Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja 2022

NULLA HALÁLESET Kiáltvány 

 

Az emberek azért mennek dolgozni, hogy megéljenek – hogy ellássák magukat, családjukat és szeretteiket.

Az Európai Unióban minden munkanapon tizenkét dolgozó nem tér haza a munkából – mert meghalt a munkahelyén. A megélhetésért folytatott munka megölte őket, a családjuk pedig érzelmileg, anyagilag és sok más módon is szenved.

Ma, a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján– amikor a munkahelyen elhunytak vagy megsérültekre emlékezünk – arra buzdítjuk az Európai Uniót, a tagállamok kormányait és a munkáltatókat, hogy vessenek véget a munkahelyi halálesetek számának. Egyetlen halálesetet sem szeretnénk a munkahelyen.

A nulla munkahelyi haláleset nem utópisztikus álom. A halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma csökkenő tendenciát mutat, és a halálos kimenetelű balesetek felszámolása elérhető.

De miközben a halálos kimenetelű balesetek száma csökken, a foglalkozási megbetegedések száma nő. Évente mintegy 100 000 munkavállaló hal meg foglalkozási eredetű rákban a veszélyes anyagoknak való kitettség következtében. A hosszú munkaidő és a munkahelyi pszichés nyomás szívbetegségeket, agyvérzést, depressziót és öngyilkosságot okoz. A rossz testtartás, az ismétlődő mozgások és a nehéz emelések hátfájást és más csont- és vázizomrendszeri rendellenességeket okoznak, amelyek viszont depressziót és munkaképtelenséget is előidézhetnek.

Új egészségügyi és biztonsági kihívásokat jelentenek az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási és hőmérsékleti, valamint a hagyományos munkahelyektől eltérő új munkaformák, mint például a gyorsan növekvő otthoni és platformmunka. A COVID megmutatta, hogy a munkahely a fertőzés egyik fő forrása, sok ezer munkavállaló halálához vezetett, és jobban fel kell készülnünk a munkában és máshol is a jövőbeli járványokra.

Az EU jelenlegi egészségügyi és biztonsági stratégiája szerint „Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkával összefüggő halálesetek számát a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük, összhangban a munkával összefüggő halálesetek Nulladik Víziójával”. Ez jó, de a benne megígért akciók nem érik el a halálesetek teljes megszűnését.

Felszólítjuk az Európai Uniót, tagállamainak kormányait és munkaadóit, hogy őszintén kötelezzék el magukat, és tegyék meg a szükséges lépéseket a nulla munkahelyi halálesetek elérése érdekében. Európának sokkal többre van szüksége ahhoz, minthogy „bort igyon és vizet prédikáljon”.

Ez összehangolt, közös erőfeszítést jelent:

–        Előzzük meg a munkahelyi baleseteket és foglalkozási megbetegedéseket, állítsuk le a veszélyes anyagoknak való kitettséget, beleértve a rákot okozó anyagokat, és készüljük fel a világjárványokra

–        A munkaszervezés és a munkahely kialakítása során a munkavállalók testi és lelki egészségét kell kiindulópontnak tekinteni.

Ehhez uniós, nemzeti, ágazati és vállalati szintű fellépésre lesz szükség a szakszervezeteket és a munkaadókat érintő jogalkotási és egyéb kezdeményezésekkel, beleértve a fokozott oktatást, képzést, nyomon követést, megelőzést, védelmet, jelentéstételt, ellenőrzést, végrehajtást és szankciókat.

Várjuk és követeljük, hogy a következő Európai Bizottság és az Európai Parlament 2024-től hajtson végre ilyen intézkedéseket a jelenlegi bizottsági jogalkotási intézkedések mellett.

Egy haláleset se legyen 2030-ra.

 

A kiáltványt a SZEF részéről Csóti Csaba a SZEF elnöke írta alá.

Ezenkívül Magyarországról a következő kollégák támogatták a manifesztót:

Borhidi Gábor az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője

Mészáros Melinda a LIGA elnöke

Zlaty Róber a MASZSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és