Június 8-án ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

A kialakult járványhelyzetnek köszönhetően 2020. szeptember 12-én volt lehetőség erről méltóképp megemlékezni a SZEF XIX. Kongresszusán.

Meghívásra kerültek a SZEF alapítói, a társkonföderációk vezetői és korábbi elnökei.

Pethő Kálmán levélben üdvözölte a résztvevőket és kívánt erőt, kitartást.

Csóti Csaba köszöntőjében idézte a SZEF mottóját: „Küzdeni az emberi élet jobb minőségéért”. Ez a mondat magában hordozza az immáron három évtizedes tevékenységet, a tudatos és célratörő munkálkodást, a közös törekvéseket a dolgozókért.

A SZEF 1998 óta tagja az ETUC-nak, ennek következményeként a SZEF is részese az európai szociális párbeszédnek. A nagy nemzetközi család részeként Luca Visentini az ETUC főtitkára videóüzenetben köszöntötte a szervezetet és méltatta annak munkavállalókért végzett alázatos munkáját.

Czövek János a Liga alelnöke a Magyarországon működő konföderációk nevében tartotta meg ünnepi beszédét. Kezdve azt a megalakulás időszakának felidézésével. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát a szakszervezetek jövőjének érdekében.

Szöllősi Istvánné aktívan részt vállalt a SZEF életre hívásában, aláírója volt az Antall József miniszternek írt levélnek, amelyben bejelentik a szervezet megalakulását és szándékukat fejezik ki az érdekegyeztető munkában való partnerségben. A levél elküldése idején már készen volt az együttműködési szerződés tervezete, amely deklarálta a SZEF létrehozását, továbbá rögzítette az együttműködésnek az előkészítő tárgyalások során kialakított alapelveit, célját, szervezeti kereteit és egyéb feltételeit. Kiemelte, a szakszervezetek azért jöttek létre, hogy védjék és tanítsák a munkavállalókat. „Nem erőszakosnak kell lenni, hanem erősnek!”

Dr. Szabó Endre ünnepi köszöntőjét dr. Agg Géza tolmácsolta a résztvevők számára, aki 1991 és 2007 között volt a SZEF elnöke.

Szintén levélben emlékezett meg regnálásának időszakáról Galló Istvánné. Aki a SZEF legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szakszervezetek meg tudják győzni a munkavállalókat az érdekvédelmi szervezet fontosságáról, hisz talán még soha nem volt ekkora szükség a szakszervezetekre, mint most.

Földiák András, aki 2015-2019 között volt a SZEF elnöke, személyes jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt és tartott beszédet az elmúlt 4 év eseményeinek felidézésével.

Végül baráti hangvételű üzenet érkezett az osztrák szakszervezeti szövetség, az ÖGB munkatársaitól. A kollégák magyar nyelven adták át üdvözletüket és kívántak további sok erőt és kitartást a SZEF munkájához.

A beszámolót készítette:Buri Evelin

Fotó:MártonGettoPhotography

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a