Keresés
Close this search box.

Visegrádi országok szakszervezeteinek szolidaritási levelei

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a visegrádi országok szakszervezeti konföderációihoz fordult támogatásért, miután a kormány a koronavírus járvány ideje alatt a munkáltatókkal történt egyoldalú egyeztetés után, a szakszervezeti konföderációk megkérdezése nélkül, 24 hónapra emelte fel a munkaidőkeretet, és hatályon kívül helyzete a kollektív szerződéseket, továbbá meg óhajtja szüntetni a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, színházi és a nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását, ezt is az érintettekkel való érdemi egyeztetés nélkül.

A V4 országok szakszervezeti szövetségei is elfogadhatatlannak találják mind a 24 órás munkaidőkeret bevezetését, mind a fent említett szektorokban dolgozó munkavállalók közalkalmazotti státuszának megszüntetését, annak időzítését és a tájékoztatás módját egyaránt. Nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a kormány a koronavírus járvány idején korlátozta a munkavállalói jogokat és felfüggesztette a hatályos kollektív szerződéseket. Cinikusnak tartják, hogy a tervezetet nagypénteken küldték el a szakszervezeti konföderációknak. 

A V4 országok partnerszervezeti kifogásolják, hogy a magyar kormány nem tartja tiszteletben a szociális párbeszédet, mivel Magyarország ratifikálta az alapvető ILO-egyezményeket, ezeket az egyezményeket és azok rendelkezéseit be kell tartania, a nemzetközi jog szerint, a kötelezettségek tiszteletben tartásával összhangban kellene eljárnia.

Két szakszervezeti szövetség megemlíti levelében azt is, hogy aggodalomra ad okot és nem demokratikus, hogy a magyar parlament határozatban utasította el az Isztambuli Szerződés ratifikálását.

Csatolva megtalálható a lengyel Szolidaritás, az Összlengyelországi Szakszervezeti Szövetség (OPZZ), a lengyel Szakszervezeti Fórum, a Cseh-Morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) és a Szlovák Szakszervezeti Konföderáció (KOZ SR) szolidaritási levele angol, illetve magyar nyelven egyaránt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik