60 millió munkavállaló sorsa függ az EU gazdaságélénkítő alapjától

Az EU lakosságának több mint 10% -a bízik a gazdaságélénkítő alapban, hogy annak segítségével elkerüli a munkanélküliséget, mondták el a szakszervezetek a nemzeti vezetőknek a kritikus EU-csúcstalálkozó előtt.

 Az Európai Szakszervezeti Szövetsége levelet írt az EU intézmények vezetőinek és mind a 27 tagország államfőjének, melyben felszólítják őket, hogy ne késleltessék a 750 milliárd eurós csomag elfogadását, mely a munkahelyek megtartatásához és teremtéséhez szükséges.

 Az ETUC emlékezteti a vezetőket, hogy jelenleg

– 45 millió munkavállalót foglalkoztatnak rövid idejű foglalkoztatási rendszerekben, és ezeknek a munkahelyeknek a sorsa a beruházásoktól függ

– 14,3 millió tartósan munkanélküli van az EU-ban – a számuk 900 000-rel növekedett a válság során

– 2 millió munkavállalónak nagyon rövid időre szóló szerződése van, őket munkanélküliség veszélyezteti

 Luca Visentini, az ETUC főtitkára és Laurent Berger elnök levele

szerint:

 “Ezek együttesen több mint 60 millió okot jelentenek az EU gazdaságélénkítési tervének elindítására.”

“A gazdaságélénkítési terv valószínűleg a legfontosabb döntés, amelyet az Európai Uniónak az elmúlt évtizedeben meg kell hoznia, és nem halasztható el újra. A döntés késleltetése azzal a kockázattal jár, hogy milliókat kényszerítünk munkanélküliségbe, ami a kormányoknak sokkal magasabb pénzügyi költséggel jár, mint a fellendülés finanszírozása.”

 Az ETUC arra is kéri az EU vezetőit, hogy a tárgyalások alatt védjék meg ennek a tervnek bizonyos meg irányait:

– Ne növeljék a hitelek arányát a nemzeti adósság minimalizálása érdekében

– A többéves pénzügyi keretet nem szabad csökkenteni a kritikus helyzetben lévő kohézió és a szociális védelem érdekében

– Ne legyen vétójog vagy költségvetési feltétel a nemzeti fellendülési tervekben

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.