Keresés
Close this search box.

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt.
A belga elnökség mottója: Az EU állampolgárainak védelme, az EU gazdaságának megerősítése és az Unió felkészítése a jövőre.

Hat fő témára fókuszálnak az elnökségük alatt:
1. Jogállamiság és egység, vagyis azon alapelvek védelme, amelyekre az Európai Unió épül.
2. Az EU versenyképességének növelése és a belső piac mélyítése.
3. A zöld átmenet segítése mind az állampolgároknak, mind a vállalatoknak új, környezetbarát technológiák alkalmazásával.
4. A szociális és egészségügyi program megerősítése.
5. Az EU állampolgárainak védelme.
6. Egy globális EU megteremtése az ellenállóképesség és autonómia növelésével.

A belga elnökség az állampolgárok részvételét is fontosnak tartja a döntéshozatali folyamatokban. Egy Belgiumban futó országos panelbeszélgetés sorozatra, amely témája a mesterséges intelligencia és annak alkalmazási lehetőségei, 60 belga állampolgárt választottak ki véletlenszerűen. Ez a 60 állampolgár szakértőkkel is találkozott, illetve egymással is rendszeresen találkoznak és közösen beszélgetnek a témáról. Ezek alapján ajánlásokat fogalmaznak majd meg a mesterséges intelligencia alkalmazásáról. A projekt első eredményeit májusban fogják bemutatni.

A nagykövet úr a közelgő Európa Parlamenti választásokat is kiemelte. Mivel a belga elnökség épp a parlamenti ciklus végén van, minden függőben lévő jogi ügyet is véglegesíteniük kell április végéig, a jelenlegi Európai Parlamenti ciklus befejezéséig. Mindemellett a következő ciklus számára is elő kell készíteniük egy stratégiai tervet, melyet az Európai Tanács fog elfogadni. A választások kapcsán egy érdekességet is megemlített a nagykövet úr. Belgiumban az állampolgároknak nemcsak joga, hanem kötelessége is megjelenni a szavazáson. Azokat, akik mégsem vesznek részt a szavazásokon, pénzbírsággal sújtják.

Szó esett nemcsak az Európai Unió lehetséges bővítéséről, de a legutóbbi igazán nagyszabású bővítésről is, amelynek a 20. évfordulója közeledik. 2004. május 1-jén az EU tíz tagállammal, köztük Magyarországgal bővült. Az évforduló alkalmából április végére ünnepséget terveznek Brüsszelben.

A beszámolót a SZEF delegáltja Gosztonyi Gábor SZEF alelnök készítette Tóth Tünde PSZ alelnök segítségével.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet