Cikkajánló – 2019. november 25.

Mekkora a különbség a magyar nyugdíjak között?; „Hárommillió ember ellátása nem fontos a kormánynak”; Pedagógusdemonstráció november 30-án Budapesten; Az iskola elvesztette a versenyt; Nyugdíjak számítása: sokak elszámolásából hiányozhatnak tételek; Ellehetetleníti a magyar fiatalokat a lakhatás; Beszámít-e a nyugdíjba a szakmunkástanulók gyakorlata vagy a szakközépiskolai tanulmányok ideje?

 

Mekkora a különbség a magyar nyugdíjak között?

A Bács-Kiskun megyében élő nyugdíjasok kapják a legkevesebbet, a budapestiek pedig a legtöbbet. A több mint 2 millió nyugdíjas több mint fele pedig 100-179 ezer forinthoz jut havonta. A napi.hu információi.

A KSH Nyugdíjak és egyéb ellátások, 2019 című összefoglalója innen tölthető le.

 

„Hárommillió ember ellátása nem fontos a kormánynak”

Azonos színvonalú alapellátási rendszert hozna létre a Fővárosi Önkormányzat, és aktívabb szerepet vállalna a területén élők egészségjavításában is. Havas Szófia, az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke szerint lépni kell, mert a kormánynak csak az intézményrendszer megszerzése volt fontos, a fenntartással, fejlesztéssel nem törődik. A Népszava cikke itt olvasható.

 

Pedagógusdemonstráció november 30-án Budapesten

„A gyermekek jövője érdekében” demonstrációt tart november 30-án Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több, az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szervezet támogatásával – jelentette be a PSZ elnöke. A hrportal.hu írása a MTI információi alapján.

 

Az iskola elvesztette a versenyt

Minden szempontból kudarcot vallott a pedagógus-életpályamodell, a béremelés mára teljesen elinflálódott, ezért a pálya presztízse sem nőtt, a minősítési rendszer pedig éppen a minőségi munkát nem értékeli. A rossz tanár nálunk pont ugyanannyit keres, mint a jó. Az iskola elvesztette a versenyt, ami a jó képességű, művelt, nyelveket beszélő szakemberekért folyik – véli Polónyi István oktatáskutató a Népszavában.

 

Nyugdíjak számítása: sokak elszámolásából hiányozhatnak tételek

Beszámíthat a nyugdíjba a szakmunkástanulók gyakorlata vagy a szakközépiskolai tanulmányok ideje. Mivel a szolgálati idő és a keresetek alapján számítják a nyugdíjakat, akiknél ezek nincsenek elkönyvelve, pénztől is elesnek. A napi.hu cikke itt olvasható.

 

Ellehetetleníti a magyar fiatalokat a lakhatás

Akár több tíz évig semmi másra nem lenne szabad költenie a fiataloknak, hogy megvásárolhassanak egy budapesti lakást. A bérlés sem olcsó: a fizetésük fele is elmehet a lakbérre. A napi.hu írása.

 

Beszámít-e a nyugdíjba a szakmunkástanulók gyakorlata vagy a szakközépiskolai tanulmányok ideje?

A nyugdíjba vonuláskor a nyugdíj számításának egyik fontos tényezője a szolgálati évek száma, ezért különösen fontos az a kérdés, hogy szolgálati időnek minősül-e a szakmunkástanuló idő és a szakközépiskolai tanulmányok ideje? A Profitline szakmai írása.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az