Dolgozói szegénység szeminárium beszámoló

2021. december 2-án és 3-án került megrendezésre a SZEF Dolgozói szegénység című szemináriuma, amelyet az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) finanszírozott.

A pandémia miatt erősen korlátozott létszámban és hibrid technológia közbeiktatásával igyekeztük áthidalni a nehézségeket és minél több embert bekapcsolni a közös gondolkodásba.

Az első nap délelőttjén a szokásos ismerkedést követően két előadással kezdődött a munka felvezetése. Lukas Lechner az Oxfordi Egyetem kutatója nemzetközi statisztikákra, a térségre és Magyarországra fókuszálva igyekezett megvilágítani a témát és kiemelni azokat a társadalmi csoportokat, akik a leginkább érintettek a dolgozói szegénységet illetően.

Meszmann Tibor a CELSI kutatója a magyar helyzet aspektusait, történelmi változásait, megközelítését mutatta be, valamint emelt be kevésbé ismert faktorokat a gondolkodásba. Prezentációjában felhívta a figyelmet a szervezési feladatokra, a szakszervezeti kultúra építésére, kiterjesztése, valamint eddig kevésbé fókuszban lévő témák, mint a reproduktív munka fontos tényezőjére. Az előadások visszahallgathatóak ezen a linken.

A délutáni munka során 4 szakértő segítségével csoportbontásban gondolták végig a helyszínen résztvevők a társadalmi egyenlőtlenségek meglétét és mibenlétét (Éber Márk Áron), lakhatási szegénység enyhítését (Pósfai Zsuzsanna), az európai szociális pillér szerepét (Gyenes Zoltán), valamint a szociális párbeszéd intézményét (Szatmári Lajos), amelyek mind szerepet játszhatnak a dolgozói szegénység enyhítésében. (Képek a közös munkáról.)

A második nap az értékelést követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyet a Mérce munkatársa moderált. Itt a szeminárium szakértői Csóti Csabával, a SZEF elnökével közösen beszélték át a konklúziókat, illetve azt, hogy merre kell lépni az adott kérdésekben. A beszélgetés visszatekinthető.

A SZEF az elmúlt két évben progresszív társadalmi ügyek támogatása mellett igyekszik minél több olyan kutatóval, civil szervezettel kooperálni, akiknek a tudása, tapasztalata, hozzáállása az érdekérvényesítő munka szolgálatába állítható. Sikerült olyan eseményt szervezni, ahol több szövetségesünkkel nagyobb térben, komplexebben gondolkodhattunk és tervezhettünk a jövőt illetően.

Tekintse meg képgalériánkat az eseményről:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és