Keresés
Close this search box.

ETUC küzdelme az EU-ban dolgozók tisztes minimálbéréért

A törvényben előírt minimálbér legalább 17 EU-tagállamban a munkavállalókat szegénységi kockázatnak teszi ki

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a legtöbb EU tagállamban a törvényben előírt minimálbért keresőket a szegénység fenyegeti. 22 EU-tagállam rendelkezik törvényben előírt nemzeti minimálbérrel, és a többség még a medián bér 60% -ának megfelelő minimális szegénységi küszöböt sem teljesíti. 10 tagállamban a törvényben előírt minimum a nemzeti medián bér legfeljebb 50% -a. Ez azt jelenti, hogy Európában manapság több millió ember nem engedheti meg magának a tisztességes életszínvonalat annak ellenére, hogy teljes munkaidőben dolgozik. Az OECD szerint Spanyolországban, Csehországban és Észtországban a legalacsonyabb a kötelező minimálbér a medián keresethez képest.

1.ábra: Az OECD adatai azon 17 EU-tagot mutatják, amelyekben a törvényben előírt minimálbér a nemzeti medián bér 60% -a alatt van.

Az ETUC kiemeli a fenti adatokat az Európai Bizottsággal folytatott konzultációja során, amelyben felvázolják hogyan lenne megvalósítható Ursula von der Leyen ígérete annak biztosítása érdekében, hogy az EU-ban dolgozók tisztességes minimálbért kapjanak.

Az ETUC főtitkárhelyettese, Esther Lynch elmondta:

„A minimálbér lényege, hogy megkülönböztesse a határvonalat az tisztességes megélhetés és a szegénység között. Botrányos az a tény, hogy a legtöbb törvényben előírt minimálbér tudatosan a szegénységi küszöb alatt van. Ha valaki teljes munkaidőben dolgozik, nem szabad arra kényszeríteni, hogy válasszon a fűtés és az étkezés között.

„A Bizottságnak egyértelműen állást kell foglalnia abban, hogy mit gondol a tisztességes törvényben előírt minimálbérről. Ez minden bizonnyal nem lehet a nemzeti medián bér 60% -ának megfelelő referenciaérték alatt, amely a szegénységi kockázat küszöbértéke.

“Meg kell vizsgálni ezt a küszöbértéket a szakszervezetek és a munkáltatók által nemzeti szinten meghatározott reálárak (és fogyasztói kosarak) alapján, hogy a minimálbér valódi megélhetést biztosító bérré váljon.”

“Ezt össze kell kapcsolni a kollektív tárgyalások előmozdítását célzó intézkedésekkel, ez a legjobb módja a szegénységi bérek felszámolásának.”

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik