Keresés
Close this search box.

A SZEF 30. születésnapja

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli ma a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. 1990-ben 12 szakszervezeti vezető levelet címeztek Antall József akkori miniszterelnöknek, amiben bejelentik a szervezet megalakulását és szándékukat fejezik ki az érdekegyeztető munkában való partnerségben.

„Ez a demokratikus módon, független szakszervezetekből szerveződő makro szintű érdekképviseleti fórum a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével és a 40 Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával egyenrangú, önálló érdekvédelmi tömörülésként jön létre. Ennek megfelelően a SZEF az általa képviselt területeken dolgozók érdekvédelmét látja el kormányszintű tárgyalások sorozatának intézményében. A SZEF-ben társuló szakszervezetek szándéka az, hogy a kormányzattal kialakítandó új tartalmú együttműködés szociális partnerséget teremtsen és mind a munkavállalók, mind az ország érdekeit szolgálja.”- írják levelükben.

A miniszterelnöknek szóló levél elküldése idején már készen volt az együttműködési szerződés tervezete, amely deklarálta a SZEF létrehozását, továbbá rögzítette az együttműködésnek az előkészítő tárgyalások során kialakított alapelveit, célját, szervezeti kereteit és egyéb feltételeit. A dokumentumot vezetőtestületeik felhatalmazása alapján 18 szakszervezeti vezető írta alá 1990. június 8-án. Ezzel az aktussal a SZEF legitimálása megtörtént, a konföderáció megkezdte működését, s teljes jogú tagként részt vett az országos érdekegyeztetés valamennyi fórumán.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) immáron három évtizedes tevékenységét a „Küzdeni az emberi élet jobb minőségéért” mottójáért folytatott tudatos és célratörő munkálkodás jellemzi.

A SZEF fentebb idézett mottója nem ötletszerű képződmény, hanem nagyon tudatos és megfontolt álláspont kifejezője. A SZEF megalakulásának pillanatától következetesen és határozottan szembeszállt azzal a felfogással, amely az értékteremtést az anyagi javak előállítására szűkíti le. Tarthatatlan és tűrhetetlen ez az álláspont, amely a humán szférát másodrangúvá minősíti. Képtelenség azt képviselni, hogy az oktatás, a tudományos kutatás, az egészségügy, a kultúra, a közigazgatás, a rend(hon)védelem, a bölcsődei és szociális ellátás nem egyenrangú része a társadalmi értékteremtésnek.

Az alapítók fontosnak tartották, hogy a SZEF feladatkörének kialakítása során munkájában minél érzékelhetőbben jelenjenek meg a szövetségi tartalom, magatartás, szemléletmód és munkastílus. Kevesebb dologgal foglakozzék, de alaposabban. Erősödjék szolgálati, szolgáltató és koordináló szerepe, csökkenjenek működési költségei. Alapelvként és gyakorlatként kell elfogadni, hogy az ágazati szakszervezetek javaslatairól nem lehet nélkülük tárgyalni és megegyezni.

Az együttműködési szerződés aláírói voltak:

 

Michalkó Péter, országos titkár, Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsa

Mester Jánosné, országos titkár, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Dr. Gulyás Judit, országos titkár, Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Csamangó Vilmos, titkár, Egészségügyi Szakszervezeti Alapszervezetek Békés Megyei Szövetsége

Fritz Józsefné, titkár, Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete Baranya Megyei Szövetsége

Varjú Mária, titkár, Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete Alapszervezeteinek Zala Megyei Szövetsége

Dr. Kiss Papp László, elnök, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Dr. Kocsis Sándor, országos titkár, Közegészségügyi Szakszervezet

Vadász János, országos titkár, Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

Dr. Szabó Endre, elnök, Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

Gyimesi László, titkár, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete

Dr. Doktorics Béla, elnök, Mentődolgozók Önálló Szakszervezete

Pető Kálmán, főtitkár, Művészeti és Tájékoztatási Szakszervezetek Szövetsége

Szöllősi Istvánné, főtitkár, Pedagógusok Szakszervezete

Döme Sándor, titkár, Színházi Dolgozók Szakszervezete

Kónya Gusztávné, országos titkár, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete

Dr. Kiss Sándor, elnök, Tanácsok és Intézményeik Dolgozóinak Szakszervezete

Dr. Kuti László, Tudományos Dolgozók Szakszervezete

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a