Keresés
Close this search box.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma 2021. május 15-én megtartott XX. kongresszusának kongresszusi zárónyilatkozata

 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) kongresszusi testülete köszönetét és elismerését fejezi ki a COVID-19 járvány elleni küzdelemben nyújtott helytállásáért minden munkavállalónak, különösen a közszférában foglalkoztatottaknak. Külön kihangsúlyozzuk az egészségügyben, a szociális és bölcsődei ágazatban, az oktatásban, továbbá a közbiztonság és a közigazgatás területén dolgozók szerepét, akiknek áldozatos munkája nélkül semmilyen egészségügyi, társadalmi és igazgatási-védelmi intézkedés végrehajtása nem vált volna lehetővé az elmúlt év során és nem lenne lehetséges most sem!

 

A fenti köszönetnyilvánítása mellett a SZEF XX. Kongresszusa mély elkeseredéssel állapítja meg, hogy – még a világjárvány sújtotta mindennapokban tanúsított helytállást sem méltányolva – a magyar kormány továbbra is elmulasztott minden olyan érdekegyeztetést, mely eredményeként az egyes ágazatok sajátos, illetve a közszféra egészének általános, egzisztenciális és munkabiztonsági kérdéseiben a munkavállalók számára transzparens, a munka- és létbiztonságot pozitív irányban továbbfejlesztő intézkedésekre kerülhetett volna sor az elmúlt 15 hónap során.

Az érdemi, országos szintű érdekegyeztetés helyett az elmúlt évben, mindenféle szakmai érveket is mellőzve, rekord gyorsasággal került sor a kulturális ágazati dolgozók egyeztetés nélküli kiszervezésére a közalkalmazotti jogállás alól. Alig néhány hónapja került sor az egészségügyben foglalkoztatottak megosztását eredményező „státusztörvény” életbe léptetésére. Utóbbi eredménye az egészségügyben dolgozók kollektív (és részben egyéni) jogainak drasztikus korlátozása és az egészségügyi ágazaton belüli bérszakadék mind intézmény-gazdálkodási, mind morális szempontból elfogadhatatlan mértékűvé növekedése lett.

 Az elmúlt hónap szomorú és a munkavállók biztonságérzetét, mentális állapotát romboló lépése volt az úgynevezett „Megbízhatósági vizsgálattal” kapcsolatos adminisztratív kezdeményezés, mely során az egészségügyi és a szociális dolgozók joggal nyomásgyakorlásként és fenyegetettségként élték meg azt az azóta visszavont kezdeményezést, mely szerint hozzájárulásukat kérték a velük kapcsolatos megbízhatósági vizsgálat alkalmazásához!

 A XX. Kongresszus mindezek figyelembevételével megállapítja, hogy 2021-ben a SZEF-nek kezdeményezően kell fellépnie a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek szövetségeként olyan esetekben is, amikor a kezdeményezést, az intézményes érdekegyeztetés rendszeréből és elveiből fakadóan Magyarország Kormányának kellene megtennie.

Ilyen kérdések a 2022. évi költségvetésben a közszféra 2022. évi méltányos béremelésének biztosítása, a munkavállalók romló munkaegészségügyi és mentális állapotának javításához az intézményesített egészségügyi keretrendszer fejlesztése. E mellett annak a kérdésnek az egyértelmű, mellébeszélések nélküli rendezése, hogy a magyar kormány milyen elképzeléssel rendelkezik a jövőre vonatkozóan a közszférában foglalkoztatottak jogi státuszával, valamint az ezzel szorosan összefüggő országos és ágazati érdemi szociális párbeszéd rendszerszerű gyakorlatával kapcsolatban. Követeljük, hogy a kormányzat legalább akkora mértékű felelősségvállalással forduljon a közszféra munkavállalói felé, mint amilyen mértékű személyes helytállást vár el tőlünk „Covid előtt, Covid alatt és a Covid után”!

Nem fogadható el továbbá az sem, hogy a világjárványt követő és az EU által finanszírozott nemzeti helyreállítási terv kapcsán az internetes dokumentumfeltöltés lehetőségének biztosításával „váltja ki” a kormányzat az érdemi, több fordulós, az online térben a távolságtartási szabályok betartása mellett is megvalósítható, egyeztetést a szociális partnerek képviselőivel! „A szakszervezetek bevonása az európai helyreállítási terv nemzeti kidolgozásába és megvalósításába elengedhetetlen.” – Nyilatkozta Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosa. Meggyőződésünk, hogy e kívánság nem maradhat üres szólam, azt tartalommal kell megtölteni Magyarországon is!

Üdvözöljük a 2021. május 7-én Portóban megrendezett Szociális Csúcstalálkozó keretében szervezett magas szintű konferenciát és nyugtázzuk az ott elért eredményeket. “Portói Szociális Elkötelezettségről” szóló dekrétumot, amelyet az Európai Parlament elnöke, a Bizottság elnöke, valamint a szociális partnerek közösen írtak alá. A dokumentum lehetőséget ad arra, hogy emelkedjen az emberek munka- és életszínvonala a kontinensen. A Szociális Jogok Európai Pillére a helyreállítás egyik alapvető tényezője. Mindezek végrehajtása erősíteni fogja az Unió digitális, zöld és méltányos átállásra irányuló törekvéseit, valamint hozzá fog járulni a felfelé irányuló társadalmi és gazdasági konvergencia megteremtéséhez és a demográfiai kihívások kezeléséhez. A SZEF nemzetközi tevékenysége ezen törekvéseket segíti minden szinten

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma XX. Kongresszusa bezárásakor felhívással fordul a magyar társadalomhoz, azon belül kiemelten a közszféra munkavállóihoz, annak érdekében, hogy mindenki, aki oltható állapotban van vegye fel a Covid-19 vírussal szemben védelmet biztosító oltást!

A járvány legküzdése ma épp úgy az egymás közötti szolidaritás gyakorlatát igényli, mint a munkavállói jogok védelme. Aki felveszi az oltást, továbbra is betartja a távolságtartási szabályokat és gondot fordít az egyéni védekezésre (maszkhasználat, kézfertőtlenítés), az szolidáris a másik emberrel, az segíti megelőzni a betegséget és segíti azt is, aki már orvosi kezelésre szorul. Hiszen az által, hogy ő nem szorul kezelésre, csökkenti az egészségügyi ellátórendszer terhelését is!

Aki felelősséget érez a másik ember iránt, az beolttatja magát, felveszi a maszkot – és persze belép egy szakszervezetbe is, hogy ne csak az egészségét, de a munkahelyi, munkavállalói jogait is megvédhesse!

Budapest, 2021. május 15.

a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) XX. Kongresszusa nevében

 Csóti Csaba

elnök

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik