SZEF workshop Budapest 2. kurzus

A szakszervezetek megújításához és fejlődéséhez, valamint a külső gazdasági, politikai és társadalmi alkalmazkodásához szemléletmódváltásra van szükség. Fontos, hogy a szakszervezetek szolgáltató szerepüket jelentősen csökkentsék és a “bevonás” legyen a cél. Szükséges megértetni a munkavállalókkal és a különböző társadalmi rétegekkel a szakszervezetek szerepét és jelentőségét. A munkavállalók és dolgozók alapvető gazdasági érdeke, hogy tagjai legyenek a szakszervezeteknek.

A fent megfogalmazott elemek alapvető változásokat jelentenek az érdekérvényesítő munkában. Ezek azonban nem könnyű folyamatok és tudjuk azt is, hogy nem fog egyik pillanatról a másikra megvalósulni. Sok munkára és még több képzésre, oktatásra van szükség ahhoz, hogy vezetői, tagi és szervezeti szinteken is elfogadott legyen a változás célja, és lényege.

A SZEF igyekszik a célok eléréséért tenni és cselekedni. Szeptemberben indítottunk el egy workshopot vegyes rendszerű képzéssel, ahol a tagszervezetek aktivistáit tudjuk bevonzani és képezni. Sikerült keretet és lehetőséget biztosítani arra is, hogy ne csak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban is jelen tudjunk lenni. A fővároson túl, Győrben, Debrecenben és Pécsett tudtak az aktivisták csatlakozni hozzánk.

A SZEF szerette volna más oldaláról megközelíteni az oktatást, ezért most nem csak egy egynapos tréninget, tartunk a résztvevők számára, hanem komplex rendszerben, mentorálással visszajelzéssel, folyamatos jelenléttel a tanulók mellett és őket segítve koordináljuk a programot. A képzés 3 részből áll össze, első körben egy 1 napos személyes találkozó, ahol az alapokat mondjuk el, majd egy 5 hetes online szakasz következik, míg az utolsó részében szintén egy egész napos frontális interaktív előadáson, workshopon vesznek részt a jelentkezők.

A képzést Budapesten indultunk el szeptemberben és most október végén tartottuk meg a 2. személyes képzést.

A második nap folyamán, a fő témánk a kommunikáció volt. Ennek részeként, mivel a résztvevők aktivisták, szakszervezeti képviselők, tagok, tisztségviselők, vagy civil érdekérvényesítő szervezetek aktív tagjai, így a témánk összes oldalát igyekeztünk megvilágítani.

Az alapoktól kezdve indultunk el és a nap első részében azt építettük fel lépésről lépésre, hogy hogyan szólaljunk meg. A gondolkodó beszéd alapvető szabályait és elemeit tanultuk meg. Hogyan kell felépülnie egy beszédnek, mit kell tartalmazzon, mire kell figyelni, milyen szabályokat kell betartanunk.

A továbbiakban pedig a kommunikációs elemeket, eszközöket és technikákat sajátították el a kollegák. Kérdezéstechnika, nonverbális kommunikációs elemek, kommunikációs játszmák. Célunk az volt, hogy olyan gyakorlati tanácsokat kapjanak, amelyeket a saját közösségükbe, a saját valóságukba visszakerülve, a helyi szintű munkakörnyezetükben tudjanak érvényesíteni, valamint az eszközöket megismerve és azokat, mint technikákat használva, tudatosan építsék majd fel a kommunikációjukat. Kiemelt hangsúlyt és szerepet kap az asszertív kommunikáció.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós