Keresés
Close this search box.

Az új európai egységes, digitális társadalombiztosítási kártyáról

Beszámoló

az Európai Bizottság európai digitális társadalombiztosítási igazolvány pilot projektet bemutató konferenciájáról

(Brüsszel, 2023. március 1.)

Az Európai Unión belüli szabad munkavállalás miatt az elmúlt években nagyon megnőtt a mobilitás. Egyre több munkavállaló vállal külföldön hosszabb-rövidebb ideig munkát. Emellett sok szektorban jellemzővé váltak a közép- és rövidtávú atipikus foglalkoztatási formák. A szociális ellátásokhoz (egészségbiztosítás, nyugdíjjogosultság, munkanélküli ellátáshoz) való hozzáféréshez a másik országban munkát vállalóknak szükséges dokumentálniuk korábbi munkaviszonyaik adatait. Eddig ez csak hosszas igazolási eljárással, több ország hatóságainak együttműködésével, sok papíralapú dokumentummal volt megoldható. Az Európai Bizottság ezért – az európai egészségbiztosítási kártya, továbbá a digitális Covid oltási igazolvány példáját is figyelembe véve –  indította el programját, amelynek célja az európai digitális szociális jogosultságot tanúsító kártya kifejlesztése. A projekt első, kísérleti szakaszát záró konferenciájára, amelyen az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ETUC Mobilitási, munkaügyi és munkaerőpiaci bizottsága SZEF által delegált tagjaként vettem részt, Brüsszelben került sor szakszervezetek, munkaadói szervezetek tagállami kormányzati képviselők és az Európai Bizottság munkatársai jelenlétében.

A konferencia plenáris ülését Jordi Curell, az Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága Munkaerőpiaci Mobilitási és Külkapcsolati Igazgatósága vezetője és Rolf Schmachtenberg, német munkaügyi államtitkár nyitották meg. Elmondták, hogy a munkaerő szabad áramlása az Európai Unió fontos alapértéke, ami nagyban megnövelte a mobilitást. Ugyanakkor az, hogy sok munkavállaló számára a különböző országokban szerzett szociális jogosultságok nyilvántartása nehézkes, csalás lehetősége miatt problémát jelent a tagállami kormányok és az EU számára is. Emellett a Szociális Jogok Európai Pillére szellemében is megfelelően hozzáférést kell biztosítani a szociális ellátásokhoz az Unió polgárai számára.

A délelőtt a konferencia munkája két szekcióban folytatódott: az egyikben az európai szociális ellátás-jogosultság digitalizálási projekt eddig megtett és jövőbeni lépéseit, a másikban pedig az egyes tagállamokban már működő, hasonló digitális „munkavállalási kártyákat” mutatták be.

Én az európai digitális kártya működését bemutató szekción vettem részt. David-Pascal Dion, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadásért felelős igazgatósága illetékes főosztályvezetője és munkatársai mutatták be a rendszer működését. A tagállami nyilvántartások alapján működő adatbázisba a munkáltatók bejelentése alapján kerülnek be a munkavállalási adatok. Az „egyablakos” elektronikus ügyintézés során tagállami hatóságok le tudják kérni a korábbi, másországbeli munkaviszonyokat. Ez segítséget jelenthet pl. a nyugdíjjogosultság megállapításánál.

Délután az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetői tisztségviselői és az Európai Parlament képviselői részvételével plenáris üléssel zárult a konferencia. A politikusok üdvözölték a projektet, amely lehetővé teszi a gyorsabb ügyintézést és a visszaélések hatékonyabb kiszűrését is. Ugyanakkor a rendszerrel kapcsolatban még sok a nyitott kérdés, az nagyban függ a tagállami nyilvántartásoktól. Szakszervezeti oldalról a projekttel kapcsolatos adatvédelmi és személyiségjogi védelmi aggályok merültek fel, amelyre egyelőre még nem teljesen megnyugtató válaszok érkeztek.

A megoldandó problémák ellenére az új európai egységes, digitális társadalombiztosítási kártya valószínűleg hozzájárul majd a munkaerőpiaci mobilitáshoz.

A projekttel kapcsolatos információk magyarul itt érhetők el: Európai társadalombiztosítási igazolvány

Készítette:
Véber János a SZEF delegáltja, a Közgyűjteményi és
Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a