Cikkajánló – 2019. november 15.

Értelmetlen feladatokkal, átgondolatlan szabályokkal gyötrik a közszolgákat; Megszüntetnék a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat; Az elszegényedő nyugdíjasok kimaradtak az államtitkári sikerjelentésből; A kormány el tudja fogadni a 10 százalékos minimálbér-emelést; Januártól megszűnik a törvényszéki végrehajtói jogállás; Minden 11 forintból egy a nyugdíjasoké; Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop

 

Értelmetlen feladatokkal, átgondolatlan szabályokkal gyötrik a közszolgákat

Hiába a létszámstop, van olyan minisztérium, ahol ebben a helyzetben tartották fontosnak kirúgással fenyegetni azokat, akik nem frissítették fényképes önéletrajzukat. A Népszava írása itt érhető el.

 

Megszüntetnék a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat

 Számos törvényjavaslatot adott be a kormányoldal kedd este, a dömpingszerűen parlament elé terjesztett csomagból azt már megírtuk, hogy a járási (fővárosi kerületi) hivatalok döntéseit közvetlenül a hivataloknál nem lehetne a jövőben megfellebbezni, csak a bíróságokon. A 24.hu cikke.

 

Az elszegényedő nyugdíjasok kimaradtak az államtitkári sikerjelentésből

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a szociális munka napja alkalmából kedden beszélt a növekvő időskori biztonságról. Egy fontos dolog azonban nemcsak rejtve maradt, de meg is kérdőjelezi az államtitkár által említett növekvő biztonságot. Az mfor.hu cikke itt olvasható.

 

A kormány el tudja fogadni a 10 százalékos minimálbér-emelést

Mindenki várakozására rácáfolt a harmadik negyedéves, 5 százalékos növekedés – ismertette a friss adatot mai tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Elmondta, hogy ezt megelőzően csak 6 alkalommal volt ekkora vagy nagyobb a negyedéves bővülés mértéke. Fontosnak tartotta, hogy nem hitelből bővült a gazdaság, hanem exportteljesítményből, beruházásokból. Kiemelte, hogy az 5 százalékos (nyers) adatnál más intézmények mellett a jegybank is visszafogottabb, 4,2 százalékos növekedést valószínűsített. Az mfor.hu írása.

 

Januártól megszűnik a törvényszéki végrehajtói jogállás

A törvényszéki végrehajtási feladatokat 2019. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el. 2020. január 1-jét követően a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat is az állami adó- és vámhatóság fogja foganatosítani, ezért 2020. január 1-jével a törvényszéki végrehajtás, mint feladat kikerül a bíróság szervezetrendszeréből és a törvényszéki végrehajtó, mint jogállás megszűnik. Az ado.hu írása.

 

Minden 11 forintból egy a nyugdíjasoké

Kevesebb a nyugdíjas az országban ebben az évben, miközben a nyugdíjak reálértéke „változatlan maradt”. Minden ötödik ember nyugdíjas, de csak kevesebb, mint minden tizenegyedik megtermelt forintot költjük rájuk. A nyugdíjak vásárlóértéke európai összehasonlításban nem valami magas. Az mfor.hu elemzése a KSH adataiból.

 

Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop

Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt, hatályban lévő létszámstop, a kórházakra, szociális intézményekre nem vonatkozik az intézkedés – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az Ado.hu beszámolója.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.