Keresés
Close this search box.

Indul a SZEF Oktatási Programja

Ismerjétek meg a SZEF Oktatási Programjának kulcsfiguráját:

Kérdező: Szatmári Lajos, SZEF alelnök
Válaszol: Karácsony Szilárd, tréner

-Mióta vagy szakszervezeti tag?
-1982. szeptember 1-jén, az első munkanapomon a bérszámfejtőnél is jelentkeznem kellett, aki több papírt is aláíratott velem, köztük a szakszervezeti belépési nyilatkozatot is. Ez akkor így ment. Akkor még nem tudtam, hogy mire lesz jó, de a szüleimmel, akik a Pedagógusok Szakszervezetének voltak tagjai voltunk néhányszor a Balatonon szakszervezeti beutalóval nyaralni.
-Mióta foglalkozol oktatással?
-Mérnökként a munkahelyemen is képeznem kellett a munkavállalókat, többek közt a mozdonyvezetőket. Éreztem, hogy akkor leszek hatékonyabb ezen a területen, ha megszerzem a feladathoz szükséges tudást, ezért elvégeztem a műszaki tanári szakot is. Ettől kezdve mindig adódott lehetőség az életemben arra, hogy átadjam a tudásom. Persze tudatosan kerestem is a lehetőséget, mert úgy érzem, hogy ebben a „szerepben” otthon vagyok.

-Miért éppen a képzés?
-1987-ben választottak meg először szakszervezeti titkárnak. Akkor még működött a szakszervezeti képző rendszer, és elég hamar beiskoláztak egy egyhetes tanfolyamra. Ott jöttem rá, hogy mennyi mindent kell tudnia egy tisztségviselőnek. Ettől fogva tudatosan bővítettem az ismereteimet. 1994-ben pedig megválasztottak a Vasutasok Szakszervezete Képzési és Oktatási Bizottságának vezetőjévé. A rendszerváltáskor sok minden megváltozott, többek közt a szakszervezetek működésére is nagy hatással volt. A korábbi ismeretek gyorsan elavultak. Az új környezethez való jobb alkalmazkodás érdekében rendkívül fontossá vált, hogy képezzük a tisztségviselőket. Rengeteg tanfolyamot szervezhettem, de az egyik legnagyobb eredménynek azt tekintem, amikor a kezdeményezésemre 1997-ben a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen kétéves felsőfokú képzés indult szakszervezeti vezetők részére. Ma is sokan töltenek be tisztséget a két évfolyamon végzett közel száz hallgató közül.
-Honnan jött az ötlet?
-Az első online szakszervezeti képzés létrehozásához sok előzmény járult hozzá. 2003-2011 között a Vasutasok Szakszervezete szervezetpolitikai alelnöke voltam. Hozzám tartozott a képzés is. Ebben az időszakban rengeteg tudást halmozódott fel bennem, többek között a nyelvtudásomnak és az Európai Unió szintű szakszervezeti szövetségeiben végzett munka kapcsán is. 2011-ben váltottam, de folyamatosan tag maradtam és szerettem volna átadni a tudásom és tapasztalataimat másoknak. Mivel csak kevés személyes meghívásnak tudtam eleget tenni a főállású munkám mellett, ezért kézenfekvő volt, hogy online tanfolyamokat hozzak létre.
-Miért tartod igazán fontosnak?
-Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem attól lesz valaki jó tisztségviselő, hogy megválasztják, hanem felkészültnek kell lenni. Annak idején én megkaptam az alapokat, de azt látom, hogy manapság nagyon sokan „hályogkovács” módjára végzi ezt a rendkívül felelős feladatot. A tisztségviselőknek jár a tudás, ezért a szakszervezeteknek kötelessége biztosítani az elsajátítás feltételeit. A rendszerváltás óta folyamatosan csökken a szervezett tagok száma. A sok külső körülmény mellett a szakszervezeti képző rendszer hiánya is okolható emiatt. Ha fejlődni szeretnénk, akkor ebbe kell a letöbb energiát és pénzt fektetni. Számos bizonyíték van rá, hogy valóban megtérül.
-Mi az, ami motivál téged ennyi idő után is?
-Több felmérés is bizonyítja, hogy a munkavállalók nagyon keveset tudnak a szakszervezetről, pedig rengeteg gondjuk van a munkahelyükön, amiket csak az összefogással lehet megoldani. Hiszem, hogy újra divatba lehet hozni, trendivé lehet tenni a szakszervezeteket, de ehhez felkészült tisztségviselőkre van szükség. Mivel hosszú ideje oktatok tisztségviselőket sokukat láttam sikeressé válni a megszerzett tudás által. Leginkább a fejlődésük lehetősége motivál.
-Mi volt a legnagyobb csalódás?
-Mindig igyekszem felhívni a szakszervezeti vezetők figyelmét a tagok és a tisztségviselők képzésének fontosságára és csalódással tölt el, ha ezt nem ismerik fel. Volt olyan tisztségviselő, aki azt kérte, adjak tanácsot, hogy mibe érdemes befektetni a szakszervezet megtakarított pénzét. Erre Bojár Gábor egyik interjújában elhangzott mondattal tudnék válaszolni: „Az oktatásban hatalmas érték van.” A legjobban megtérülő befektetés egy szakszervezet esetében, ha képezik a tagjaikat és tisztségviselőiket, hiszen csak öntudatos és aktív tagok közösségével lehet eredményeket elérni. Ehhez szemléletváltásra van szükség, ami mindig a képzéssel kezdődik.
-Mennyien végezték el a tanfolyamot?
-Ahhoz képest, hogy nem nagyon érek rá terjeszteni az online tanulási lehetőséget, elég sokan jelentkeztek és jelentkeznek folyamatosan. Az összes érdeklődő száma már túl van a kétszázon. De ez is kevés ahhoz képest, hogy mennyi tisztségviselőnek lenne szüksége a képzésen megszerezhető tudásra. Munka és család mellett nehéz tanulni, de ennek a képzési formának az az előnye, hogy rendkívül rugalmas. Bárhol és bármikor meg lehet nyitni a tananyagokat, csak internet elérés kell hozzá. Volt olyan tanulóm, aki arról számolt be, hogy bejárás közben a buszon olvasta el a tananyagokat a mobiltelefonjáról.
-Mi volt a legnagyobb sikered a programod során
-Ahhoz, hogy egy ilyen képzési rendszert üzemeltetni tudjak, nekem is sok mindent meg kellett tanulnom. Az egyik nagy siker az volt, amikor 2018 szeptemberében, az elhatározást követő félévvel később elindult a képzési portál. Azóta minden alkalom sikerként élem meg, ha valakinek elküldhetem a tanfolyam elvégzéséről szóló oklevelet. De a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy részt vehetek a SZEK oktatási programjában, illetve, hogy az általam létrehozott és működtetett szakszervezetiaktivista.hu képzési portál adja a program alapját.

A SZEF Oktatási Programjának regisztrációs linkje:https://szakszervezetiaktivista.hu/szef-regisztracio/

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik