Cikkajánló – 2019. november 29.

 Kihirdették a szakképzési törvényt; Többnapos tiltakozás kezdődik ma az oktatást érintő változások és problémák miatt; Klímasztrájk és szabad oktatás melletti tüntetés is lesz pénteken; Kényszersorozott ovisok: néhány hét alatt kell eldönteni több ezer gyerekről, hogy iskolaérett-e; Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány: váratlan csökkenést hoz a nyugdíjemelés; Pénzre váltanád az éves szabadságod? Van ilyen: ennyit kérhetsz érte

 

Kihirdették a szakképzési törvényt

Megjelent az új szakképzési törvény a november 28-ai Magyar Közlönyben. A jogszabály értelmében a szakoktatók jövő júliustól a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak majd, a szakszervezetek tiltakozása ellenére. Az eduline.hu írása.

 

Többnapos tiltakozás kezdődik ma az oktatást érintő változások és problémák miatt

A szakszervezeteknél, a diákoknál és a szülőknél is betelt a pohár: a következő napokban több esemény és országos tüntetés is lesz többek között az alacsony tanári bérek, a pedagógusok és a diákok munkaterhei, a hatévesen kötelező beiskolázás és a szakoktatók státuszának változása miatt. Az eduline.hu cikke itt olvasható.

 

Klímasztrájk és szabad oktatás melletti tüntetés is lesz pénteken

December 1-én lesz egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak. A CEU távozásra lett kényszerítve, mi viszont egy évvel később még mindig itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért! Az oktatás mindenki ügye, és a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolásra újra meg újra fel kell hívni a figyelmet! – írják a szervezők, amelyek között ott van például a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, az Akadémiai Dolgozók Fóruma vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az Index írása.

 

Kényszersorozott ovisok: néhány hét alatt kell eldönteni több ezer gyerekről, hogy iskolaérett-e

A szülők helyett az állam dönt. Egy alig kéthetes időablakban lehet kérelmezni a halasztást. A Népszava írása itt olvasható.

 

Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány: váratlan csökkenést hoz a nyugdíjemelés

Egyre többen kerülnek ki a szociálisan támogatottak köréből: a minimális nyugdíj- vagy béremeléssel nyernek ugyan néhány ezer forintot, de évente sok tízezret veszítenek. A Népszava cikke.

 

Pénzre váltanád az éves szabadságod? Van ilyen: ennyit kérhetsz érte

Az év végén sokaknak marad fizetett szabadnapja, melyet már nem tudnak kivenni, ezért akad bizonytalanság: vajon át lehet vinni őket a következő évre, esetleg kérhetjük a munkáltatót, hogy fizesse ki nekünk ezeket a napokat? A Pénzcentrum utánajárt ezeknek a kérdéseknek munkaügyi jogász segítségével, majd megkérdezték a legnagyobb magyarországi foglalkoztatókat, náluk mi a helyzet?

 

Közlemények:

A PSZ a gyermekek jövője érdekében szervezi a szombati tüntetést – A PSZ és a PDSZ elnöke közös beszédet mond

A TDDSZ csatlakozik a Tüntetés a közoktatásért demonstrációhoz

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az