeznek az Ön által korábban bevitt adatokra, ezért azokat nem kell újra begépelnie, elemzik a honlap használatát annak érdekében, hogy az így nyert információk felhasználásával végrehajtott fejlesztések eredményeként az a lehető legnagyobb mértékben az Ön elvárásai szerint működjön, könnyen megtalálja az Ön által keresett információt, és figyelemmel kísérik hirdetéseink hatékonyságát.

Szociális Jogok Európai Pillére - SZEF-FES konferencia 2017. november 23.

A konferencia érdemi része 5 perc 40 másodperc után kezdődik.
A vágott, szerkesztett változat hamarosan megtekinthető itt.