Keresés
Close this search box.

Dolgozói szegénység szeminárium beszámoló

2021. december 2-án és 3-án került megrendezésre a SZEF Dolgozói szegénység című szemináriuma, amelyet az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) finanszírozott.

A pandémia miatt erősen korlátozott létszámban és hibrid technológia közbeiktatásával igyekeztük áthidalni a nehézségeket és minél több embert bekapcsolni a közös gondolkodásba.

Az első nap délelőttjén a szokásos ismerkedést követően két előadással kezdődött a munka felvezetése. Lukas Lechner az Oxfordi Egyetem kutatója nemzetközi statisztikákra, a térségre és Magyarországra fókuszálva igyekezett megvilágítani a témát és kiemelni azokat a társadalmi csoportokat, akik a leginkább érintettek a dolgozói szegénységet illetően.

Meszmann Tibor a CELSI kutatója a magyar helyzet aspektusait, történelmi változásait, megközelítését mutatta be, valamint emelt be kevésbé ismert faktorokat a gondolkodásba. Prezentációjában felhívta a figyelmet a szervezési feladatokra, a szakszervezeti kultúra építésére, kiterjesztése, valamint eddig kevésbé fókuszban lévő témák, mint a reproduktív munka fontos tényezőjére. Az előadások visszahallgathatóak ezen a linken.

A délutáni munka során 4 szakértő segítségével csoportbontásban gondolták végig a helyszínen résztvevők a társadalmi egyenlőtlenségek meglétét és mibenlétét (Éber Márk Áron), lakhatási szegénység enyhítését (Pósfai Zsuzsanna), az európai szociális pillér szerepét (Gyenes Zoltán), valamint a szociális párbeszéd intézményét (Szatmári Lajos), amelyek mind szerepet játszhatnak a dolgozói szegénység enyhítésében. (Képek a közös munkáról.)

A második nap az értékelést követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyet a Mérce munkatársa moderált. Itt a szeminárium szakértői Csóti Csabával, a SZEF elnökével közösen beszélték át a konklúziókat, illetve azt, hogy merre kell lépni az adott kérdésekben. A beszélgetés visszatekinthető.

A SZEF az elmúlt két évben progresszív társadalmi ügyek támogatása mellett igyekszik minél több olyan kutatóval, civil szervezettel kooperálni, akiknek a tudása, tapasztalata, hozzáállása az érdekérvényesítő munka szolgálatába állítható. Sikerült olyan eseményt szervezni, ahol több szövetségesünkkel nagyobb térben, komplexebben gondolkodhattunk és tervezhettünk a jövőt illetően.

Tekintse meg képgalériánkat az eseményről:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet