Keresés
Close this search box.

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról
2023.09.20-21. Budapest

A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a Szolidáris Gazdaság Központ szervezőivel, és a DIESIS által delegált nemzetközi szakértők bevonásával láttak neki a cselekvési tervek és irányvonalak megalkotásának.

Az esemény moderált beszélgetéssel indult, ahol a jelenlévők saját szervezetük szempontjából felvázolták a lakhatás és energiagazdálkodás terén mutatkozó legnagyobb nehézségeket és jelenleg gyakorlatban lévő spontán megoldási módokat. A beszélgetésben hangsúlyt kapott mind a tagságot és a munkaközösség tagjait érintő lakhatás kérdése, mind a munkahelyi energiagazdálkodási stratégiák, mind pedig a szakszervezetek és konföderációk tulajdonában lévő ingatlanok hatékony energiafelhasználási lehetőségei.

A továbbiak folyamán bemutatkoztak a hazai és nemzetközi szakértők, akik tevékenységük ismertetése mellett javaslatokat is közvetítettek a jelenlévők felé. A Periféria Központ a szakszervezetek erőforrásaira érzékeny skálán vonultatta fel a megoldási lehetőségeket a munkáltató irányába kifejtett nyomásgyakorlástól egészen a szociális bérlakás-rendszer működtetéséig. A Szolidáris Gazdaság Központ égisze alatt működő Transzformátor Közösségi Energia Központ a megújuló energia (itt: napelem rendszer) előállításán és felhasználásán alapuló energiaközösségek működtetésére állított fel jó példát, a Kazán Közösségi Házban működő kísérleti projekt tapasztalatain keresztül. A hazai és nemzetközi szereplők hangsúlyozták továbbá az épület-energetika szempontjából fontos épület karbantartás és korszerűsítés fontosságát és a fogyasztás ésszerű visszaszorításának pozitív hozadékait. E célból demokratikus és részvételen alapuló építészeti-, energia-és lakásszövetkezetek vízióját és szektorokon átívelő partnerkapcsolatát tekintik előremutatónak. Előnyeik közt szerepel az önrendelkezés mellett a megtérülő pénzügyi források közösségen belül tartása és felhasználása. Nem maradt reflektálatlanul a szövetkezeti modellre és a szakszervezetek érvényesülésére kedvezőtlenül ható magyarországi jogi és gazdasági környezet. Erre vonatkozóan az önkormányzatok és pályázati források bevonását nevezték meg kiindulópontként a résztvevők.

A konferencia következő szakaszában ismét élénk diskurzus, majd kiscsoportos aktivitás útján kerültek megvitatásra a szakszervezetek szemszögéből jelenleg elérhető, következő stratégiai lépések. Az Utcáról Lakásba Egyesület lakásügynökségi programja élénk érdeklődést váltott ki, ám a program szélesebb körű megszervezésének módja még kidolgozásra vár. Emellett a nőkre háruló,- különösen az otthon elvégzendő munkából fakadó energiaköltségek és az életállapotból adódó lakhatási nehézségek kérdése is napirenden maradt.

A műhely konferencia tanulságai közt megfogalmazásra került a szakszervezetek tagságán belüli igények mihamarabbi felmérése a lakhatási nehézségek és közösségen belüli szolidáris megoldások terén, amely alapjául szolgálhat egy későbbi, akár szervezeteken átívelő lakásügynökségi rendszernek.

A szakszervezeti székházak tekintetében a korszerű, energiahatékony ingatlanokba való befektetés és az ingatlanállomány karbantartása fogalmazódott meg, mint célszerű szempont. A munkahelyek energiahatékony működésében pedig továbbra is kiemelt szerepe lehet a munkavállalóknak, akik közvetlen érintettségükből adódó tapasztalataikat továbbíthatják a munkáltató felé, a mindkét fél számára előnyös változtatások reményében.

A beszámolót Golnerits Anna a SZEF gyakornoka FES ösztöndíjas készítette.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a