Keresés
Close this search box.

A SZEF üdvözli az európai minimálbér irányelv ügyében elért megállapodást

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tagjaként részt vett minden olyan nyomásgyakorlásban, amivel a magyar politikai életet befolyásolhatta, hogy támogassák az EU-s minimálbér irányelv előmenetelét.

Legutóbb ez ügyben levelet küldtünk Orbán Viktor miniszterelnöknek, mint Magyarország képviselőjének az Európai Unió Tanácsában, amelyben arra kértük, hogy a magyar kormányzat támogassa a szakszervezetek számára fontos prioritások bekerülését a végső szövegváltozatba.
Az miniszterelnöknek küldött levelet Kordás László a DK parlamenti képviselője is felemlegette az ATV stúdiójában, illetve a Mérce is beemelte a fontosabb reakciók közé.
Még a pozitív fejleményeket hozó szavazás estéjén Csóti Csaba a SZEF elnöke foglalta össze a folyamatot a Klubrádió hallgatóinak, amely a műsor archívumában 18.09-től 25.55-ig hallgatható vissza.

Mivel a 2 éve húzódó folyamat több lépcsős, így az alábbiakban igyekszünk összefoglalni a jelenlegi fontosabb tudnivalókat.

A jelenlegi előzetes megállapodás az irányelv szövegéről a háromoldalú intézményközi tárgyalások eredménye, amit a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell hagynia, méghozzá több körben. Előreláthatólag a teljes folyamat a nyári parlamenti szünetet is figyelembe véve leghamarabb szeptember – októberben zárulhat.

A kompromisszumos szövegben sok olyan dolog benne van, amit a szakszervezetek kértek:
– a megfelelőségi határ (medián 60%-a, átlagbér 50%-a), de nem kötelező ez alkalmazni,
– erősíti a szociális partnerekkel való együttműködési kötelezettséget a minimálbér megállapítása során,
– a levonások tiltását nem sikerült elérni, de limitálták az okokat,
– minden munkavállalóra vonatkozik az irányelv, nincsenek kizárt csoportok,
– a kollektív tárgyalások csak szakszervezetekkel történhetnek, törlésre kerültek az egyéb “munkavállalói szervezetek”-re utaló szövegrészek,
– ahol nincs 80%-os kollektív szerződés lefedettség, ott az államnak ezt külön támogatnia kell és cselekvési tervet kell kidolgozni ennek előmozdítására,
– tartalmaz a szakszervezetek akadályoztatási elleni intézkedéseket is,
– a közbeszerzéseknél kikötés kell legyen, hogy a nyertes cég tiszteletben tartsa a kollektív jogokat,
– ahol jól működő, csak kollektív szerződés kötésen alapuló rendszerek vannak (pl. Svédország és Dánia) ott nem kötelező bevezetni a minimálbért,
– az irányelv szövege elismeri a szociális partnerek autonómiáját a kollektív tárgyalások és megállapodások kötése tekintetében.

A SZEF ahogy az elmúlt 2 évben, úgy továbbra is támogatja a kezdeményezést és európai szövetségével összhangban folytatja a nemzeti szintű nyomásgyakorlást és tájékoztatást.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet