Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja 2022

NULLA HALÁLESET Kiáltvány 

 

Az emberek azért mennek dolgozni, hogy megéljenek – hogy ellássák magukat, családjukat és szeretteiket.

Az Európai Unióban minden munkanapon tizenkét dolgozó nem tér haza a munkából – mert meghalt a munkahelyén. A megélhetésért folytatott munka megölte őket, a családjuk pedig érzelmileg, anyagilag és sok más módon is szenved.

Ma, a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján– amikor a munkahelyen elhunytak vagy megsérültekre emlékezünk – arra buzdítjuk az Európai Uniót, a tagállamok kormányait és a munkáltatókat, hogy vessenek véget a munkahelyi halálesetek számának. Egyetlen halálesetet sem szeretnénk a munkahelyen.

A nulla munkahelyi haláleset nem utópisztikus álom. A halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma csökkenő tendenciát mutat, és a halálos kimenetelű balesetek felszámolása elérhető.

De miközben a halálos kimenetelű balesetek száma csökken, a foglalkozási megbetegedések száma nő. Évente mintegy 100 000 munkavállaló hal meg foglalkozási eredetű rákban a veszélyes anyagoknak való kitettség következtében. A hosszú munkaidő és a munkahelyi pszichés nyomás szívbetegségeket, agyvérzést, depressziót és öngyilkosságot okoz. A rossz testtartás, az ismétlődő mozgások és a nehéz emelések hátfájást és más csont- és vázizomrendszeri rendellenességeket okoznak, amelyek viszont depressziót és munkaképtelenséget is előidézhetnek.

Új egészségügyi és biztonsági kihívásokat jelentenek az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási és hőmérsékleti, valamint a hagyományos munkahelyektől eltérő új munkaformák, mint például a gyorsan növekvő otthoni és platformmunka. A COVID megmutatta, hogy a munkahely a fertőzés egyik fő forrása, sok ezer munkavállaló halálához vezetett, és jobban fel kell készülnünk a munkában és máshol is a jövőbeli járványokra.

Az EU jelenlegi egészségügyi és biztonsági stratégiája szerint „Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkával összefüggő halálesetek számát a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük, összhangban a munkával összefüggő halálesetek Nulladik Víziójával”. Ez jó, de a benne megígért akciók nem érik el a halálesetek teljes megszűnését.

Felszólítjuk az Európai Uniót, tagállamainak kormányait és munkaadóit, hogy őszintén kötelezzék el magukat, és tegyék meg a szükséges lépéseket a nulla munkahelyi halálesetek elérése érdekében. Európának sokkal többre van szüksége ahhoz, minthogy „bort igyon és vizet prédikáljon”.

Ez összehangolt, közös erőfeszítést jelent:

–        Előzzük meg a munkahelyi baleseteket és foglalkozási megbetegedéseket, állítsuk le a veszélyes anyagoknak való kitettséget, beleértve a rákot okozó anyagokat, és készüljük fel a világjárványokra

–        A munkaszervezés és a munkahely kialakítása során a munkavállalók testi és lelki egészségét kell kiindulópontnak tekinteni.

Ehhez uniós, nemzeti, ágazati és vállalati szintű fellépésre lesz szükség a szakszervezeteket és a munkaadókat érintő jogalkotási és egyéb kezdeményezésekkel, beleértve a fokozott oktatást, képzést, nyomon követést, megelőzést, védelmet, jelentéstételt, ellenőrzést, végrehajtást és szankciókat.

Várjuk és követeljük, hogy a következő Európai Bizottság és az Európai Parlament 2024-től hajtson végre ilyen intézkedéseket a jelenlegi bizottsági jogalkotási intézkedések mellett.

Egy haláleset se legyen 2030-ra.

 

A kiáltványt a SZEF részéről Csóti Csaba a SZEF elnöke írta alá.

Ezenkívül Magyarországról a következő kollégák támogatták a manifesztót:

Borhidi Gábor az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője

Mészáros Melinda a LIGA elnöke

Zlaty Róber a MASZSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.