Cikkajánló – 2019. november 22.

Ma eldőlhet, hogy sztrájkolnak-e a tanárok januárban; A Hollik-féle módosítás több sebből vérzik; Ködös, hogy mi várható december 1-je után a közigazgatásban; 10 ezer forinttal rövidíthette meg a kormány a nyugdíjasokat; Karácsony aranygyűrűt adományozna nyugdíjba vonuló kollégáinak; Szabályos-e ha valakit úgy vesznek fel új munkába, hogy még előző helyen is van jogviszonya?; A rossz oktatás is életeket követel

 

Ma eldőlhet, hogy sztrájkolnak-e a tanárok januárban

Péntekig várja a kormány döntését a Pedagógusok Szakszervezete a béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslatukról. Tüntetés már biztosan lesz november végén, amit – ha később sem változik semmi – januárban országos sztrájk követhet. A tanárok a szakoktatók közalkalmazotti státuszának megtartását és a hat évesen kötelező beiskolázás visszavonását is követelik. Az eduline.hu összefoglalta, mi történt eddig és mire lehet számítani.

 

A Hollik-féle módosítás több sebből vérzik

A KDNP-s politikus egy osztrák modell mintájára szabatta át a szakképzési törvényt egy általa kezdeményezett módosítással, csakhogy a minisztérium narratívája, illetve az ausztriai gyakorlattal való összevetés válaszok helyett inkább további kérdéseket vet fel. A 24.hu cikke itt olvasható.

 

Ködös, hogy mi várható december 1-je után a közigazgatásban

Átszervezés és létszámstop van jelenleg a közigazgatásban. A december elsejéig tartó időszakban felmérik, hogy melyik dolgozó menne nyugdíja, ki tud elképzelni másfajta karriert. Az érdekképviselet szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány nem egyeztet a terveiről a szakmával. Az Infostart írása.

 

10 ezer forinttal rövidíthette meg a kormány a nyugdíjasokat

A nyugdíjtörvény úgy fogalmaz a nyugdíjprémiummal kapcsolatban, hogy azt akkor kell fizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) az adott évi növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. A nyugdíjprémium két szám szorzatából áll össze. Az egyik a havi nyugdíj negyede, de legfeljebb 20 ezer forint. Ezt kell megszorozni a várható gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti részével. Hogy a szorzószám mennyi legyen, azt kormányrendeletben határozzák meg. Továbbiak a 168 óra oldalán olvashatók.

 

Karácsony aranygyűrűt adományozna nyugdíjba vonuló kollégáinak

A főpolgármester megalapítaná a „Főpolgármesteri Hivatalban végzett közszolgálatért emlékgyűrű” nevet viselő elismerést. A HVG cikke.

 

Szabályos-e ha valakit úgy vesznek fel új munkába, hogy még előző helyen is van jogviszonya?

Köztisztviselő közszolgálati jogviszonya állt fenn egy státuszon a munkáltatónál, majd megpályázott egy másik státuszt, amire ki is lett választva. Szabályos-e, ha úgy vették fel az új státuszra, hogy a korábbi jogviszonyát nem szüntették meg, hanem úgymond azt folytatja? Amennyiben úgy vették fel, hogy megszüntették, és új jogviszonya kezdődik, úgy a végkielégítés szempontjából figyelembe kell-e venni a korábbi jogviszonyban töltött időt? A hrportal.hu szakértőjének válaszai itt olvashatók.

 

A rossz oktatás is életeket követel

Országszerte tüntetések kezdődtek, amikor kiderült, hogy Tóth Mária 8 éves gyerek nem igazodik el a 20-as számkörben. A demonstrálók utakat zártak le, és a kormány lemondását követelik. A transzparensek leggyakoribb jelszava: 21. századi oktatást mindenkinek!

Örkény-egypercesnek tűnik a fenti hír, pedig nem feltétlenül kellene abszurdnak lennie. A szomszédos Romániában már bukott bele kormány abba, amikor kiderült, hogy az egészségügy milyen gyalázatos állapotban van. Nem lehet vita tárgya, hogy egyetlen ember halála is elfogadhatatlan, ha az megelőzhető lett volna, valóban felháborító, ha az emberéletek megmentésére szánt forrásokat rosszul kezelik, ellopják. Az Index véleménycikke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a