Cikkajánló – 2019. december 05.

GVI: a hazai munkavállalók ötödétől már most elvehetnék a munkát a robotok; Több millió magyar él tartalék nélkül; Nemcsak a nyugdíjakkal van itt baj, hanem a nyugdíj előtt állók fizetésével is; Milliókkal is nőhet több állami intézmény vezetőjének fizetése; Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát; Nyugdíjreform? Még mit nem! Visszarendeződés jön

 

GVI: a hazai munkavállalók ötödétől már most elvehetnék a munkát a robotok

Magyarországon nagyjából 730 ezer olyan munkavállaló van, akinek a munkáját teljesen vagy túlnyomórészt robotok is el tudnák végezni. Ez az összes munkavállaló mintegy ötöde. A Qubit cikke.

 

Több millió magyar él tartalék nélkül

A háztartásoknak mindössze 8 százaléka képes rendszeres megtakarításokra – derül ki a Publicus Intézet legújabb kutatásából. A Népszava írása itt olvasható.

 

Nemcsak a nyugdíjakkal van itt baj, hanem a nyugdíj előtt állók fizetésével is

Gyakran használnak egy mutatót, ami azt jelzi, hogy a bérekhez képest hogyan alakulnak a nyugdíjak. Ez nálunk az utóbbi időben erősen romlott, mert a nyugdíjak emelkedése jóval elmaradt a bérekétől. Csakhogy pont Magyarországon ez az indikátor torzít. A helyzet vajon jobb, mint amilyennek látszik, vagy rosszabb? Az mfor.hu írása.

 

Milliókkal is nőhet több állami intézmény vezetőjének fizetése

Milliókkal emelkedhet több állami intézmény vezetőjének fizetése, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát. Havonta bruttó 4-millió forintot kereshet a Gazdasági Versenyhivatal, illetve az Energia Hivatal vezetője, de csaknem ennyit utalnak majd az Alkotmánybíróság elnökének is. Az ellenzék szerint mindaddig pofátlanság duplájára emelni a vezetői fizetéseket, amíg a közalkalmazottak éppen csak a bér-minimumot keresik meg. A kormány szerint: ez a béremelés az intézmények függetlenségének erősítéséről szól. Részletek az ATV weboldalán.

 

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát

A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint az év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az éves szabadságát, a jogszabály megsértésnek számít ha ez elmarad, akkor is, ha a munkavállaló sem akar az adott időszakban szabadságra menni – hívta fel a figyelmet a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég. A Magyar Nemzet írása.

 

Nyugdíjreform? Még mit nem! Visszarendeződés jön

Amióta nincs akkora válság, egy csomó országban politikai okokból visszavonták vagy felpuhították a korábban elhatározott nyugdíjreformokat. Ez később még csúnyán visszaüthet az OECD szerint. Nagy gond, hogy egyre többen dolgoznak részmunkaidőben, határozott időre vagy vállalkozóként, az ő nyugdíjuk pedig kevesebb lesz. A Privátbankár cikke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje