Keresés
Close this search box.

Június 8-án ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

A kialakult járványhelyzetnek köszönhetően 2020. szeptember 12-én volt lehetőség erről méltóképp megemlékezni a SZEF XIX. Kongresszusán.

Meghívásra kerültek a SZEF alapítói, a társkonföderációk vezetői és korábbi elnökei.

Pethő Kálmán levélben üdvözölte a résztvevőket és kívánt erőt, kitartást.

Csóti Csaba köszöntőjében idézte a SZEF mottóját: „Küzdeni az emberi élet jobb minőségéért”. Ez a mondat magában hordozza az immáron három évtizedes tevékenységet, a tudatos és célratörő munkálkodást, a közös törekvéseket a dolgozókért.

A SZEF 1998 óta tagja az ETUC-nak, ennek következményeként a SZEF is részese az európai szociális párbeszédnek. A nagy nemzetközi család részeként Luca Visentini az ETUC főtitkára videóüzenetben köszöntötte a szervezetet és méltatta annak munkavállalókért végzett alázatos munkáját.

Czövek János a Liga alelnöke a Magyarországon működő konföderációk nevében tartotta meg ünnepi beszédét. Kezdve azt a megalakulás időszakának felidézésével. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát a szakszervezetek jövőjének érdekében.

Szöllősi Istvánné aktívan részt vállalt a SZEF életre hívásában, aláírója volt az Antall József miniszternek írt levélnek, amelyben bejelentik a szervezet megalakulását és szándékukat fejezik ki az érdekegyeztető munkában való partnerségben. A levél elküldése idején már készen volt az együttműködési szerződés tervezete, amely deklarálta a SZEF létrehozását, továbbá rögzítette az együttműködésnek az előkészítő tárgyalások során kialakított alapelveit, célját, szervezeti kereteit és egyéb feltételeit. Kiemelte, a szakszervezetek azért jöttek létre, hogy védjék és tanítsák a munkavállalókat. „Nem erőszakosnak kell lenni, hanem erősnek!”

Dr. Szabó Endre ünnepi köszöntőjét dr. Agg Géza tolmácsolta a résztvevők számára, aki 1991 és 2007 között volt a SZEF elnöke.

Szintén levélben emlékezett meg regnálásának időszakáról Galló Istvánné. Aki a SZEF legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szakszervezetek meg tudják győzni a munkavállalókat az érdekvédelmi szervezet fontosságáról, hisz talán még soha nem volt ekkora szükség a szakszervezetekre, mint most.

Földiák András, aki 2015-2019 között volt a SZEF elnöke, személyes jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt és tartott beszédet az elmúlt 4 év eseményeinek felidézésével.

Végül baráti hangvételű üzenet érkezett az osztrák szakszervezeti szövetség, az ÖGB munkatársaitól. A kollégák magyar nyelven adták át üdvözletüket és kívántak további sok erőt és kitartást a SZEF munkájához.

A beszámolót készítette:Buri Evelin

Fotó:MártonGettoPhotography

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik