Keresés
Close this search box.

Az ENSZ munkaügyi szervezete felszólítja a magyar kormányt, hogy az egészségügyi dolgozók kollektív jogainak helyreállítása érdekében vizsgálja felül a vonatkozó törvényt

Az ILO felszólítja a magyar kormányt, hogy az egészségügyi dolgozók kollektív jogainak helyreállítása érdekében vizsgálja felül a vonatkozó törvényt

2021 január 13-án az öt magyar szakszervezeti konföderáció – köztük a SZEF – panaszt nyújtott be a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez az egészségügyi dolgozókat ért sérelmek miatt, melyek a kollektív tárgyalások tilalmára és a sztrájkjog korlátozására vonatkoztak. Az ILO-nál 3399-es sorszámot kapó panaszt a LIGA Szakszervezetek koordinálta. A 2021. december 2-án kelt válaszlevél többek között arra hívja fel a magyar kormányt, hogy az egészségügyi dolgozók kollektív jogainak helyreállítása érdekében vizsgálja felül a vonatkozó törvényt.

Az ILO válasza és ajánlásai a csatolt levél linkjein keresztül vagy közvetlenül a következő ide kattintva érhetőek el.

Az ILO ajánlásai közül a következőket emelnénk ki a jelentés végéről, amely ránk nézve pozitívan bírálják el az ügyet:

– A bizottság felkéri a kormányt, hogy az érintett munkavállalói és munkáltató szervezetekkel egyeztetve vizsgálja felül a 2020 évi C. törvényt annak érdekében, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyeknek joguk legyen kollektív tárgyalás lefolytatására a munkafeltételeiket illetően. 

– Tekintettel az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók új jogállására és a korábban megkötött kollektív szerződés felmondására, a bizottság felkéri a kormányt, hogy az érintett munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel lépjen kapcsolatba a munkavégzés feltételeinek közös megállapítása érdekében, s amennyiben ez nem lehetséges, akkor biztosítsa, hogy a függőben lévő ügyeket az érintett felek bizalmával rendelkező választottbírósági testület felülvizsgálja.

– A bizottság felkéri a kormányt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek sztrájkjogával kapcsolatos megállapodásokról folyamatosan tájékoztassa, és az érintett munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel folytatott egyeztetést követően vizsgálja felül a 2020 évi C. törvény 15. § (1) bekezdését annak biztosítása érdekében, hogy független testület határozhassa meg a szervezett fellépés minimális szolgáltatását, amennyiben a felek nem jutnak megállapodásra. A szó szoros értelmében alapvető szolgáltatást nyújtónak tekintett személyek számára a bizottság felkéri a kormányt, hogy biztosítsa a megfelelő, pártatlan és gyors egyeztetési és választottbírósági eljárást arra az esetre, ha nem folyamodhatnak szervezett fellépéshez.

– Végül a bizottság bízik abban, hogy a kormány az érintett munkavállalói érdekképviseleti szervezetekkel konzultálva felülvizsgálja az egészségügyi dolgozókat érintő intézkedéseket, továbbá megteszi a szükséges intézkedéseket a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel való egyeztetés elvének maradéktalan tiszteletben tartása érdekében, bármely további intézkedést érintően.

Az ILO fenti döntése kapcsán a konföderációk tárgyalásokra hívják fel az érintett minisztériumokat az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvény megváltoztatása érdekében.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatást nyújtunk honlapunkon.

ILO válaszlevele

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros